Διεθνή

Τζορτζ Σουλτς: Πέθανε σε ηλικία 100 ετών ο πρώην Υπουργός των ΗΠΑ

Τζορτζ Σουλτς: Πέθανε σε ηλικία 100 ετών ο πρώην Υπουργός των ΗΠΑ
Τζορτζ Σουλτς: Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 100 ετών ο πρώην Υπουργός των ΗΠΑ

Έφυγε από τη ζωή το Σάββατο σε ηλικία 100 ετών ο Τζορτζ Σουλτς πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών επί προεδρίας του ρεπουμπλικανού Ρόναλντ Ρίγκαν, όπως ανακοίνωσε  το Ινστιτούτο Hoover. Ο Σουλτς θεωρήθηκε μέγας αρχιτέκτονας της αμερικανικής διπλωματίας στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

«Ένας από τους δεινότερους τακτικιστές όλων των εποχών, που εργάστηκε με τρεις Αμερικανούς προέδρους, ο Τζορτζ Π. Σουλτς πέθανε στις 6 Φεβρουαρίου», διευκρίνισε στην ιστοσελίδα του αυτό το κέντρο προβληματισμού του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια. «Ο Σουλτς έπαιξε βασικό ρόλο, με τον πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν, για να αλλάξει τον ρου της ιστορίας χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία της διπλωματίας για τον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου», πρόσθεσε αυτό το ινστιτούτο, του οποίου ο πρώην υπουργός ήταν μέλος για περισσότερα από 30 χρόνια.

Οι θητείες του Σουλτς

Ο εκλιπών «είναι ο ένας από τους δύο μόνο Αμερικανούς που κατείχε τέσσερις διαφορετικές θέσεις στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση» ως υπουργός Εξωτερικών (από το 1982 ως το 1989), Οικονομικών (από το 1972 ως το 1974), Εργασίας (από το 1969 ως το 1970) και διευθυντής Προϋπολογισμού στον Λευκό Οίκο, υπογράμμισε το Ινστιτούτο Hoover.

Η Κοντολίζα Ράις, επίσης πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ (2005- 2009) επί προεδρίας του ρεπουμπλικανού Τζορτζ Μπους, αποχαιρέτισε έναν «μεγάλο Αμερικανό πολιτικό» και «αληθινό πατριώτη» που «έκανε τον κόσμο καλύτερο».

Όπως αναφέρει το Associated Press, ο Σουλτς παρέμεινε ως επί το πλέιστον εκτός της πολιτικής «σκακιέρας» μετά την απόσυρσή του από κοινά, υποστήριξε όμως σθεναρά την ανάγκη να δοθεί προσοχή στον τομέα της κλιματικής αλλαγής. Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στη Washington Post τον περασμένο Δεκέμβρη ο Σουλτς είχε κάνει κάλεσμα ώστε να υπάρξει στροφή στην αξιοπρέπεια και στο σεβασμό σε αντίπαλες απόψεις, κάτι το οποίο πολλοί εξέλαβαν ως κριτική απέναντι στα «βιτριολικά» χρόνια της προεδρείας του Ντόναλντ Τραμπ.

Ήταν παντρεμένος με την Έλενα «Όμπι» Ο’ Μπράιαν, μια στρατιωτική νοσοκόμα την οποία γνώρισε στον Ειρηνικό Ωκεανό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Από το γάμο τους απέκτησαν πέντε παιδιά. Μετά το θάνατό της το 1995 παντρεύτηκε ξανά, με τη Σάρλοτ Μέιλαρντ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments