Διεθνή

Ισραήλ κορωνοϊός: Παρατάθηκε το lockdown – Πότε θα χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα

Ισραήλ κορωνοϊός: Παρατάθηκε το lockdown – Πότε θα χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα
Ισραήλ κορωνοϊός: Είναι το τρίτο lockdown που επιβάλλεται από τις αρμόδιες αρχές.

Το Ισραήλ παρέτεινε το τρίτο lockdown που έχει επιβάλλει για την αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού ως την Κυριακή, ημέρα κατά την οποία τα περιοριστικά μέτρα σε όλη τη χώρα θα αρχίσουν να χαλαρώνουν με αργούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με ό,τι αναφέρεται σε κυβερνητική ανακοίνωση, η απόφαση αυτή ελήφθη μερικές ώρες πριν από την εκπνοή της ισχύος της καραντίνας που έχει επιβληθεί, μετά τη διαφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του εταίρου του στον κυβερνητικό συνασπισμό, του υπουργού Άμυνας Μπένι Γκαντς, όσο αφορά στη διάρκειά του, την αποτελεσματικότητά του και την αποσπασματική επιβολή του.

Το Ισραήλ πάντως, έχει καταγράψει 675.618 κρούσματα του κορωνοϊού και 5.001 θανάτους από COVID-19, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Ο πληθυσμός του ανέρχεται σε εννιά εκατομμύρια ανθρώπους.

Να αναφέρουμε πως το lockdown που παρατάθηκε είχε επιβληθεί στις 27 Δεκεμβρίου, λίγο μετά την έναρξη στο Ισραήλ της γρηγορότερης εκστρατείας εμβολιασμών κατά της COVID-19 σε όλον τον κόσμο. Η καραντίνα παράλληλα, με την εκστρατεία εμβολιασμού είχαν ως αποτέλεσμα μόνον μια μέτρια μείωση των θανάτων και της πρόκλησης σοβαρής ασθένειας από την COVID-19, δεδομένης της εξάπλωσης πιο μεταδοτικών παραλλαγμένων στελεχών του φονικού ιού.

Πώς εξελίσσονται οι εμβολιασμοί στο Ισραήλ;

Ο εμβολιασμός των Ισραηλινών άνω των 60 ετών μείωσε το ποσοστό νόσησης της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας από τον κορωνοϊό κατά σχεδόν 50% και τον αριθμό των σοβαρών κρουσμάτων στην ίδια ομάδα κατά 25% και πλέον τις τελευταίες 2 εβδομάδες, όπως εξέφρασε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Το Ισραήλ ξεκίνησε το πρόγραμμα εμβολιασμών στις 19 Δεκεμβρίου κι έχει μέχρι στιγμής φθάσει το 35% του πληθυσμού του, των εννιά εκατομμυρίων κατοίκων, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Έχει ορίσει τον Μάρτιο ως την ημερομηνία-στόχο για να φθάσει στο 50% του πληθυσμού, με την ελπίδα να προλάβει τη διασπορά των νέων, πιο μεταδοτικών στελεχών του κορωνοϊού, ωστόσο ανησυχεί για τη μείωση της συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Από τη μεριά του, ο Νετανιάχου μίλησε για την επιτυχία του προγράμματος σε παρέμβασή του σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. Το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε για να συζητήσει την προτεινόμενη παράταση του lockdown. «Τις τελευταίες 16 ημέρες, μεταξύ των πολιτών άνω των 60 ετών, καταγράφηκε μια μείωση 26% των νοσηλειών για σοβαρές (επιπλοκές) και μια μείωση περίπου 45% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Αυτό είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα των εμβολίων», τόνισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments