Κόσμος

ΠΟΥ κορωνοϊός Κίνα: Αθωώνουν τις νυχτερίδες και τους παγκολίνους οι ειδικοί – Τα πρώτα συμπεράσματα

ΠΟΥ κορωνοϊός Κίνα: Αθωώνουν τις νυχτερίδες και τους παγκολίνους οι ειδικοί – Τα πρώτα συμπεράσματα
ΠΟΥ κορωνοϊός Κίνα: Τι εκτιμούν οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού για την προέλευση του ιού.
ΠΟΥ κορωνοϊός Κίνα: Τι εκτιμούν οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού για την προέλευση του ιού.

Βγήκαν τα πρώτα συμπεράσματα από την έρευνα των ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Κίνα για τον κορωνοϊό. Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του ΠΟΥ για την προέλευση του ιού, που ταξίδεψε στην πόλη Γουχάν της κεντρικής Κίνας, δήλωσε σήμερα ότι μια πιθανότητα είναι ο κορωνοϊός να μεταδόθηκε μέσω της ψυχρής εφοδιαστικής αλυσίδας και δεσμεύτηκε για περαιτέρω διερεύνηση των στοιχείων.

Η έρευνα της ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την προέλευσητου κορωνοϊού δεν μετέβαλε δραματικά την εικόνα για την εμφάνιση της επιδημίας, αλλά απέδωσε νέες πληροφορίες, ανακοίνωσε ο Πίτερ Μπεν Εμπάρεκ.

Η διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων αποτελούμενη από ειδικούς από την Κίνα και τον ΠΟΥ, που πραγματοποίησε έρευνα στην πόλη Γουχάν, ανακοίνωσε ότι δεν βρήκε στοιχεία που να συνομολογούν στην παρουσία του ιού στην κινεζική αυτή πόλη πριν από την ανακοίνωση της εμφάνισής του τον Δεκέμβριο 2019, ούτε εντόπισε το ζώο από το οποίο προήλθε η νόσος.

Ο όρος «ψυχρή αλυσίδα» αναφέρεται στην μεταφορά και στο εμπόριο κατεψυγμένων τροφίμων. Η Κίνα έχει καλλιεργήσει την ιδέα ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από τα κατεψυγμένα τρόφιμα και έχει επανειλημμένως ανακοινώσει ευρήματα για ίχνη κορωνοϊού στις συσκευασίες εισαγόμενων τροφίμων.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, «γνωρίζουμε ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει σε συνθήκες που συναντώνται σε αυτούς τους ψυχρούς, κατεψυγμένους χώρους, αλλά δεν καταλαβαίνουμε αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή κάτω από ποιές συνθήκες», είπε ο Εμπάρεκ.

Σύμφωνα με τον ερευνητή του ΠΟΥ, θα άξιζε να διερευνηθεί αν ένα κατεψυγμένο άγριο ζώο σε μια αγορά με κατάλληλες συνθήκες θα μπορούσε να συμβάλει στη γρήγορη εξάπλωση του ιού. Ο Εμπάρεκ τόνισε ότι το έργο για τον εντοπισμό της προέλευσης του ιού παραπέμπει σε μια δεξαμενή μόλυνσης νυχτερίδων, αλλά είναι απίθανο να βρίσκονταν στην Ουχάν.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, οι ερευνητές αναζητούν το ενδεχόμενο ο ιός να κυκλοφορούσε νωρίτερα απ΄ό,τι αρχικά θεωρήθηκε και τόνισε την αναγκαιότητα να βρεθούν δείγματα αίματος για να διενεργηθεί περαιτέρω έρευνα.

Η πιθανότητα ο ιός να διέρρευσε από ένα εργαστήριο, ένα από τα σενάρια που κυκλοφορούν, είναι υπερβολικά απίθανη και δεν απαιτεί περαιτέρω έρευνα, εξήγησε ο Εμπάρεκ.

Ένα άλλο μέλος της ομάδας, πάντως, ο ειδικός λοιμωξιολόγος Ντόμινικ Ντουάιερ, δήλωσε ότι πιθανόν να χρειαστούν χρόνια για να γίνει πλήρως κατανοητή η προέλευση της COVID-19.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments