Πολιτική

Νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ: Ελάχιστη βάση εισαγωγής, όριο φοίτησης και πανεπιστημιακή αστυνομία

Νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ: Ελάχιστη βάση εισαγωγής, όριο φοίτησης και πανεπιστημιακή αστυνομία
Νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ: Νέα εποχή για τα Ιδρύματα με το σχέδιο νόμου που πέρασε από τη Βουλή. Αναλυτικά όλες οι αλλαγές.

Με 166 ψήφους «υπέρ» έναντι 132 «κατά» ψηφίσθηκε το βράδυ της Πέμπτης (11/2) επί της Αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ. Ένα νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει την αντίδραση της φοιτητικής κοινότητας και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη τις αντιδράσεις των φοιτητών και των καθηγητών και έτσι αφού το σχέδιο νόμου πέρασε από τη Βουλή είναι θέμα χρόνου να πραγματοποιηθούν οι αλλαγές στα πανεπιστήμια.

Σύμφωνα μάλιστα, με τον πρωθυπουργό “το νομοσχέδιο καθιερώνει σύγχρονο τρόπο για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και την επιλογή των σπουδών και αναβαθμίζει την ανώτατη εκπαίδευση”, ωστόσο η πλειοψηφία της κοινότητας φαίνεται πως έχει αντίθετη άποψη. Ακολουθούν οι αλλαγές που περιλαμβάνονται σε αυτό.

Σχετικά με την εισαγωγή στα ΑΕΙ και τη φοίτηση σε αυτά:

  • Ελάχιστη βάση εισαγωγής
  • Συγκεκριμένος αριθμός επιλογών στο μηχανογραφικό
  • Χρονικό όριο φοίτησης – τέλος στους «αιώνιους φοιτητές»

Σχετικά με την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος:

  • Ελεγχόμενη είσοδος στα ΑΕΙ
  • Ίδρυση Μονάδας και Επιτροπής ασφαλείας και προστασίας στα ΑΕΙ
  • Θεσμοθέτηση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων που θα υπάγεται στην Ελληνική Αστυνομία
  • Πρόβλεψη ολοκληρωμένου πλαισίου πειθαρχικού δικαίου φοιτητών στα ΑΕΙ

Πλέον, θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος στην είσοδο και έξοδο των φοιτητών των διδασκόντων και των εργαζομένων στα Ιδρύματα, “όπως συμβαίνει σε όλες τις άλλες χώρες του κόσμου, ώστε να μην παρατηρείται πλέον το νοσηρό φαινόμενο, οι περισσότεροι από όσους διαπράττουν αδικήματα, όπως καταστροφές δημόσιας περιουσίας ακόμα και διακίνηση ναρκωτικών να είναι ξένα στοιχεία που δεν έχουν καμία σχέση με τη φοιτητική ιδιότητα”, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Η αναβάθμιση της ασφάλειας των ΑΕΙ περιλαμβάνει επίσης εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων, καρτών εισόδου, μέχρι το φωτισμό και περιφράξεις. Ακόμη, το νομοσχέδιο προβλέπει αυστηροποίηση της νομοθεσίας, για όσους συλλαμβάνονται να προκαλούν ζημιές απειλούν και ασκούν βία σε μέλη της κοινότητας των πανεπιστημίων. θεσμοθετείται ελεγχόμενη είσοδος στα ΑΕΙ, με ειδικά μηχανήματα και κάρτα εισόδου ενώ θα γίνονται περιπολίες αστυνομικών για την αποτροπή παραβατικών πράξεων.

Ειδικά για τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος:

Όπως είχαν εξαγγείλει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, θα ιδρυθεί ένα νέο σώμα που θα έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο τη φύλαξη των πανεπιστημίων. Πρόκειται για την Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, η οποία, σε πρώτη φάση, θα τοποθετηθεί σε πέντε ΑΕΙ (ΕΜΠ, ΟΠΑ, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Πατρών) και θα αποτελείται από 1.000 αστυνομικούς (ειδικοί φρουροί). Οι αστυνομικοί θα φορούν ειδική στολή, θα λάβουν ειδική εκπαίδευση και δεν θα φέρουν πυροβόλα όπλα, παρά μόνο γκλοπς και σπρέι πιπεριού. Ο διαμοιρασμός των αστυνομικών (αντιστοιχούν μεσοσταθμικά 200 ανά βάρδια) θα γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες του ιδρύματος και τις περιστάσεις.

Για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής:

Θεσπίζεται Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) στα πανεπιστημιακά τμήματα όχι με απόλυτο αριθμό (πχ. 10), αλλά ορισμένη από το κάθε τμήμα. Μάλιστα, η αλλαγή αυτή θα ισχύσει από τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις (2021). Ειδικότερα, η ΕΒΕ θα διαμορφώνεται ενιαία από τον μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο. Ο μέσος αυτός όρος θα πολλαπλασιάζεται με συντελεστή που θα έχει αποφασιστεί από τα ιδρύματα εισαγωγής για κάθε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και θα στρογγυλοποιείται στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο.

Ο συντελεστής θα πρέπει βρίσκεται εντός του διαστήματος ελάχιστης και μεγίστης τιμής, το οποίο θα ορίζεται με απόφαση του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ο συντελεστής της ΕΒΕ για κάθε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση θα καθορίζεται με απόφαση της Συγκλήτου έπειτα από πρόταση της κάθε σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης, η οποία θα εκδίδεται εντός εντός δύο μηνών από τον καθορισμό της ελάχιστης και μέγιστης τιμής από το υπουργείο. Το σύνολο των συντελεστών των σχολών, τμημάτων και εισαγωγικών κατευθύνσεων, θα συγκεντρώνεται σε μία Υπουργική Απόφαση. Ειδικότερα, για τον υπολογισμό της ΕΒΕ, προβλέπονται τα εξής:

  • Κάθε πανεπιστημιακό τμήμα θα θέτει ως ΕΒΕ ποσοστό Χ% του μέσου όρου (ΜΟ) των μέσων επιδόσεων (ΜΕ) όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4), του επιστημονικού πεδίου του υποψηφίου [ΜΟ=(ΜΕΜ1+ΜΕΜ2+ΜΕΜ3+ΜΕΜ4)/4].
  • Το Υπουργείο θα καθορίζει το εύρος για το ποσοστό Χ% (π.χ. 80% έως 120% του ΜΟ).

Σε περίπτωση που κάποιο ίδρυμα εισαγωγής δεν θα καθορίσει τον εν λόγω συντελεστή, ο καθορισμός του θα γίνεται από το υπουργείο. Στην περίπτωση που κάποια τμήματα εντάσσονται σε περισσότερα του ενός Επιστημονικά Πεδία, θα λαμβάνεται υπόψη ο μικρότερος μέσος όρος μεταξύ των Πεδίων.

Για τις αλλαγές στο Μηχανογραφικό:

Με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου προτείνεται η κατάθεση του Μηχανογραφικού Δελτίου να έχει δύο φάσεις. Στην Α’ φάση οι υποψήφιοι θα συμπληρώνουν το μηχανογραφικό δελτίο με συγκεκριμένο αριθμό επιλογών. Μετά την ανακοίνωση των επιτυχόντων της Α’ φάσης, οι μη εισαχθέντες θα συμμετέχουν στη Β φάση, κατά την οποία οι επιλογές τους θα περιλαμβάνουν όσα τμήματα εξακολουθούν να έχουν κενές θέσεις από την Α’ φάση χωρίς περιορισμό αριθμού επιλογών, εφόσον επιτυγχάνεται η καθορισμένη ΕΒΕ κάθε τμήματος.

Επιπλέον, δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα για υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για τη φοίτηση σε δημόσιο ΙΕΚ. Έτσι, ένας υποψήφιος θα μπορεί να υποβάλει παράλληλα:

  • Μηχανογραφικό για είσοδο σε ΑΕΙ, βάσει της επίδοσής τους στις Πανελλαδικές εξετάσεις και
  • Μηχανογραφικό για εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ, βάσει του απολυτηρίου του και επιπλέον κριτηρίων σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των ΙΕΚ.

Για το όριο φοίτησης:

Τέλος, θεσπίζεται και ανώτατη χρονική διάρκεια φοίτησης. Αναλυτικότερα, το όριο φοίτησης καθορίζεται ως εξής: Στα 4ετή προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, συν 2 έτη. Στα προγράμματα σπουδών στα οποία ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα 4 έτη, συν 3 έτη.

Ειδική μέριμνα θα λαμβάνεται για φοιτητές, για τους οποίους συντρέχει σοβαρός λόγος υγείας στο πρόσωπο των ιδίων ή στο πρόσωπο συγγενούς πρώτου βαθμού εξ αίματος ή συζύγου ή προσώπου με το οποίο ο φοιτητής έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, στις οποίες περιπτώσεις είναι δυνατή η υπέρβαση του ανώτατου χρόνου. Για όσους είναι ήδη φοιτούντες, ο ανώτατος χρόνος φοίτησης θα υπολογίζεται ως εξής:

  • για τους φοιτητές που κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος δεν έχουν υπερβεί την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών, ο υπολογισμός γίνεται σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω (4+2 έτη για τα τετραετή, ν+3 για τα πενταετή κ.ο.κ.) και
  • για τους φοιτητές που κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος έχουν υπερβεί την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης του προγράμματος σπουδών, διαθέτουν για την ολοκλήρωση των σπουδών τους χρόνο ίσο προς την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης (4 έτη για τα τετραετή, 5 για τα πενταετή, κ.ο.κ.).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments