Διεθνή

Κατακόρυφη αύξηση της ακραίας φτώχειας εξαιτίας της πανδημίας

Κατακόρυφη αύξηση της ακραίας φτώχειας εξαιτίας της πανδημίας
Παγκόσμια Τράπεζα: Οι νέοι ακραία φτωχοί παγκοσμίως που προκαλούνται από την πανδημία εκτιμάται ότι κυμαίνονται μεταξύ 119 και 124 εκατομμυρίων το 2020.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο οδηγούνται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Παγκόσμια Τράπεζα, κάνοντας λόγο για άνευ προηγουμένου αύξηση του αριθμού των νεόπτωχων, που αναγκάζονται να ζουν με λιγότερα από 1,90 δολάρια την ημέρα.

Οι νέοι ακραία φτωχοί παγκοσμίως που προκαλούνται από την πανδημία εκτιμάται ότι κυμαίνονται μεταξύ 119 και 124 εκατομμυρίων το 2020. Το 2021, ο αριθμός αυτός αναμένεται να ανέλθει σε 143 έως 163 εκατομμύρια. Ενώ οι εκτιμήσεις για το 2021 είναι πρώιμες, φαίνεται ότι για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο αυτή η κρίση δεν θα είναι βραχύβια.

Στο διάγραμμα παρουσιάζεται η πρόγνωση της φτώχειας έως το 2021, χρησιμοποιώντας τα σενάρια προ COVID-19 και μετά COVID-19 με βάση τις προβλέψεις για την Παγκόσμια Οικονομία του Ιανουαρίου του 2021

Παρατηρούμε σταθερή πτώση του αριθμού των ανθρώπων που ζουν σε ακραία φτώχεια μέχρι το 2019, με απότομη άνοδο το 2020, που φτάνει στα επίπεδα του 2015. Το ακόλουθο διάγραμμα δείχνει την ετήσια αλλαγή στον αριθμό των ακραίων φτωχών παγκοσμίως από το 1992 έως το 2020. Κάθε ράβδος αντιπροσωπεύει τον καθαρό αριθμό των ατόμων που είτε έχουν μετακινηθεί από την ακραία φτώχεια εάν ήταν φτωχοί τον περασμένο χρόνο ή μετακινήθηκαν σε ακραία φτώχεια εάν ήταν όχι φτωχοί τον προηγούμενο χρόνο.

Πριν από την COVID-19, η μόνη άλλη αύξηση στον παγκόσμιο αριθμό των φτωχών τις τελευταίες τρεις δεκαετίες που προκλήθηκε από κρίση, ήταν από την ασιατική χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία αύξησε την ακραία φτώχεια κατά 18 εκατομμύρια το 1997 και κατά άλλα 47 εκατομμύρια το 1998

Στις δύο δεκαετίες από το 1999, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε ακραία φτώχεια παγκοσμίως έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο άτομα. Μέρος αυτής της επιτυχίας στη μείωση της φτώχειας αντιστρέφεται λόγω της πανδημίας COVID-19, για πρώτη φορά σε 20 χρόνια. Στο επόμενο διάγραμμα βλέπουμε την εκτιμώμενη αλλαγή στον αριθμό των νέων φτωχών που προκλήθηκαν από την COVID-19 το 2020 με βάση διάφορα σενάρια αύξησης, παράλληλα με τη συμβολή επιμέρους περιοχών. Οι αριθμοί αλλάζουν καθώς μετακινείται λίγο προς τα πάνω το ποσό με το οποίο καλούνται να ζήσουν την ημέρα. Η αύξηση του αριθμού των φτωχών φαίνεται επίσης στο όριο της φτώχειας των 3,20 δολαρίων. Σε κάθε περίπτωση, η Νότια Ασία ηγείται της αύξησης, με ένα ποσοστό γύρω στο 60% των νέων φτωχών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments