Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 08/02: Στα 638 τα νέα κρούσματα – 25 νεκροί και 276 διασωληνωμένοι

Κρούσματα σήμερα 08/02: Στα 638 τα νέα κρούσματα – 25 νεκροί και 276 διασωληνωμένοι
Κρούσματα σήμερα 08/02: Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι μολύνσεις έφτασαν τις 638.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 638 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 164575, εκ των οποίων το 51.9% είναι άνδρες, όπως φαίνεται και στο Infographic που ακολουθεί:

Aκολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ:

Σήμερα ανακοινώνουμε 638 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 164575, εκ των οποίων 51.9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 6045 (3.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 52595 (61.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

276 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 198 (71.7%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1169 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 25 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5997 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3525 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τι αλλάζει στα μέτρα

Ο βασικός στόχος της κυβέρνησης και των ειδικών είναι να μην ξεφύγει η κατάσταση, ειδικά στην Αττική, έτσι ώστε να μην πιεστεί παραπάνω το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο ανταποκρίνεται με τεράστιες δυσκολίες και χάρη στις θυσίες των εργαζόμενων υγειονομικών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον φονικό ιό.

Η Αριστοτελία Πελώνη, αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, στη σημερινή ενημέρωση μίλησε για τη διαχείριση της πανδημίας, ενώ ενημέρωσε τι αλλάζει όσον αφορά τα μέτρα, ειδικά όσον αφορά τη λειτουργία των λαϊκών αγορών.

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην επιδημιολογική κατάσταση λέγοντας ότι «παρά τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, κατά την περασμένη εβδομάδα, το επιδημιολογικό φορτίο, παρέμεινε υψηλό στις «κόκκινες» περιοχές και αυξήθηκε σημαντικά και σε αρκετές άλλες. Γενικευμένη αύξηση των κρουσμάτων παρατηρήθηκε στην Αττική, όπου η κατάσταση κρίθηκε ανησυχητική. Αύξηση κρουσμάτων παρατηρήθηκε επίσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης και στη Χαλκιδική. Αποφασίστηκε έτσι, ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, η λήψη πρόσθετων μέτρων στις περιοχές αυτές, τα οποία ήδη εφαρμόζονται.

Συγκεκριμένα:

-Η λειτουργία του λιανεμπορίου και των δραστηριοτήτων που είχαν ανοίξει γίνεται πλέον μόνο με τη μέθοδο του click away.

-Το Σάββατο θα είναι ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.

– Με απόφαση της κυβέρνησης, και κατόπιν αξιολόγησης των στοιχείων, οι λαϊκές αγορές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα λειτουργήσουν κανονικά το ερχόμενο Σάββατο, ώστε να επιμεριστούν οι καταναλωτές σε διαφορετικά σημεία.

-Το Σάββατο και την Κυριακή η απαγόρευση της κυκλοφορίας ξεκινά στις 6 το απόγευμα (αντί στις 9) και ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί».

Όπως είπε επίσης η κ. Πελώνη «ιδιαίτερα αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο παρατηρήθηκε στους Δήμους της Θήρας, της Μυκόνου, της Χαλκίδας, της Πάτρας και του Αγίου Νικολάου Κρήτης. Έτσι, στις περιοχές αυτές:

– Έχει ανασταλεί η λειτουργία του λιανεμπορίου και των υπηρεσιών που πρόσφατα είχαν ανοίξει, των Δικαστηρίων, αλλά και της οικοδομικής δραστηριότητας, καθώς και η τέλεση λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών, με εξαίρεση τις κηδείες.

– Έχει επίσης, ανασταλεί η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών με εξαίρεση τα Δημοτικά σχολεία και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς στους Δήμους της Μυκόνου και της Θήρας.

– Η είσοδος και η έξοδος από αυτούς του Δήμους επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.

– Υπενθυμίζεται ότι και στις περιοχές αυτές, δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία από τις 6 το απόγευμα, μέχρι τις 5 το πρωί».

Και τόνισε: «Παίρνουμε μέτρα», όπως τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην Ικαρία, «για να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις, και να μην τρέχουμε πίσω από την πανδημία».κε

Επίσης, υπογράμμισε: «Χρέος όλων είναι να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί, ώστε να αποτρέψουμε ένα τρίτο κύμα, να σωθούν ζωές και να διασφαλίσουμε -με τη βοήθεια του εμβολιασμού- την ταχύτερη δυνατή απαλλαγή από την πρωτόγνωρη αυτή περιπέτεια».

Τι ανέφερε για τους εμβολιασμούς

Σε σχέση με τον εμβολιασμό η Αριστοτελία Πελώνη επεσήμανε πως «ο εμβολιασμός στη χώρα συνεχίζεται ομαλά και σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει περίπου 400.000 εμβολιασμοί. Μερική διαφοροποίηση θα υπάρξει σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της Astra Zeneca. Ύστερα από απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, το συγκεκριμένο εμβόλιο θα χρησιμοποιηθεί -όπως και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης- στις ηλικίες 18 έως 64.

Σύμφωνα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ο λόγος για τον οποίο ο εμβολιασμός περιορίζεται, προς το παρόν, στα άτομα ηλικίας 18 έως 64 ετών, είναι ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή δεδομένα από κλινικές δοκιμές για τις ηλικίες 65 ετών και άνω. Τα δεδομένα αυτά αναμένονται μέσα στις επόμενες μέρες.

Έτσι, δίπλα στο σύστημα εμβολιασμού που «τρέχει» αυτή τη στιγμή και στο οποίο εμβολιάζονται οι συμπολίτες μας 80 ετών και άνω, θα αναπτυχθεί ένα δεύτερο σύστημα με νέες εμβολιαστικές γραμμές, το οποίο θα αφορά τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Astra Zeneca και την ομάδα των 60-64 ετών.

Οι εμβολιασμοί αυτοί με το νέο εμβόλιο αναμένεται να ξεκινήσουν περί τα μέσα Φεβρουαρίου. Ενώ σύντομα θα ανοίξει και η ηλικιακή ομάδα 75-79».

Πρόσθεσε επίσης ότι «στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο για τον οριζόντιο -και χωρίς προτεραιοποίηση- εμβολιασμό του πληθυσμού των μικρών νησιών, για όλους τους κατοίκους άνω των 18 ετών που το επιθυμούν. Και αυτό -όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην Ικαρία, τους Φούρνους και τη Θύμαινα – καταδεικνύει την ειδική σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στα μικρά νησιά».

Θα μπει «κόφτης» στα SMS;

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 18:00 το Σαββατοκύριακο έφερε μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία των σούπερ μάρκετ, όπου παρατηρήθηκαν ουρές χιλιομέτρων, όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

«Πρέπει να δούμε το πρόβλημα, το οποίο θα ενταθεί σε περίπτωση που δεν λειτουργήσουν και οι λαϊκές αγορές το Σάββατο», πρόσθεσε. Απαντώντάς στις πληροφορίες που φέρουν την κυβέρνηση να σκέφτεται να βάλει «κόφτη» στις μετακινήσεις μέσω SMS, ιδίως στους κωδικούς 2 και 6, που αφορούν τις αγορές και την άθληση, σημείωσε ότι όντως αυτό το σενάριο υπάρχει στο τραπέζι, αλλά ο ίδιος είναι αντίθετος και το θεωρεί πρακτικά ανεφάρμοστο.

Για τη λειτουργία του take away, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο ιστορικό της απόφασης λέγοντας πως αυτή ελήφθη μετά από εισήγηση της επιτροπής των ειδικών, της οποίας η συνεδρίαση τελείωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής, αλλά θα έπρεπε να υλοποιηθεί από το πρωί του Σαββάτου. Όπως είπε, «όμως, όταν κληθήκαμε να την εφαρμόσουμε, είδαμε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και μέσα σε λίγες ώρες αποφασίσαμε να την ακυρώσουμε αντιδρώντας άμεσα».  svg%3E

Ερωτηθείς για τα αυστηρά μέτρα που ίσχυσαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 18:00, ο υπουργός απάντησε ότι τα μέτρα θα ισχύσουν και το επόμενο Σαββατοκύριακο και από εκεί και πέρα θα συνεκτιμηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα αυτής της εβδομάδας και θα ληφθούν οι αποφάσεις για τη συνέχεια.

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι το θέμα δεν είναι μόνο η αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και το πώς θα μείνει ζωντανή η οικονομία. Πρέπει λοιπόν να βρεθεί, όπως είπε, μία ισορροπία κι αυτό αποτελεί μία δύσκολη εξίσωση.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα ανθοπωλεία που ζητούν να λειτουργήσουν ενόψει της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου και παραδοσιακά κάνουν τον μεγαλύτερο τζίρο της χρονιάς, ανέφερε ότι είναι ένα λογικό αίτημα και σήμερα θα έχει τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους του κλάδου, αλλά, όπως συμπλήρωσε, τα πάντα θα εξελιχθούν από την πορεία της πανδημίας.

Η άποψη των ειδικών

Την ανησυχία του επιστημονικού κόσμου για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού εξέφρασε ο Λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Μάριος Λαζανάς μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Σημείωσε δε ότι είναι πιθανό να εμφανιστούν κι άλλες μεταλλάξεις, πολύ πιο σοβαρές.

«Μας ανησυχούν οι μεταλλάξεις, αλλά ήταν αναμενόμενο. Όταν έχουμε μια επιδημία από ιούς, είναι αναμενόμενο ότι θα υπάρχουν μεταλλάξεις, όπως συμβαίνει με όλους τους ιούς. Με τον ιό της γρίπης έχουμε συνέχεια μεταλλάξεις. Και πολλές φορές και το εμβόλιο που γίνεται κατά τη διάρκεια του έτους με τα στελέχη που κυκλοφορούσαν την προηγούμενη χρονιά, βλέπουμε το εμβόλιο να μην είναι αποτελεσματικό. Έτσι συμβαίνει και με τον κορωνοϊό και θα έχουμε κι άλλες μεταλλάξεις στην πορεία που ενδεχομένως θα είναι και πολύ πιο σοβαρές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιο πρόσθεσε ότι οι μεταλλάξεις έχουν κάνει τον ιό πιο μεταδοτικό, ωστόσο αυτό που έχει σημασία είναι να μη γίνουν πιο θανατηφόρες οι λοιμώξεις που θα εμφανίζονται από τα καινούρια στελέχη.

Σε ό,τι αφορά στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων, σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, φαίνεται ότι καλύπτουν τη βρετανική μετάλλαξη, η οποία έχει επικρατήσει, αλλά υπάρχουν αρκετές επιφυλάξεις για τη μετάλλαξη της Βραζιλίας. «Οι εταιρείες βέβαια έχουν δηλώσει ότι θα μπορέσουν άμεσα να προσαρμοστούν ή σαν τρίτη δόση ή σαν νέο εμβόλιο. Αυτό δημιουργεί δυσκολίες στην εμβολιαστική κάλυψη, την οποία θέλουμε να επιτύχουμε», τόνισε.  svg%3E

Ερωτηθείς γιατί άρχισαν να κοκκινίζουν και πάλι διάφορες περιοχές στην Ελλάδα, ο κ. Λαζανάς σημείωσε ότι ο κόσμος έχει κουραστεί πολύ, τόσο ψυχικά όσο και οικονομικά, ενώ υπάρχει ανασφάλεια και φόβος για την υγεία.

«Θα πρέπει να βρούμε τρόπους να προσεγγίσουμε πιο πολύ τους ανθρώπους και ό,τι προτείνουμε, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι μπορεί πιο εύκολα η κοινωνία να το αποδεχτεί», υπογράμμισε. Ο ίδιος δήλωσε ότι τη λειτουργία των σχολείων και του λιανεμπορίου είναι μια πολιτική απόφαση, ανάλογα με τις προτεραιότητες. «Τα σχολεία έχουν έναν τρόπο λειτουργίας και υπάρχει η τηλεκπαίδευση, η οποία έχει αρχίσει να αποδίδει.  Για το λιανεμπόριο, υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με τα έσοδα του κράτους, των επιχειρήσεων, των ελευθέρων επαγγελματιών, με τον κόσμο που έχει χάσει τη δουλειά του. Επομένως είναι μια πολιτική απόφαση, αν προτιμά δηλαδή τα σχολεία ή το λιανεμπόριο», εξήγησε ο λοιμωξιολόγος.

Αναφορικά με το επόμενο βήμα για την αναχαίτιση της διασποράς του ιού, όπως τόνισε ο κ. Λαζανάς θα είναι περαιτέρω περιορισμοί, κάτι βέβαια που δεν επιθυμεί η Επιτροπή. «Έχουμε χάσει τον ύπνο μας. Είναι σωστές οι αποφάσεις οι οποίες προτείνουμε; Πρέπει να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία. Τα νοσοκομεία έχουν αρχίσει ήδη να κατακλύζονται από ασθενείς με κορωνοϊό και μετά θα αρχίσουν να γεμίζουν και οι ΜΕΘ», συμπλήρωσε.

Σχετικά με το ρόλο της Επιτροπής και τη διχογνωμία που υπήρξε την περασμένη Παρασκευή, επισήμανε ότι αφορά στην εκτίμηση κινδύνου, δηλαδή πόσο επικίνδυνα είναι τα στοιχεία και τι θα μπορούσαμε να κάνουμε.

«Στη συνέχεια η Επιτροπή κάνει μια γνωμοδότηση και πρέπει να ξέρετε ότι πάνω από εμάς υπάρχει και μια Εθνική Επιτροπή, που εισηγείται στην κυβέρνηση τα μέτρα,τα οποία θα πρέπει να ληφθούν και η κυβέρνηση είναι αυτή που λαμβάνει την ευθύνη. Δεν υπήρχε αντιδικία μεταξύ μας, αλλά μια πολύ εκτεταμένη συζήτηση. Για παράδειγμα έγινε μια μεγάλη συζήτηση αν στην Αχαΐα, θα έπρεπε να μπουν τα μέτρα σε ολόκληρη την Περιφέρεια ή μόνο στην Πάτρα. Αυτή ήταν μια συζήτηση που καταναλώθηκε σχεδόν ο μισός χρόνος», υπογράμμισε ο κ. Λαζανάς.

Η εκτίμηση του Θοδωρή Βασιλακόπουλου

«Δεν ανησυχώ καθόλου για τις μεταλλάξεις. Δεν κάνουν τη νόσο πιο βαριά και δεν αυξάνουν τον κίνδυνο του θανάτου» είπε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Από τις 6» ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θοδωρής Βασιλακόπουλος, τονίζοντας πως δεν συνάδει με την εξελικτική τους πορεία. «Ποτέ στην ιστορία των ιών δεν έχει υπάρξει μετάλλαξη που να τους κάνει πιο θανατηφόρους» είπε και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως τα εμβόλια, μεταξύ αυτών και της Astrazeneca, προστατεύουν 100% από τη βαριά νόσο και τον κίνδυνο νοσηλείας. Εξηγώντας τι συμβαίνει με τις μεταλλάξεις είπε πως αποτελούν φυσιολογικό φαινόμενο στην εξελικτική πορεία του ιού.

«Μεταλλάξεις συμβαίνουν σε κάθε χώρα που υπάρχει ο ιός. Ο ιός που επικρατεί στην Ελλάδα δεν είναι το αρχικό στέλεχος που πρωτοανακαλύφθηκε στη Γουχάν, είναι ένα στέλεχος που έχει περάσει από δύο κύματα και έχει υποστεί μεταλλάξεις, είναι διαφορετικό από το αρχικό. Και το βρετανικό και το νοτιοαφρικανικό στέλεχος έχουν στο γενετικό τους υλικό, ένα σύνολο αλλαγών πάνω από 10.

Τώρα που κάνουμε αναλυτική ιχνηλάτηση του γονιδιώματος τις βλέπουμε και θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν γίνει στην Ελλάδα. Θα ανακαλύψουμε κι άλλες μεταλλάξεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι μας έχουν έρθει από ανθρώπους που έχουν ταξιδέψει στο εσωτερικό» είπε. 

svg%3E

«Όταν ο ιός ταξιδεύει είτε από άνθρωπο σε άνθρωπο, είτε μέσα στο ίδιο ανθρώπινο σώμα, κάνει «λαθάκια» κατά τον πολλαπλασιασμό του που λέγονται μεταλλάξεις» συνέχισε και συμπλήρωσε πως αυτές που μας απασχολούν τελικά, είναι αυτές που κάνουν τον ιό πιο μεταδοτικό.

«Όμως και αυτό , σε τι ποσοστό, δεν είναι σίγουρο, για παράδειγμα αρχικά πιστεύαμε ότι η βρετανική μετάλλαξη κάνει τον ιό κατά 70% πιο μεταδοτικό, τώρα λέμε 30%, όμως δεν έχει υπάρξει ποτέ στην ιστορία των ιών μετάλλαξη που να τους κάνει πιο θανατηφόρους και αυτό γιατί δεν «συμφέρει» τον ιό εξελικτικά να σκοτώνει τους ξενιστές του, τους ανθρώπους εν προκειμένω, διότι τότε θα εξαφανιστεί. «Επικρατούν οι μεταλλάξεις που κάνουν τον ιό πιο μεταδοτικό, διότι θέλει να ζήσει περισσότερο, δεν θέλει να σκοτώνει», σημείωσε.

«Και το εμβόλιο της Astrazeneca προστατεύει 100% από τη βαριά νόσο και τον κίνδυνο νοσηλείας»

Ερωτηθείς για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, εξήγησε πως τα ποσοστά ως προς την αποτελεσματικότητά τους έχουν να κάνουν με τη μείωση της πιθανότητας να αναπτύξω οποιοδήποτε σύμπτωμα αν κολλήσω κορωνοϊό, όσον αφορά στη σοβαρή νόσηση, δηλαδή στο να χρειαστεί κάποιος να μπει σε νοσοκομείο, σε ΜΕΘ ή να πεθάνει. «Τότε η προστασία που προσφέρουν είναι απόλυτη», είπε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Συγκεκριμένα για το εμβόλιο της Astrazeneca και τις ανησυχίες που διατυπώνονται επισήμανε ότι οι κλινικές μελέτες σε ανθρώπους δείχνουν πως η αποτελεσματικότητα του είναι η ίδια και έναντι στον συνηθισμένο κορωνοϊό και στη βρετανική μετάλλαξη, διότι η παραγωγή αντισωμάτων και λεμφοκυττάρων -που επίσης στοχεύουν στον ιό- που επιτυγχάνεται, είναι αρκετή.

«Άρα προστατεύει 100% από τη βαριά νόσο και τον κίνδυνο νοσηλείας» σημείωσε. Σε σχέση με την προτεραιοποίηση για τους εμβολιασμούς επανέλαβε πως είναι περίπλοκο θέμα, και πως οι κίνδυνοι αυξάνονται γεωμετρικά με τον ηλικιακό παράγοντα, όπως και όταν υπάρχουν υποκείμενα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments