ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Νίκος Φίλης
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Παιδείας

Νίκος Φίλης στο pagenews.gr: Θα ενισχύσουμε τις πανεπιστημιακές αρχές για να μην εφαρμοστεί ο νόμος Κεραμέως

Νίκος Φίλης στο pagenews.gr: Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε γιατί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιδρά στον νέο νόμο για την Παιδεία, σημείωσε ότι είναι αντισυνταγματικός καθώς καταργεί το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, αντιπρότεινε να φτιαχτεί από τα πανεπιστήμια υπηρεσία φύλαξης με χρηματοδότηση του κράτους, ενώ εξήγησε γιατί είναι αντίθετος με την ελάχιστη βάση εισαγωγής.

Μια μέρα μετά την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για την Παιδεία, ο Νίκος Φίλης μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη. Ο πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε γιατί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιδρά στον νέο νόμο για την Παιδεία, σημείωσε ότι είναι αντισυνταγματικός καθώς καταργεί το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, αντιπρότεινε να φτιαχτεί από τα πανεπιστήμια υπηρεσία φύλαξης με χρηματοδότηση του κράτους, ενώ εξήγησε γιατί είναι αντίθετος με την ελάχιστη βάση εισαγωγής.

Ανέφερε ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχύσει τις πανεπιστημιακές αρχές που παλεύουν για να μην εφαρμοστεί ο νόμος. Διαβάστε τι είπε ο Νίκος Φίλης στον Δημήτρη Τάκη:

Για το ποιο σημείο του νομοσχεδίου ενόχλησε περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ:

«Είναι η κατασυκοφάντηση των πανεπιστημίων άντρο εγκληματικότητας και τρομοκρατίας, την στιγμή που τα ελληνικά πανεπιστήμια στις διεθνείς κατατάξεις εκτοξεύονται προς τα πάνω. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι στην 180η θέση, το Πολυτεχνείο, της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων, των Πατρών. Όλα ψηλά. Σε μια κατάταξη 13.000 πανεπιστημίων σε όλο τον κόσμο, είμαστε ψηλά. Στα πανεπιστήμια τα ευρωπαϊκά, είμαστε ψηλά. Αυτό το γνωρίζουμε και από την απήχηση που έχει το δίπλωμα των ελληνικών πανεπιστημίων των παιδιών που πηγαίνουν στο εξωτερικό στην αγορά εργασίας.

Συνεπώς, το να ελεεινολογούμε τα πανεπιστήμια και να τα συκοφαντούμε, είναι σαν να υπονομεύουμε μια εθνική προσπάθεια. Τα πανεπιστήμια έχουν τα προβλήματά τους. Πρέπει να ενισχύουμε και να βελτιώνουμε την κατάσταση. Τα πανεπιστήμια είναι υψηλού επιπέδου, παρά τα προβλήματά τους».

Για το ποια είναι πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ασφάλεια στα πανεπιστήμια:

«Είναι η διεθνής εμπειρία και η πρόταση που κάνουν οι πρυτάνεις. Με ευθύνη των πανεπιστημίων να οργανωθεί υπηρεσία φύλαξης, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από το κράτος και η οποία, επαναλαμβάνω, θα ανήκει στο πανεπιστήμιο. Το πανεπιστήμιο, με βάση το Σύνταγμα, έχει πλήρη αυτοδιοίκηση. Πλήρης αυτοδιοίκηση σημαίνει για όλα. Ό, τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, και στην Αμερική και στην Ευρώπη, θα συμβεί και στην Ελλάδα. Όλα τα άλλα, μας οδηγούν σε καθεστώτα τύπου Τουρκίας του Ερντογάν. Αυτό κάνει σήμερα ο Ερντογάν, θέλει να διορίζει τις πρυτανικές αρχές και βάζει την Αστυνομία στα πανεπιστήμια και προκαλεί προβλήματα. Μακριά από αυτές τις ιδεοληψίες».

Για τον αντίλογο που υπάρχει ότι οι πρυτάνεις θα φοβούνται να πάρουν μέτρα αν εφαρμοστεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Μην αντιμετωπίζουμε τους πρυτάνεις ως ανθρωπάκια, ψοφοδεή. Αυτό το πράγμα πλήττει την εικόνα που έχουμε για τα πανεπιστήμιά μας. Βεβαίως, είναι πολίτες που έχουν τις ευθύνες τους και που θέλουν την στήριξη του κράτους. Δεν μπορεί ο πρύτανης να ζητάει να αναλάβει η Αστυνομία επιχείρηση γύρω από το πανεπιστήμιο για να αποτρέψει την είσοδο εγκληματικών στοιχείων, ναρκωτικών ή παραεμπορίου και να μην λαμβάνει καμιά πρωτοβουλία η κυβέρνηση.

Τα προβλήματα σε ορισμένα πανεπιστήμια εμφανίζονται όχι ως ενδογενή, αλλά ως εισαγόμενα. Ας τους πιάσουν απέξω. Γιατί δεν τους πιάνουν; Όταν συμβαίνει κάτι μέσα στο πανεπιστήμιο, σύμφωνα με τη νομοθεσία και τώρα και νωρίτερα, η Αστυνομία μπορεί να παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα. Αν είναι έγκλημα κατά ζωής ή βαρύ πλημμέλημα.

Έχει υπηρεσίες φύλαξης το πανεπιστήμιο. Πήγε να τις διαλύσει ο κ. Μητσοτάκης ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην κυβέρνηση Σαμαρά. Απολύθηκαν πολλοί διοικητικοί και πολλοί φύλακες από τα πανεπιστήμια. Τώρα πρέπει να οργανωθεί η υπηρεσία φύλαξης, η οποία θα είναι σε συνεννόηση με την Αστυνομία μέσω, βεβαίως, και του πρύτανη.

Δεν λέμε ότι θα ναι τα πανεπιστήμια αφύλαχτα. Άλλο αυτό και άλλον να εισβάλουν στα πανεπιστήμια και να στρατοπεδεύσουν αστυνομικές δυνάμεις. Αυτό είναι μοντέλο στην Τουρκία, όχι στην Ευρώπη και την Αμερική».

Για το αν η κάρτα εισόδου στα πανεπιστήμια θα ήταν αποδεκτή από τον ΣΥΡΙΖΑ:

«Αν την ευθύνη της φύλαξης των πανεπιστημίων την έχει το πανεπιστήμιο, δηλαδή άτομα που θα ανήκουν σε πανεπιστημιακή υπηρεσία, τότε το πανεπιστήμιο θα ορίσει σε ποιους χώρους είναι αναγκαία η κάρτα εισόδου. Στα εργαστήρια, σε κάποιους ευαίσθητους χώρους; Βεβαίως. Αυτό είναι θέμα που πρέπει να ορίσουν τα πανεπιστήμια».

Για το αν μπορεί να εφαρμοστεί ο νόμος:

«Η ίδια η κυβέρνηση με τον νόμο παραδέχεται ότι μπορεί να μην εφαρμοστεί ο νόμος. Διότι έχει μια απειλή στα πανεπιστήμια. Αν δεν τον εφαρμόσετε εντός τριών μηνών, τότε θα σας κόψω την επιχορήγηση. Αυτό είναι μια απειλή αντισυνταγματική. Διότι το Σύνταγμα ορίζει ότι είναι υποχρέωση του κράτους η οικονομική επιχορήγηση των πανεπιστημίων. Όταν, λοιπόν, το κράτος απειλεί τα πανεπιστήμια ότι θα τους κόψει μέρος της ήδη χαμηλής επιχορήγησης, καταλαβαίνετε ότι είναι μια αδιέξοδη πολιτική επιλογή. Ρίχνει “λάδι στη φωτιά”. Δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, θα δημιουργήσει περισσότερα».

Για το ποια θα είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ από τον Σεπτέμβριο που είναι να εφαρμοστεί ο νόμος:

«Εμείς θα ενισχύσουμε κάθε κίνηση πανεπιστημιακών αρχών. Ήδη έχουμε 15 αποφάσεις Συγκλήτων μεγάλων πανεπιστημίων που διαφωνούν με τον νόμο αυτό. Θα ενισχύσουμε κάθε κίνηση πανεπιστημιακών αρχών για να μην εφαρμοστεί αυτός ο νόμος και μάλιστα με την ακραία αντιδημοκρατική επιλογή που γίνεται αυτή την στιγμή».

Για το αν έχουν το δικαίωμα οι πρυτάνεις να μην τον εφαρμόσουν:

«Επαναλαμβάνω, είναι το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου. Βεβαίως, και έχουν. Και κάθε Έλληνας πολίτης δικαιούται και υποχρεούται να αντιστέκεται σε νόμους που είναι αντισυνταγματικοί και παράνομοι. Το λέει το Σύνταγμά μας, το άρθρο 120».

Για το αν θα πρέπει πρώτα να κριθεί ως αντισυνταγματικός ο νόμος:

«Αν το θέμα έρθει ενώπιον της Δικαιοσύνης, θα κρίνει και η Δικαιοσύνη. Αυτό είναι σαφές. Δεν σημαίνει ότι μέχρι να κρίνει η Δικαιοσύνη θα πρέπει να εφαρμοστεί αυτός ο νόμος. Το πρώτο που πρέπει να κάνουν τα πανεπιστήμια σε συνεργασία με την κυβέρνηση, να ζητήσουν τη φύλαξη τους από υπηρεσία πανεπιστημιακή και σε συνεργασία με την Αστυνομία. Απέξω η Αστυνομία. Εδώ παραβιάζεται βάναυσα το πανεπιστημιακό αυτοδιοίκητο. Να φτιαχτεί πανεπιστημιακή υπηρεσία φρούρησης των πανεπιστημίων και να υπάρχει και μνημόνιο συνεργασίας με την Αστυνομία, όπου αυτό είναι αναγκαίο για βαριά εγκλήματα».

Για τη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια:

«Πρώτα, πρώτα, να ξέρουμε ποιο είναι το πρόβλημα. Αν υπάρχουν μερικές εκατοντάδες άτομα στις μερικές χιλιάδες που μπαίνουν στο πανεπιστήμιο κάθε χρόνο που έχουν χαμηλή βάση 2, 3, 4, δεν μας έφερε η κυβέρνηση νούμερο πόσοι είναι αυτοί, δεν σημαίνει ότι θα κόψουμε 24 χιλιάδες παιδιά επιπλέον από τα πανεπιστήμια. Διότι αυτό είναι μια πολύ σκληρή πολιτική εις βάρος του διμαιώματος των παιδιών να μορφώνονται.

Το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει είναι όχι με πόσο μπαίνει στο πανεπιστήμιο κάποιος, αλλά το σχολείο νωρίτερα και κυρίως το λύκειο, τι εκπαιδεύει. Τι μορφωτικό επίπεδο δημιουργεί. Αυτό πρέπει να κουβεντιάσουμε. Όχι ένα τσεκούρι να κόβουμε κεφάλια στην πόρτα των Πανεπιστημίων. Το σχολείο μας έχει ανάγκη σε όλες τις βαθμίδες μιας συνολικής αναμόρφωσης.

Να ξέρετε ότι με τον νόμο αυτό, παιδιά με 12 και 13 να μην παιρνούν στα πανεπιστήμια. Δεν υπάρχουν μελέτες που να λένε ότι όποιο παιδί μπαίνει με χαμηλή βαθμολογία δεν τελειώνει ποτέ. Αυτός είναι ένας ισχυρισμός».