ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Αθηνά Λινού
Καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ

Αθηνά Λινού στο pagenews.gr: Θα έπρεπε να έχουν ληφθεί άλλα μέτρα πριν το ολικό lockdown

Αθηνά Λινού στο pagenews.gr: Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ μίλησε για τους νέους περιορισμούς, για τη λειτουργία του λιανεμπορίου και των σχολείων αλλά και για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Νέα, αυστηρότερα μέτρα ισχύουν από σήμερα για την Αττική και τις υπόλοιπες “κόκκινες” περιοχές της χώρας σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού. Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα είναι αν τις επόμενες ημέρες θα οδηγηθούμε σε ένα lockdown τύπου Μαρτίου ή αν οι περιορισμοί αυτοί είναι αρκετοί. Σε αυτό απάντησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, μιλώντας στο pagenews.gr και τον Δημήτρη Τάκη.

Όπως σημείωσε η κ. Λινού, υπάρχει έλλειψη δεδομένων για τα πραγματικά κρούσματα στη χώρα, καθώς δεν γίνονται επαρκή τεστ. “Σε μεγάλο μέρος τα κρούσματα είναι αυτά που αναζήτησαν ιατρική βοήθεια και διαγνώστηκαν θετικά” υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τόνισε πως η χώρα δεν μπορεί να καθαρίσει από τον ιό με ένα γενικό lockdown αν δεν εφαρμοστούν τα πέντε βασικά μέτρα που είναι παγκοσμίως γνωστά και επιβεβαιώνει και ο ΠΟΥ. “Δηλαδή, τήρηση αποστάσεων, μάσκα, προσωπική υγιεινή χεριών, μεγάλη αύξηση των τεστ και αξιοποίηση του υπαίθριου χώρου”.

Όσο για το εμβόλιο της AstraZeneca, η χορήγηση του οποίου θα ξεκινήσει σύντομα και στην Ελλάδα, ανέφερε ότι “δεν ξέρουμε αν είναι αποτελεσματικό στους μεγάλους ανθρώπους ή όχι γιατί δεν υπάρχουν μελέτες. Οπότε είναι λογικό να απευθυνθούμε στους νεότερους ανθρώπους”.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για τα νέα μέτρα και τον περιορισμό της κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα και αν αρκούν:

“Τα επιδημιολογικά στοιχεία από την αύξηση του ιικού στα λύματα δείχνουν μια μεγάλη ανηφόρα στην Αττική που μπορεί να φτάσει και το 200%. Είναι ανησυχητικό και έρχεται να συμπληρώσει την έλλειψη δεδομένων, σχετικά με το πόσα είναι τα πραγματικά κρούσματα. Υπενθυμίζω ότι υπάρχουν περιοχές της Αττικής που δεν έχουν μόνιμη αποχέτευση που να καταλήγει στην μόνιμη και την Ψυτάλλεια, επομένως υπάρχει ένα ενδεχόμενο για λάθος στο ιικό φορτίο των λυμάτων αλλά δεν είναι τόσο μεγάλο που να επηρεάζει τα αποτελέσματα.

Τα λύματα εκφράζουν τον αριθμό των κρουσμάτων. Το πρόβλημα είναι ότι τα κρούσματα δεν εντοπίζονται από ελέγχους σε μεγάλο αριθμό του πληθυσμού και ούτε είναι δεδομένο ότι εκφράζουν έναν αντιπροσωπευτικό δείγμα. Σε μεγάλο μέρος τα κρούσματα είναι αυτά που αναζήτησαν ιατρική βοήθεια και διαγνώστηκαν θετικά. Επίσης εξαρτάται που γίνονται τα τεστ που γίνονται. Αν για παράδειγμα διεξάγονται σε νησιά και απομονωμένες περιοχές ή στο κέντρο της Αθήνας.

Η εφαρμογή των μέτρων είναι δραματική γιατί δεν έχουν προϋπάρξει άλλα μέτρα, που θεωρώ ότι κρίνονται απαραίτητα και δεν ελήφθησαν. Για παράδειγμα η διασπορά των μαθητών στα σχολεία. Εδώ και έναν χρόνο, ίσως για λόγους κόστους, δεν μίκρυναν τα τμήματα, δεν εφαρμόστηκε η φοίτηση πρωί – απόγευμα. Δεν υπάρχουν μελέτες για το ποσοστό της θετικότητας μεταξύ των μαθητών της χώρας. Επίσης, είναι ελάχιστα τα τεστ που γίνονται στους εκπαιδευτικούς, τα οποία μάλιστα δεν γίνονται και άμεσα. Θεωρώ λοιπόν, ότι το να κλείσουν ή να ανοίξουν τα σχολεία είναι το τελευταίο όπλο που έχουμε.

Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να βρεθεί άμεσα λύση για να μικρύνουν τα τμήματα ή να βρεθούν μεγαλύτεροι χώροι αντί των σχολικών τάξεων, για να υπάρχουν αποστάσεις. Ακόμη θα μπορούσαν να γίνονται τεστ γενικευμένα, μια φορά την εβδομάδα σε όλους τους εκπαιδευτικούς. Και τεστ τυχαίου δείγματος από σχολεία για να ξέρουμε με πραγματικά δεδομένα ποια πρέπει να κλείσουν και ποια όχι”.

Για το λιανεμπόριο και αν ανησυχεί περισσότερο ή είναι ένα τρόπος το click away για να λειτουργεί ο κλάδος με ασφάλεια:

“Το click away είναι ένας λογικός τρόπος αντιμετώπισης των αναγκών και εν μέρει και των οικονομικών αναγκών της χώρας. Αλλά αν θέλαμε να είμαστε λίγο πιο ευέλικτοι θα μπορούσαν να είχαν ανοίξει και με παρουσία πελατών τα πολύ μικρά καταστήματα που έχουν απευθείας αερισμό σε ελεύθερο χώρο (πχ παράθυρα) με ένα ή δύο εργαζόμενους και έναν ή δύο το πολύ πελάτες, με παράλληλο τεστ όλων των εργαζομένων”.

Για το πότε θα οδηγούσε την χώρα σε ολικό lockdown (τύπου Μαρτίου) αν ήταν η ίδια υπουργός Υγείας:

“Δεν πιστεύω ότι θα καθαρίσει η χώρα από τον κορωνοϊό με ένα γενικό lockdown αν δεν εφαρμοστούν τα πέντε βασικά μέτρα που είναι παγκοσμίως γνωστά και επιβεβαιώνει και ο ΠΟΥ. Αυτά είναι τήρηση αποστάσεων, μάσκα, προσωπική υγιεινή χεριών, μεγάλη αύξηση των τεστ και αξιοποίηση του υπαίθριου χώρου”.

Ειδικά για την αξιοποίηση του υπαίθριου χώρου:

“Με έλεγχο του να μην υπάρξει συνωστισμός να μπορούν οι άνθρωποι και κυρλίως τα παιδιά να είναι σε πάρκα. Ορισμένα από τα μαθήματα να γίνονται στο ύπαιθρο, δηλαδή στην αυλή όταν ο καιρός είναι καλός όπως σήμερα. Να υπάρχει συνεχής αερισμών αιθουσών και σπιτιών με παροχή επιδοτήσεων για παράλληλη θέρμανση. Με αξιοποίηση ίσως μεγάλων πάρκων, που να μπορείς να ελέγξεις τον αριθμό των ατόμων που είναι μέσα. Φυσικά πρέπει να γίνεται και αερισμός στους χώρους εργασίας. Πάντως και να καθαρίσει η χώρα, αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα θα επανέλθουμε σύντομα στο ίδιο πρόβλημα”.

Για το αν συμφωνεί με την άποψη ότι Φεβρουάριος και Μάρτιος θα είναι δύσκολοι μήνες επειδή κάνει κρύο:

“Αυτό συνάδει με την πρόταση που κάνω για την αξιοποίηση του υπαίθριου χώρου. Αν όμως δεν γίνει αυτό και συσσωρευτούμε σε εσωτερικό χώρο δεν λύνεται το θέμα με την βελτίωση του καιρού και μόνο. Μακάρι και όταν ανοίξει η εστίαση να είναι για εξωτερικό χώρο και να εφαρμοστεί με ταυτόχρονο έλεγχο των εργαζομένων”.

Για τους εμβολιασμούς:

“Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο όσον αφορά τους εμβολιασμούς είναι στην 25η θέση. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο είμαστε περίπου στην 20η, γιατί οι μόνες χώρες που κάνουν εμβόλια είναι το Ισραήλ, η Βρετανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Όλες οι άλλες χώρες που κάνουν εμβόλια είναι ευρωπαϊκές, άρα κάπου εκεί είμαστε”.

Για το εμβόλιο της AstraZeneca και ποιοι μπορούν να το κάνουν:

“Το εμβόλιο της AstraZeneca δεν ξέρουμε αν είναι αποτελεσματικό στους μεγάλους ανθρώπους ή όχι γιατί δεν υπάρχουν μελέτες. Η ομάδα των ανθρώπων στους οποίους έγινε η πειραματική δοκιμασία περιελάμβανε μόνο 600 άτομα άνω των 55 ετών. Εκεί είναι το πρόβλημα. Επίσης αυτό το εμβόλιο δεν έχει τόση υψηλή αποτελεσματικότητα όσο τα άλλα, αλλά είναι ασφαλές και έχει πιο μακροχρόνια προστασία σε σχέση με τα άλλα. Όμως αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί για την ώρα. Οπότε είναι λογικό να απευθυνθούμε στους νεότερους ανθρώπους και να υπάρξει και λίστα προτεραιότητας για όσους το κάνουν. Οι εργαζόμενοι σε ΟΤΑ, στα Μέσα Μεταφοράς και όσοι έρχονται σε επαφή με το κοινό πρέπει να έχουν προτεραιότητα”.

Για το ρωσικό εμβόλιο και αν θεωρεί ότι μπορεί να βοηθήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση:

“Οποιοδήποτε εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και πρέπει και μπορεί να αξιοποιηθεί υπό τον όρο ότι θα έχουμε αρκετά δεδομένα που θα μιλάνε και για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου αλλά και για την επικινδυνότητα του. Για το ρωσικό, έχω μια μικρή επιφύλαξη γιατί η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε δεν είναι ίδια με αυτή που εφαρμόζεται στις αγγλοσαξονικές χώρες. Όμως έχει εφαρμοστεί σε μεγάλο πληθυσμό, είναι δοκιμασμένο και όχι στη φάση 3. Επομένως, χωρίς να είναι ισχυρές οι επιφυλάξεις μου θα το χρησιμοποιούσα το εμβόλιο. Βέβαια πρέπει να κρατάμε ένα ‘αν’ για το τι θα δείξει το μέλλον”.