Πολιτική

Ρωσικό εμβόλιο: Η απάντηση από το υπουργείο Εξωτερικών για την «ενδεχόμενη συμπαραγωγή» του

Ρωσικό εμβόλιο: Η απάντηση από το υπουργείο Εξωτερικών για την «ενδεχόμενη συμπαραγωγή» του
Ρωσικό εμβόλιο: Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι είχε προταθεί από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, η συμπαραγωγή με την Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος από το υπουργείο Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, σχολίασε όλα όσα ακούγονται για το ρωσικό εμβόλιο και την «ενδεχόμενη συμπαραγωγή» του με τη χώρα μας.

Όπως εξήγησε ο κος Παπαϊωάννου απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, «ουδέποτε αναφέρθηκε το ενδεχόμενο συμπαραγωγής του ρωσικού εμβολίου από τη χώρα μας κατά τη διάρκεια της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ».

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Ρώσο ομόλογό του στην Αθήνα στις 26 Οκτωβρίου 2020, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η εξέλιξη της πανδημίας», αναφέρει ο εκπρόσωπος από το υπουργείο Εξωτερικών. Και προσέθεσε: «Στο πλαίσιο αυτό, ο Ρώσος υπουργός αναφέρθηκε στις εξελίξεις όσο αφορά στη δημιουργία και παραγωγή ρωσικού εμβολίου για την αντιμετώπιση του COVID-19. Ουδέποτε, όμως, αναφέρθηκε σε συμπαραγωγή του από τη χώρα μας».

Στην ίδια γραμμή, να θυμίσουμε, πως κινήθηκε και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη η οποία μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ FM», διέψευσε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία είχε προταθεί από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, η συμπαραγωγή με την Ελλάδα του ρωσικού εμβολίου. «Πρώτη φορά το ακούω και το διαβάζω. Ουδέποτε τέθηκε ζήτημα συμπαραγωγής με την Ελλάδα του ρωσικού εμβολίου», υποστήριξε.

Πόσο αποτελεσματικό είναι το ρωσικό εμβόλιο;

Πάντως, για την αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου, πήρε θέση και ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος, χαρακτηρίζοντάς τη εξαιρετική.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο ow. Μόσιαλος, με αφορμή τη δημοσίευση του διεθνούς ιατρικού περιοδικού «The Lancet», σημείωσε ότι τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής δείχνουν ισχυρή προστασία, και μεγαλύτερη από 87%, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες των συμμετεχόντων ανεξαρτήτως φύλου. Πιο αναλυτικά,

  • Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 91,8% (67.1 – 98.3) σε συμμετέχοντες ηλικίας άνω των 60 ετών.
  • Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι μέτριας ή σοβαρής λοίμωξης από τη νόσο του COVID-19 ήταν 100% (94.4 με 100).
  • Από τη 15η έως την 21η ημέρα μετά την πρώτη δόση, η αποτελεσματικότητα ήταν 73,6%, και μετά από την ημέρα 21, η αποτελεσματικότητα ήταν 100%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments