Ελλάδα

Κακοκαιρία Μήδεια: Σε λευκό κλοιό η χώρα – Σε ποιες περιοχές χιόνισε

Κακοκαιρία Μήδεια: Σε λευκό κλοιό η χώρα – Σε ποιες περιοχές χιόνισε
Κακοκαιρία Μήδεια: Συνεχίζει να χτυπά τη χώρα η κακοκαιρία «Μήδεια»

Στα λευκά ξύπνησε το πρωί της Κυριακής η χώρα, με την κακοκαιρία «Μήδεια» να φέρνει πυκνές χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας.  Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πρώτη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια», με πολικές θερμοκρασίες και πυκνές χιονοπτώσεις στα βόρεια και κεντρικά ηπειρωτικά.

Οι θερμοκρασίες τις πρωινές ώρες της Κυριακής 14/02 στη Δυτική Μακεδονία, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έπεσαν κάτω από τους -10 βαθμούς, με τη χαμηλότερη θερμοκρασία να καταγράφεται στην Κλεισούρα Καστοριάς με τιμή -12.7 βαθμούς Κελσίου. Οι οκτώ χαμηλότερες θερμοκρασίες το πρωινό της Κυριακής παρουσιάζονται στον Πίνακα, που ακολουθεί. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι στον Πίνακα, δεν περιέχονται οι σταθμοί του δικτύου μας που βρίσκονται σε χιονοδρονικά κέντρα, όπως για παράδειγμα στο Χ/Κ του Καϊμάκτσαλαν όπου η ελάχιστη θερμοκρασία έφτασε τους -15.7 βαθμούς. Σήμερα αναμένονται:

  • από το πρωί έως το απόγευμα βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά της Δυτικής και Ανατολικής Στερεάς, της Πελοποννήσου και στα παραθαλάσσια της Ηπείρου, ενώ καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου και πιθανόν αργότερα στις Κυκλάδες. Χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές από το ύψος της Στερεάς Ελλάδας και βορειότερα, καθώς και στα υπόλοιπα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας
  • μετά το απόγευμα, τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν στα βόρεια και θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια, με τις χιονοπτώσεις σταδιακά να εκδηλώνονται σε χαμηλότερα υψόμετρα (συμπεριλαμβανομένων των βορείων προαστίων της Αθήνας).

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες

Στα λευκά Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία και Λαμία

Στα λευκά ντύθηκε και το κέντρο της Θεσσαλονίκης, αφού η πυκνή χιονόπτωση κάλυψε μέχρι και τα πεζοδρόμια στην παραλία της πόλης.

Όπως αναφέρει το thestival συνεργεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του δήμου Θεσσαλονίκης βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι και να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της πόλης.

Κλειστοί συνεχίζουν να παραμένουν από εχθές, ο δρόμος Μελισσοχωρίου – Ωραιοκάστρου, Χορτιάτη – Αγίου Βασιλείου και η επαρχιακή οδός Προχώματος Νέας Μεσήμβριας.

Η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη, σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο, στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Θεσσαλονίκης – Σερρών, στην παλιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας, Θεσσαλονίκης – Σερρών και στη νέα Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Κιλκίς.

Παρόμοια εικόνα και στη Λάρισα, όπου η χιονόπτωση σταματάει και ξεκινάει εκ νέου από το περασμένο βράδυ με αποτέλεσμα να το έχει στρώσει στην πόλη και το χιόνι να φτάνει περίπου τους πέντε πόντους. Σύμφωνα με το onlarissa.gr το θερμόμετρο το πρωί της Κυριακής δείχνει -3 βαθμούς στην πόλη της Λάρισας με αποτέλεσμα οι δρόμοι να είναι παγωμένοι να να χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους οδηγούς.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών οχημάτων, ωφελίμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας:

  • στην εθνική οδό Λάρισας – Κοζάνης (από χ/θ 19+000 έως χ/θ 90+000) και
  • στην νέα εθνική οδό Λάρισας – Ελασσόνας – Κοζάνης (από χ/θ 13+200 έως χ/θ 70+000).

Απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας:

  • στην επαρχιακή οδό Λάρισας – Καρδίτσας, (από χ/θ 1+000 έως χ/θ 23+000).

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

  • από το 34ο χλμ. έως το 70ο χλμ. της νέας εθνικής οδού Λάρισας – Κοζάνης,
  • από το 40ο χλμ. έως το 63ο χλμ. της εθνικής οδού Κατερίνης – Ελασσόνας,
  • σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο Ελασσόνας,
  • σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο Φαρσάλων,
  • στην επαρχιακή οδό Πυργετού – Κρανιάς Τεμπών,
  • στην επαρχιακή οδό Ανατολής – Μεγαλοβρύσου Αγιάς,
  • στην επαρχιακή οδό Σκλήθρου – Καλαμακίου Αγιάς, από την τοπική κοινότητα Ελάφου έως την τοπική κοινότητα Σκλήθρου,
  • στην επαρχιακή οδό Στομίου – Καρίτσας Αγιάς,
  • στην επαρχιακή οδό Κόκκινου Νερού – Αγιοκάμπου (παραλιακή οδός), από την τοπική κοινότητα Βελίκας (θέση Βραχάκι) έως την τοπική κοινότητα Κόκκινου Νερού,
  • στην επαρχιακή οδό Δήμητρας – Ανατολής, από την τοπική κοινότητα Δήμητρας έως την τοπική κοινότητα Ανατολής,
  • στην επαρχιακή οδό Στομίου – Ομολίου και
  • στη Σπηλιά του Δήμου Τεμπών.

Τσουχτερό κρύο με ακραίες θερμοκρασίες και χιόνι είναι τα χαρακτηριστικά του καιρού που έφερε μαζί της η “Μήδεια” και στη Μαγνησία, σύμφωνα με το thenewspaper.gr.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

  • από το 5o χλμ. της επαρχιακής οδού Καναλίων – Κεραμιδίου – Βένετου – Καμαρίου και
  • στον Άνω Κλάδο Πηλίου, από την περιοχή «Καράβωμα» προς Ζαγορά.

Στα Τρίκαλα απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών οχημάτων μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και λοιπών βαρέων οχημάτων (λεωφορείων κ.λπ.) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στα εξής σημεία:

  • από το 28ο χλμ. της ε.ο. Τρικάλων – Ιωαννίνων (κόμβος Μουργκανίου) έως το 65ο χλμ. της ε.ο. Τρικάλων-Ιωαννίνων (ανισόπεδος κόμβος Μαλακασίου),
  • από το 1ο χλμ. της ε.ο. Μουργκανίου – Γρεβενών (κόμβος Μουργκανίου) έως το 24ο χλμ. της ε.ο. Μουργκανίου – Γρεβενών,
  • στην ε.ο. Τρικάλων – Καρδίτσας, σε όλο το μήκος της,
  • από το 22ο χλμ. έως το 75ο χλμ. της ε.ο. Τρικάλων – Άρτας (Γέφυρα Αλεξίου) και
  • από το 4ο χλμ. έως το 55ο χλμ. της επαρχιακής Οδού Πύλης – Μεσοχώρας.

Στην Καρδίτσα απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων και λοιπών βαρέων οχημάτων (λεωφορείων κ.λπ.) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, σε όλο το οδικό δίκτυο του νομού.

Το έστρωσε και στη Φθιώτιδα

Σε λευκό κλοιό βρίσκεται από το πρωί και η Φθιώτιδα, ενώ όπως αναφέρει το Lamianow δόθηκε ολονύχτια μάχη για να κρατηθούν ανοιχτοί οι δρόμοι. Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Αμφίκλειας – Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού, από 1η έως 17η  χ/θ.

Επίσης, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

  • Στην εθνική οδό Λαμίας – Λάρισας, από 4η έως 54η χ/θ.
  • Στην εθνική οδό Λαμίας – Καρδίτσας, από 4η έως 54η χ/θ.

Σε συνέχεια προηγούμενων ενημερώσεων (07.45 π.μ), από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας ανακοινώνεται ότι, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών:

  • Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία όλων των φορτηγών αυτοκινήτων, ωφέλιμου φορτίου άνω των (1,5) τόνων, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στο τμήμα του Οδικού άξονα Π.Α.Θ.Ε. Φθιώτιδας, από 121,250 έως 242,079 χ/θ.
  • Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία όλων των φορτηγών αυτοκινήτων, ωφέλιμου φορτίου άνω των (1,5) τόνων, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία, στο τμήμα του Οδικού άξονα Π.Α.Θ.Ε. Βοιωτίας, από 56,728 έως 121,250 χ/θ.

Δείτε ζωντανά την πορεία της κακοκαιρίας

Πότε θα χιωνίσει στην Αττική

Καθώς πηγαίνουμε προς το μεσημέρι της Κυριακής οι χιονοπτώσεις θα κινούνται ολοένα και πιο νότια. Θα επηρεαστεί και ο νομός Αττικής προς το απόγευμα και η Πελοπόννησος, ενώ η Εύβοια θα δεχτεί πολύ μεγάλο όγκο χιονόπτωσης όχι μόνο σήμερα, αλλά κυρίως από αύριο μέχρι και την Τετάρτη. Η πρόγνωση της ΕΜΥ αναφέρει:

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, βαθμιαία στα ημιορεινά και τη νύχτα σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στα βόρεια.
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και βαθμιαία 7 με 8 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 03 έως 08 βαθμούς Κελσίου, η μέγιστη τιμή θα σημειωθεί στην αρχή της ημέρας. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments