Καιρός

Κακοκαιρία Μήδεια: Χιόνια και μέσα στην Αθήνα – Πού αλλού θα χιονίσει

Κακοκαιρία Μήδεια: Χιόνια και μέσα στην Αθήνα – Πού αλλού θα χιονίσει
Κακοκαιρία Μήδεια: Όλα δείχνουν ότι ο χιονιάς που έρχεται θα είναι βαρύς, ενώ θα δούμε χιονόπτωση ακόμα και στο Σύνταγμα. Τι λένε οι προβλέψεις των μετεωρολόγων.

Βαρύ χιονιά φέρνει η κακοκαιρία Μήδεια, όπως ονομάστηκε το νέο κύμα των έντονων καιρικών φαινομένων που θα χτυπήσει τη χώρα από το Σάββατο. Αναμένεται να υπάρχει χιονόπτωση και μέσα στην Αθήνα, ενώ η Πολιτική Προστασία προειδοποιεί να αποφευχθούν οι άσκοπες μετακινήσεις και να υπάρχει μεγάλη προσοχή.

Μαρουσάκης καιρός: Πού θα το στρώσει

Χιόνια ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας θα φέρει η κακοκαιρία Μήδεια, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη. Σύμφωνα με τον ίδιο, στα «λευκά» αναμένεται να ντυθεί όλη η Ελλάδα μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ χιόνια θα πέσουν ακόμη και στο Σύνταγμα και δεν αποκλείεται σε πολλές περιοχές να υπάρξουν προβλήματα στις μετακινήσεις.

«Πυκνές χιονοπτώσεις από το πρωί του Σαββάτου, πρώτα στη Βόρεια Ελλάδα αλλά όσο περνά η ώρα θα μετατοπίζονται όλο και πιο νότια, θα απασχοληθούν περιοχές κυρίως από την Πελοπόννησο και πιο βόρεια. Θα ντυθεί στα λευκά η Θεσσαλονίκη, η Λαμία, η Λάρισα και η Αττική», προβλέπει ο Κλέαρχος Μανουσάκης για την κακοκαιρία Μήδεια που θα «χτυπήσει» την Ελλάδα.

Αρναούτογλου καιρός: Η προειδοποίηση από τον προγνώστη καιρού

Ο έμπειρος προγνώστης καιρού της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου δίνει όλα τα υψόμετρα για τις χιονοπτώσεις σε κεντρική και βόρεια Ελλάδα το Σάββατο, τονίζοντας πως από το βράδυ της Κυριακής και κυρίως Δευτέρα και Τρίτη τα χιόνια θα μετατοπιστούν στα ανατολικά προσήνεμα, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, χιονίζοντας έως και τα παραθαλάσσια τμήματα.

Παράλληλα, ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί για ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου κυρίως στη βορειοδυτική Ελλάδα, τονίζοντας πως από τη σύγκρουση ψυχρών και θερμών αερίων μαζών θα προκύψουν ιδιαίτερα ισχυρά φαινόμενα.

Δείτε LIVE την πορεία της κακοκαιρίας Μήδεια

Καλλιάνος καιρός: H αναλυτική πρόβλεψή του για την Αττική

Ο Γιάννης Καλλιάνος σε ανάρτησή του στο Facebook αναφέρεται ιδιαίτερα στην Αττική: «Η Αττική, τις περισσότερες φορές, αποτελεί “απόρθητο” κάστρο σε ότι αφορά στις χιονοπτώσεις οι οποίες αναμένονται κατά τη διάρκεια ακόμη και μιας έντονης μεταφοράς ψύχους, όπως αυτό που έρχεται από αύριο και από την βόρεια Ελλάδα.

Επίσης, πολλές φορές, το αν θα χιονίσει ή όχι στο κέντρο της Αθήνας είναι κάτι που μπορεί να παίζεται ακόμη και για 1°C διαφορά. Πράγματι, αυτή η ψυχρή εισβολή έρχεται λίγο πιο αποδυναμωμένη σε σχέση με αυτό που φαινόταν για την Αττική πριν 2-3 ημέρες. Γι’ αυτό σας έλεγα να μην βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα γιατί μέχρι και την τελευταία στιγμή τα προγνωστικά μοντέλα μπορεί να “μαζέψουν” μια κατάσταση και επομένως πάντα ο καιρός είναι αυτός που έχει τον τελευταίο λόγο.

Πάμε να δούμε λοιπόν σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία τι πρόκειται να συμβεί στην Αττική κατά τη διάρκεια της επερχόμενης κακοκαιρίας «Μήδεια».

ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΩΙ (08.00 – 12.00)

Αναμένονται βροχές στις περισσότερες περιοχές του νομού Αττικής και χιονοπτώσεις αρκετά πυκνές περίπου από τα 700-750 μέτρα.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΣΗΜΕΡΙ (12.00 – 16.00)

Αναμένονται κατά διαστήματα βροχές σε αρκετές περιοχές του νομού Αττικής και χιονοπτώσεις περίπου από τα 450-500 μέτρα.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑ (16.00 – 19.00)

Αναμένονται κατά διαστήματα τοπικές βροχές σε αρκετές περιοχές του νομού Αττικής (κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια) και χιονοπτώσεις περίπου από τα 400 μέτρα.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΒΡΑΔΥ (19.00-23.00)

Αναμένονται κατά διαστήματα τοπικές βροχές ή χιονόνερο σε αρκετές περιοχές του νομού Αττικής και χιονοπτώσεις περίπου από τα 250-300 μέτρα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα εκτιμώ ότι θα αρχίσουν να επηρεάζονται από τις χιονοπτώσεις τα βόρεια προάστια της Αττικής.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ (23.00 – 00.00)

Αναμένονται κατά διαστήματα τοπικές βροχές ή χιονόνερο σε αρκετές περιοχές του νομού Αττικής και χιονοπτώσεις περίπου από τα 150-200 μέτρα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα εκτιμώ ότι θα αρχίσουν να επηρεάζονται από τις χιονοπτώσεις και κάποια από τα κεντρικά προάστια της Αττικής. Μην ξεχνάμε ότι η πλατεία Συντάγματος (κέντρο της Αθήνας) βρίσκεται σε υψόμετρο 100 μέτρων και επομένως θα είναι πια οριακό αν θα χιονίζει κατά περιόδους μέχρι εκεί σε αυτό το χρονικό διάστημα.

ΔΕΥΤΕΡΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΝΥΧΤΑ (00.00 – 06.00)

Αναμένονται κατά διαστήματα χιονόνερο σε αρκετές πεδινές ή παραθαλάσσιες περιοχές του νομού Αττικής και χιονοπτώσεις περίπου από τα 100-150 μέτρα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα εκτιμώ ότι είναι περισσότερο πιθανό να επηρεαστεί από κατά περιόδους χιονοπτώσεις και το κέντρο της πόλης της Αθήνας.

ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΡΩΙ (06.00 – 11.00)

Αναμένονται κατά διαστήματα χιονόνερο σε αρκετές πεδινές ή παραθαλάσσιες περιοχές του νομού Αττικής και χιονοπτώσεις περίπου από τα 100-150 μέτρα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα εκτιμώ ότι είναι περισσότερο πιθανό να επηρεαστεί κατά περιόδους από χιονοπτώσεις και το κέντρο της πόλης της Αθήνας.

ΔΕΥΤΕΡΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙ (11.00 – 16.00)

Αναμένονται κατά διαστήματα λίγες νεφώσεις που κατά διαστήματα θα πυκνώνουν και θα δίνουν χιονόνερο σε αρκετές πεδινές ή παραθαλάσσιες περιοχές του νομού Αττικής και αντίστοιχες χιονοπτώσεις περίπου από τα 100-150 μέτρα.

ΔΕΥΤΕΡΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑ (16.00 – 19.00)

Αναμένονται κατά διαστήματα λίγες νεφώσεις που κατά διαστήματα θα πυκνώνουν και θα δίνουν χιονόνερο σε αρκετές πεδινές ή παραθαλάσσιες περιοχές του νομού Αττικής και αντίστοιχες χιονοπτώσεις περίπου από τα 100-150 μέτρα.

ΔΕΥΤΕΡΑ ΒΡΑΔΥ (19.00 – 23.00)

Αναμένεται κατά διαστήματα χιονόνερο σε αρκετές πεδινές ή παραθαλάσσιες περιοχές του νομού Αττικής και αντίστοιχες χιονοπτώσεις περίπου από τα 100 περίπου μέτρα.

ΔΕΥΤΕΡΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ (23.00 – 00.00)

Αναμένεται κατά διαστήματα χιονόνερο σε αρκετές πεδινές ή παραθαλάσσιες περιοχές του νομού Αττικής και αντίστοιχες χιονοπτώσεις περίπου από τα 100 περίπου μέτρα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΤΡΙΤΗ ΕΩΣ ΤΕΤΑΡΤΗ (ΠΡΟΜΕΣΗΜΒΡΙΝΕΣ ΩΡΕΣ)

Αν διατηρηθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, αυτό εκτιμώ ότι θα είναι το πιο ευνοϊκό διάστημα (των 36 ωρών) που θα δέχεται κατά διαστήματα η Αττική χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές (ή κατά τόπους και σε παραθαλάσσιες περιοχές) λόγω της πιθανής ενεργοποίησης του Αιγαίου, της αυξημένης κατά περιόδους υγρασίας, της σύγκλισης των ανέμων αλλά και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν τότε. Βέβαια αυτό ισχύει αν όπως είπα δεν αλλάξει τίποτα ως προς τα μέχρι τώρα προγνωστικά στοιχεία.

ΥΓ (1): Όταν σας κάνω πρόγνωση καιρού με υψόμετρα και ακρίβεια ώρας, καταλαβαίνετε ότι μπορεί να υπάρξουν και κάποιες διαφοροποιήσεις διότι πρόκειται για ένα δυναμικό φαινόμενο. Δηλαδή με εξάρσεις ή υφέσεις στις χιονοπτώσεις μπορεί και τα υψόμετρα αυτά να είναι και λίγο διαφορετικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι έπεσα λίγο έξω. Αυτό σημαίνει απλά ότι δεν είμαι και Θεός.

ΥΓ (2): Για όλες τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας ισχύει ότι έχω αναφέρει σε προηγούμενο post μου. Αύριο δηλαδή ντύνεται στα λευκά η Θεσσαλονίκη!».

H ανάρτηση Καλλιάνου στο Facebook

Καιρός ΕΜΥ: Η πρόγνωση για το Σάββατο 13/2

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, αύριο Σάββατο στα κεντρικά και τα βόρεια θα έχουμε βροχές ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά και βαθμιαία και σε πεδινές περιοχές, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την κεντρική Στερεά και την Ήπειρο.

Στην υπόλοιπη χώρα τοπικές βροχές και στα δυτικά σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες από το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βορειοανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και από το βράδυ τοπικά 8 μποφόρ με περαιτέρω ενίσχυση τη νύχτα. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και τοπικά 7 στρεφόμενοι στο βόρειο Ιόνιο από το βράδυ σε βόρειους τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, η οποία θα γίνει ιδιαιτέρως αισθητή στα κεντρικά και τα βόρεια, όπου οι μέγιστες τιμές της θα σημειωθούν στην αρχή της ημέρας. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες στα βόρεια, όπου θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στη Μακεδονία νεφώσεις με χιονόνερο και χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά – ημιορεινά, οι οποίες βαθμιαία θα σημειωθούν και σε πεδινές περιοχές και θα είναι κατά τόπους πυκνές στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία. Στη Θράκη αυξημένες νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως από το απόγευμα, οι οποίες τη νύχτα θα ενταθούν. Άνεμοι: Bόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6, στα ανατολικά βαθμιαία τοπικά 7 και από το βράδυ 8 μποφόρ, με περαιτέρω ενίσχυση τη νύχτα. Θερμοκρασία: Από -04 (μείον 4) έως 05 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία τοπικά 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία και στα υπόλοιπα, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νησιά του Ιονίου, τα παραθαλάσσια της Ηπείρου, τη δυτική Στερεά και από το απόγευμα στη δυτική Πελοπόννησο, όπου θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς, που από το μεσημέρι θα είναι κατά τόπους πυκνές, ενώ το βράδυ θα χιονίσει και σε περιοχές της Ηπείρου με χαμηλότερο υψόμετρο, καθώς και στα ορεινά της δυτικής Πελοποννήσου. Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 και από το απόγευμα 5 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Το βράδυ στα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 05 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία στα βόρεια χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά στα ορεινά και γρήγορα στα ημιορεινά της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς, βαθμιαία και στα ορεινά της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας και από το βράδυ στα ορεινά της Πελοποννήσου. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές μετά το μεσημέρι στη Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν από αργά τη νύχτα στα νότια. Άνεμοι: Στα βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 στρεφόμενοι από το μεσημέρι σε ανατολικούς βορειοανατολικούς 6 με 7 μποφόρ, με περαιτέρω ενίσχυση τη νύχτα. Στα υπόλοιπα από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά σε βόρειους τοπικά έως 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 04 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλία από 00 έως 08 βαθμούς.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές, ενώ βαθμιαία θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στις Κυκλάδες. Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ, στρεφόμενοι από το απόγευμα σε νοτιοδυτικούς τοπικά έως 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 09 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις που το βράδυ θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με βροχές από το μεσημέρι και στα βόρεια βαθμιαία χιονόνερο, χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και από το βράδυ και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Άνεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου 5 με 7 και από το βράδυ τοπικά 8 μποφόρ, με περαιτέρω ενίσχυση τη νύχτα. Στα Δωδεκάνησα βορειοδυτικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ, στρεφόμενοι το βράδυ σε νότιους νοτιοδυτικούς. Θερμοκρασία: Από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια από 03 έως 12 βαθμούς.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές που από το μεσημέρι θα ενταθούν. Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 09 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά στα γύρω ορεινά – ημιορεινά και βαθμιαία και σε πεδινές περιοχές. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα ενταθούν. Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και τις πρωινές και βραδινές ώρες τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 04 βαθμούς Κελσίου.

Meteo καιρός: Δείτε την πρόγνωση για αύριο Σάββατο

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments