Ελλάδα

Κορωνοϊός: Έρχεται γενικό lockdown τύπου Μαρτίου

Κορωνοϊός: Έρχεται γενικό lockdown τύπου Μαρτίου
Κορωνοϊός: Στο τραπέζι βρίσκεται ξανά η επιλογή του λουκέτου για όλη τη χώρα. Τι θα γίνει με τα σχολεία.

Ανησυχία επικρατεί στην κυβέρνηση και τους ειδικούς για τη διασπορά των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην κοινότητα. Τα νέα αυστηρότερα μέτρα έχουν τεθεί σε ισχύ και οι επιστήμονες ελπίζουν πως τις επόμενες ημέρες τα στοιχεία θα είναι καλύτερα. Για την ώρα όμως, κρούουν καμπανάκι.

Οι αυξητικές τάσεις των εισαγωγών στα νοσοκομεία, οι μεταλλάξεις και το ήδη επιβαρυμένο ΕΣΥ τους οδηγούν σε δεύτερες σκέψεις και τους βάζουν στο δίλημμα αν πρέπει να ληφθούν νέα αυστηρότερα μέτρα προκειμένου να ανακοπεί ένα πιθανό τρίτο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας. Με το ενδεχόμενο αυτό σημειώνεται ότι συμφωνεί και η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις πηγές.

Τι εξετάζεται:

Οι ειδικοί της υποεπιτροπής των λοιμωξιολόγων αναμένεται αύριο, Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, να ξεκινήσουν να μελετούν τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, ώστε να αποφανθούν σε ποιο σημείο βρίσκεται η χώρα. Κατά τη συνήθη τακτική, η μελέτη των στοιχείων κρατά Τετάρτη και Πέμπτη, και την Παρασκευή η μεγάλη επιτροπή των 32 ειδικών αποφασίζει για την εισήγηση νέων μέτρων, εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Παρότι μέχρι στιγμής η ατζέντα αυτής της εβδομάδας δεν έχει ακόμη σχηματισθεί, θεωρείται βέβαιον ότι οι ειδικοί θα προτείνουν νέα μέτρα ενώ θα ξεκινήσουν να εξετάζουν και το θέμα των σχολείων. Άλλωστε πολλοί ειδικοί αλλά και κυβερνητικοί παράγοντες έχουν ήδη θέσει το ζήτημα αναφορικά με το αν θα πρέπει οι μαθητές να συνεχίσουν να πηγαίνουν στα σχολεία ή αν τα μαθήματα θα επιστρέψουν στην τηλεκπαίδευση.

Εξάλλου το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά, με αποτέλεσμα και εκατοντάδες τμήματα στη χώρα να έχουν κλείσει. Και μπορεί τα ίδια τα παιδιά να μη νοσούν βαριά και να είναι κυρίως ασυμπτωματικά, όμως στη συνέχεια παρατηρείται ενδοοικογενειακή διασπορά του ιού με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι ενήλικες.

Τα σενάρια για γενικό lockdown:

Σε ό,τι αφορά το σενάριο για ένα γενικό lockdown, δεν είναι λίγοι οι κυβερνητικοί παράγοντες αλλά και οι επιστήμονες που επιμένουν πως θα πρέπει η χώρα να κλείσει για τρεις εβδομάδες για να «καθαρίσει» από την αυξητική τάση των νέων κρουσμάτων, προκειμένου στη συνέχεια να μπορούν να επανέλθουν πολλές οικονομικές δραστηριότητες, όπως είναι η εστίαση. Μάλιστα, πολλοί σημειώνουν ότι τα επιπλέον μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, δεν ήρθαν τυχαία. Τη σημαίνει αυτό; Ότι οι ιθύνοντες ετοιμάζονται για λουκέτο στο χώρα και γι’ αυτό οι οικονομικές ενισχύσεις.

Τι λένε τα τελευταία στοιχεία:

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 638 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 164.575, εκ των οποίων 51.9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 6.045 (3.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 52.595 (61.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

  • 276 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη.
  • 198 (71.7%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
  • 1.169 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 25 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5997 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3525 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments