Οικονομία

Χατζηδάκης συντάξεις: Έρχεται τροπολογία για καταβολή Εθνικής Σύνταξης

Χατζηδάκης συντάξεις: Έρχεται τροπολογία για καταβολή Εθνικής Σύνταξης
Χατζηδάκης συντάξεις: Την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου αναμένεται να κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή προκειμένου να καταβληθούν άμεσα ποσά που αφορούν την Εθνική Σύνταξη σύμφωνα με τα έτη ασφάλισης, σε όλους όσους περιμένουν να εκδοθεί η σύνταξή τους.

Την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου αναμένεται να κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή προκειμένου να καταβληθούν άμεσα ποσά που αφορούν την Εθνική Σύνταξη σύμφωνα με τα έτη ασφάλισης, σε όλους όσους περιμένουν να εκδοθεί η σύνταξή τους.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εργασίας σήμερα Σάββατο (13/2) στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN η τροπολογία θα προβλέπει και αναδρομική καταβολή από τότε που υποβλήθηκε η αίτηση συνταξιοδότησης.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε και συγκεκριμένα παραδείγματα λέγοντας: ότι η εθνική σύνταξη για 20 έτη ασφάλισης είναι 384 ευρώ. Όπως είπε, εάν η αίτηση συνταξιοδότησης εκκρεμεί 10 μήνες, ο υποψήφιος συνταξιούχος θα λάβει αναδρομικά 3.840 ευρώ, έπειτα θα συνεχίσει να λαμβάνει 384 ευρώ κάθε μήνα, μέχρι να βγει η προσωρινή σύνταξή του, που είναι το επόμενο στάδιο και, στη συνέχεια, θα εκδοθεί η οριστική σύνταξη.

Θα ενεργοποιηθεί πλατφόρμα

Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι θα ενεργοποιηθεί μία πλατφόρμα, στην οποία θα δηλωθούν κάποια απαραίτητα στοιχεία, όπως το IBAN, κ.α.

Ο κ. Χατζηδάκης συμπλήρωσε ότι προετοιμάζεται νομοθετική πρωτοβουλία για την απλούστευση της έκδοσης των συντάξεων, ενώ επεσήμανε ότι θα χρησιμοποιηθούν και υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα. Ταυτόχρονα, προωθούνται και άλλες πρωτοβουλίες, όπως η παράλληλη διαδικασία απονομής της κύριας και της επικουρικής σύνταξης και να υλοποιηθεί γρηγορότερα ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός του ΕΦΚΑ.

Ο σχεδιασμός για την επιτάχυνση απονομής των συντάξεων

Όπως τόνισε,ο κ. Χατζηδάκης συγκροτήθηκε ομάδα έργου, με επικεφαλής project manager, με αποστολή την ταχύτερη απονομή των συντάξεων. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί πριν από το 2018 και θα καταβληθεί προσπάθεια να επιταχυνθεί η απονομή συντάξεων και σε ταμεία, όπου εντοπίζονται μεγάλες δυσκολίες, αναφέροντας ενδεικτικά το ΝΑΤ, το ΤΣΜΕΔΕ και το ΤΣΑΥ.

Οι ημερομηνίες πληρωμών των συντάξεων

  • Την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής των συντάξεων του Μαρτίου. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 26 Φεβρουαρίου.
  • Στις 23 Φεβρουαρίου 2021, ημέρα Τρίτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.
  • Στις 24 Φεβρουαρίου 2021, ημέρα Τετάρτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.
  • Στις 25 Φεβρουαρίου 2021, ημέρα Πέμπτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μη-μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).
  • Στις 26 Φεβρουαρίου 2021, ημέρα Παρασκευή θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments