Ελλάδα

Καθολικό lockdown: Πιέζεται το ΕΣΥ στην Αττική – Ποιες άλλες περιοχές κινδυνεύουν με «κλείσιμο»

Καθολικό lockdown: Πιέζεται το ΕΣΥ στην Αττική – Ποιες άλλες περιοχές κινδυνεύουν με «κλείσιμο»
Καθολικό lockdown: Η κατάσταση είναι δύσκολη, πέρα από την Αττική, σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Ρέθυμνο. Σήμερα οι αποφάσεις.

Η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) είναι σε οριακή κατάσταση όσον αφορά την Αττική, στην οποία ξεκίνησε να ισχύει χθες το καθολικό lockdown. 281 ήταν χθες οι διασωληνωμένοι σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Σε ό,τι αφορά την Αττική, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το ποσοστό κάλυψης των κλινών ΜΕΘ Covid-19 φτάνει το 83%, με τους νοσηλευόμενους ασθενείς να ανέρχονται σε 180.

Οι κενές κλίνες ΜΕΘ Covid-19 στην Αττική είναι πλέον 37 από τις 217 στο σύνολο. Η Αττική παραμένει το επίκεντρο της επιδημίας καθώς από το σύνολο των 1.327 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ χθες, στο Λεκανοπέδιο εντοπίζονται τα 676.

Αναλυτικά η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ (11/2):

  • Νοσοκομείο Σωτηρία: Νοσηλεύονται 72 ασθενείς στις 84 κλίνες.
  • Νοσοκομείο Ευαγγελισμός: Νοσηλεύονται 37 ασθενείς στις 44 κλίνες.
  • Νοσοκομείο ΚΑΤ: Νοσηλεύονται 6 ασθενείς στις 7 κλίνες.
  • Νοσοκομείο Σισμανόγλειο: Νοσηλεύονται 14 ασθενείς στις 14 κλίνες.
  • Νοσοκομείο Ελπίς: Νοσηλεύονται 6 ασθενείς στις 6 κλίνες.
  • Νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ: Νοσηλεύονται 4 ασθενείς στις 4 κλίνες.
  • Νοσοκομείο Γεννηματάς: Νοσηλεύονται 11 ασθενείς στις 11 κλίνες.
  • Ασκληπιείο: Νοσηλεύονται 9 ασθενείς στις 12 κλίνες.
  • Νοσοκομείο Αττικό: Νοσηλεύονται 9 ασθενείς στις 23 κλίνες.
  • Νοσοκομείο Θριάσιο: Νοσηλεύονται 12 ασθενείς στις 12 κλίνες.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ την Πέμπτη

Την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε «1.327 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 168.872, εκ των οποίων 51.9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 6088 (3.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 54146 (61.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

281 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 203 (72.2%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1194 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 22 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 6.056 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3560 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Ακόμα και στον χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) είναι σε «βαθύ πορτοκαλί» η Αττική. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η κατάσταση στο Λεκανοπέδιο έχει χειροτερέψει.

Αναλυτικότερα, και σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα (στο «πορτοκαλί» ολόκληρη η χώρα, με εξαίρεση τα «πράσινα» νησιά του Ιονίου), η περιφέρεια της Αττικής έχει περάσει στο «βαθύ πορτοκαλί» στο συνδυαστικό δείκτη τεστ, νέων κρουσμάτων και δείκτη θετικότητας, με συνέπεια τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό είναι ίσα ή πάνω από 150-499. Στο «πράσινο» είναι μονάχα η Ήπειρος.

Δείτε τον χάρτη

svg%3E

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στο «πράσινο» στον χάρτη που αφορά τον δείκτη θετικότητας, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης παραμένει στο «κίτρινο». Σύμφωνα με αυτή τη μέτρηση, ο δείκτης θετικότητας στο σύνολο της επικράτειας βρίσκεται κάτω από το όριο συναγερμού του 4%.

svg%3E

Ανησυχητική είναι η εικόνα όχι μόνο στην Αττική, στην οποία ξεκίνησε χθες το καθολικό lockdown, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, στην Αχαΐα και στο Ρέθυμνο που οδεύουν ολοταχώς προς τα εκεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις από την κυβέρνηση μετά τη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας.

Δείτε σχετικό ρεπορτάζ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments