Οικονομία

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Μέχρι πότε οι αιτήσεις για όσους πήραν δεύτερη ευκαιρία

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Μέχρι πότε οι αιτήσεις για όσους πήραν δεύτερη ευκαιρία
Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τις επιχειρήσεις που πήραν δεύτερη ευκαιρία προκειμένου να υποβάλλουν αιτήσεις για την χορήγηση της ενίσχυσης.

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τις επιχειρήσεις που πήραν δεύτερη ευκαιρία προκειμένου να υποβάλλουν αιτήσεις για την χορήγηση της ενίσχυσης.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία και η δεύτερη ευκαιρία που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στους δικαιούχους.

Ποιους αφορά η δεύτερη ευκαιρία

Η δεύτερη ευκαιρία για την επιστρεπτέα 5 αφορά:

  • τις νέες επιχειρήσεις που συστάθηκαν από το Νοέμβριο 2019 έως και τον Φεβρουάριο 2020 αλλά και από τον Αύγουστο έως και τον Οκτώβριο του 2020
  • όσες επιχειρήσεις και επαγγελματίες ενώ είχαν συμπληρώσει τα στοιχεία των εσόδων δεν είχαν υποβάλει αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Ποιες οι προϋποθέσεις για την χορήγηση της ενίσχυσης

Προϋπόθεση για να λάβουν οι επιχειρήσεις την επιστρεπτέα προκαταβολή 5, είναι ότι θα πρέπει να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων προσωπικού μέχρι και τις 30 Ιουνίου και σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι αυτό δεν τηρήθηκε με βάση τη δέσμευση, τότε ο επαγγελματίας θα κληθεί να επιστρέψει το ποσό που εισέπραξε.

Σημειώνεται ότι το 50% του ποσού που θα καταβληθεί στους δικαιούχους δεν είναι επιστρεπτέο. Ταυτόχρονα, το υπολοιπόμενο ποσοστό θα πιστωθεί με επιτόκιο αναφοράς 0,64% σε 40 μηνιαίες δόσεις από τον Ιανουάριο του 2022.

Επίσης, όλα τα σχετικά δικαιολογητικά και παραστατικά που έχουν κατατεθεί ή θα κατατεθούν από την πλευρά της επιχείρησης θα πρέπει να τηρούνται σε ειδική μερίδα για δέκα χρόνια από την ημερομηνία καταβολής της ενίσχυσης,  ανεξαρτήτως αν από άλλες διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας δεν υποχρεούνται στη διατήρηση των δικαιολογητικών και παραστατικών για αυτό το χρονικό διάστημα ( π.χ παραγραφή πενταετίας).

Δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί λόγω της πανδημίας, ήδη το οικονομικό επιτελείο έχει δηλώσει ότι το Μάρτιο θα υπάρξει και 6ος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Τα στοιχεία του τζίρου που θα ληφθούν υπόψη είναι οι μήνες Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδική μέριμνα θα ληφθεί για τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν παραμείνει κλειστές όλη αυτή την περίοδο όπως ο κλάδος της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Δεν αποκλείεται μάλιστα δυνατότητα συμμετοχής να έχουν και όσες επιχειρήσεις συστάθηκαν τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments