Διεθνή

Κορωνοϊός Ισπανία: Μόνο στις ηλικίες 18-55 ετών χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca

Κορωνοϊός Ισπανία: Μόνο στις ηλικίες 18-55 ετών χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca
Κορωνοϊός Ισπανία: 1,8 εκατομμύρια της AstraZeneca που θα παραλάβει η Ισπανία ως το τέλος Φεβρουαρίου αποφασίστηκε ότι θα διατεθούν σε διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες 18-55 ετών.

Η Ισπανία ακολουθεί μία συντηρητική τακτική στην χρήση του εμβολίου της AstraZeneca παρά την έγκριση της Ε.Ε. και αποφασίζει τη διάθεση του μόνο στον πληθυσμό ηλικίας από 18-55 ετών. Κι αυτό τουλάχιστον στην πρώτη φάση των εμβολιασμών. Παράλληλα με την πρώτη φάση του εμβολιασμού με εμβόλια της Pfizer και της Moderna και που αφορά στους ενοίκων των οίκων ευγηρίας και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού τα 1,8 εκατομμύρια της AstraZeneca που θα παραλάβει η Ισπανία ως το τέλος Φεβρουαρίου αποφασίστηκε ότι θα διατεθούν σε διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες 18-55 ετών.

Καταρχήν στα σώματα ασφαλείας σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, σε προσωπικό έκτακτης ανάγκης (όπως πυροσβέστες ή πολιτική προστασία, εκτός από τους υπαλλήλους των φυλακών), στις ένοπλες δυνάμεις, στους εκπαιδευτικούς προσχολικής ηλικίας και τέλος στους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μέχρι σήμερα ούτε το Υπουργείο αλλά ούτε και η επιτροπή έχουν δώσει περισσότερες εξηγήσεις για την απόφαση τους αυτή αν και όπως ισχυρίζονται η απόφαση μπορεί να αλλάξει αν υπάρξουν μελλοντικά περισσότερα επιστημονικά στοιχεία που θα αφορούν τόσο τους ηλικιωμένους όσο και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Ο λόγος επιπλέον είναι ότι κανένα άτομο με παθολογίες δεν συμμετείχε στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου.

Παρότι υπήρξαν περιοχές όπως η Καταλονία, η Μούρθια, η Αραγόν και οι Βαλεαρίδες Νήσοι που είχαν ήδη ανακοινώσει ότι θα αρχίσουν να εμβολιάζουν αυτές τις ομάδες, εντούτοις η Επιτροπή Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε ότι την απόφαση θα πρέπει να την εφαρμόσει όλη η χώρα

Ωστόσο το εμβόλιο της AstraZeneca απευθύνεται επίσης σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο την περασμένη εβδομάδα πριν από την άφιξη των δόσεων της AstraZeneca το Σαββατοκύριακο. Αυτό που δεν είχε κάνει ήταν να προσδιορίσει ποιοι ήταν αυτοί οι επαγγελματίες. Η μεγαλύτερη ομάδα από αυτούς που περιλαμβάνονται στους εμβολιασμούς της AstraZeneca είναι αυτή των εκπαιδευτικών που αριθμεί τα 760.000 άτομα, 240.000 είναι τα σώματα ασφαλείας, οι στρατιωτικοί 120.000 και οι πυροσβέστες περίπου 20.000. Εντωμεταξύ η διαδικασία εμβολιασμών συνεχίζεται ομαλά και οι πιο συχνές επιπτώσεις που αναφέρονται είναι πυρετός, πόνος στο σημείο της ένεσης, πονοκέφαλος, ζάλη και ναυτία ή διάρροια.

Οι εμβολιασμοί της πρώτης δόσης έχουν ήδη γίνει σε 2,1 εκατομμύρια άτομα από τα 2,4 εκατομμύρια δόσεις που έχει παραλάβει η Ισπανία και 832.000 Ισπανοί έχουν λάβει και τις δύο δόσεις. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι δόσεις που χορηγούνται είναι της Pfizer (2,1 εκατομμύρια), 87.700 της Moderna και 196.800 της AstraZeneca. Τέλος, το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι όσοι έχουν ήδη μολυνθεί από τον ιό θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον έξι μήνες ώσπου να εμβολιαστούν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments