Οικονομία

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Μέσα στην εβδομάδα νέες πληρωμές – Ποιους αφορά

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Μέσα στην εβδομάδα νέες πληρωμές – Ποιους αφορά
Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να καταβληθεί το υπόλοιπο ποσό του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, σύμφωνα με όσα δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να καταβληθεί το υπόλοιπο ποσό του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, σύμφωνα με όσα δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Ποιοι πήραν δεύτερη ευκαιρία

Μέχρι χθες ήταν ανοιχτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ , μετά την παράταση που δόθηκε, προκειμένου να υποβάλουν τις αιτήσεις τους οι επιχειρήσεις που δεν πρόλαβαν να καταθέσουν την εκδήλωση ενδιαφέροντος για να ενταχθούν στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5.

Εκκρεμεί η πληρωμή περίπου 200 εκατ. ευρώ σε 15.000 επιχειρήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες είναι νέες επιχειρήσεις.

Επιστρεπτέα προκαταβολή 6 -7

Ο έκτος κύκλος της επιστρεπτέας εκτιμάται στα 500 εκατ. ευρώ και αφορά στην απώλεια τζίρου του Ιανουαρίου. Οι ενισχύσεις θα δοθούν τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.

Στο 1 δισ. η επιστρεπτέα 7. Ο έβδομος κύκλος θα αφορά την απώλεια τζίρου ολόκληρου του πρώτου τριμήνου το 2021 και η καταβολή της ενίσχυσης θα γίνει εντός Απριλίου.

Ο έκτος κύκλος, με εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος περίπου στα 500 εκατ. ευρώ, θα αφορά την απώλεια τζίρου μόνο του Ιανουαρίου. Η υποβολή αιτήσεων ενδιαφέροντος θα ξεκινήσει έως την επόμενη Δευτέρα, και οι ενισχύσεις θα χορηγηθούν τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.

Η ενίσχυση αφορά έναν μήνα, το κατώτατο όριο ενίσχυσης για τους κλάδους που δεν παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή, ανέρχεται στα 500 ευρώ και το μέγιστο ύψος ενίσχυσης στα 50.000 ευρώ. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν από 500 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με την πτώση των εσόδων τους.

Ειδικά για την εστίαση και τους κλάδους που παρέμεναν κλειστοί στα τέλη Ιανουαρίου, το κατώτατο ύψος ενίσχυσης θα ανέρχεται στα 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους, 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζόμενους. Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως την 31η Ιουλίου 2021.

Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε προ ημερών ότι σε συνέχεια και αποφάσεων της ΕΕ, ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες, μπορεί να υπάρξει μη επιστρεπτέο κομμάτι και στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή των τριών πρώτων κύκλων του προγράμματος, σημειώνοντας ότι πλέον υπάρχει πολλαπλή στήριξη σε όσους δοκιμάζονται, με κάλυψη μεταξύ άλλων και παγίων δαπανών. Μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα’ σημείωσε πως το 50% των πρώτων κύκλων θα είναι μη επιστρεπτέο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments