Διεθνή

Ισραήλ κορωνοϊός: Μεγάλη μείωση σε κρούσματα και νοσηλείες – Ο ρόλος του εμβολιασμού

Ισραήλ κορωνοϊός: Μεγάλη μείωση σε κρούσματα και νοσηλείες – Ο ρόλος του εμβολιασμού
Ισραήλ κορωνοϊός: Μεγάλη μείωση σε κρούσματα και νοσηλείες παρουσιάστηκε στο Ισραήλ. Σημαντικός ο ρόλος του εμβολιασμού.

Το δρόμο για τα υπόλοιπα κράτη δείχνει το Ισραήλ όσον αφορά τους εμβολιασμούς για τον κορωνοϊό. Και αυτό γιατί παρατηρείται μείωση 53% στα νέα κρούσματα και 31% στις εισαγωγές σε νοσοκομεία, όσον αφορά τα δεδομένα από την πρώτη ομάδα που εμβολιάστηκε πλήρως στο Ισραήλ, για την περίοδο από τα μέσα Ιανουαρίου ως τις 6 Φεβρουαρίου. Τα στοιχεία στέλνουν ελπιδοφόρα μηνύματα, καθώς μέχρι σήμερα έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση πάνω από τους μισούς Ισραηλινούς που πληρούν τις προϋποθέσεις– περίπου 3,5 εκατομμύρια- με τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες να παρουσιάζουν εντυπωσιακή μείωση στις νοσήσεις.

Το ταχύτατο πρόγραμμα εμβολιασμών του Ισραήλ αποτελεί και τη μεγαλύτερη έρευνα σε πραγματικές συνθήκες για το εμβόλιο της Pfizer κατά της COVID-19. Τα αποτελέσματα αφήνουν υποσχέσεις, όπως αποκαλύπτει στο Reuters ο Εράν Σίγκαλ, επιστήμονας δεδομένων στο Ινστιτούτο Βάισμαν του Ισραήλ.

Την ίδια περίοδο, μεταξύ των κάτω των 60 που εμβολιάστηκαν αργότερα, οι νέες λοιμώξεις μειώθηκαν κατά 20%, ωστόσο οι νοσηλείες και η σοβαρή νόσηση αυξήθηκαν κατά 15% και 29% αντιστοίχως. Η εμβολιαστική εκστρατεία έχει προσφέρει μια βάση δεδομένων αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έξω από ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές, και αναφορικά με το σημείο στο οποίο θα μπορούσαν να φτάσουν οι χώρες στον ποθητό αλλά φευγαλέο στόχο της ανοσίας της αγέλης

Τι δηλώνει η Pfizer

Η Pfizer παρακολουθεί την εμβολιαστική εκστρατεία του Ισραήλ σε εβδομαδιαία βάση για ευρήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε όλο τον κόσμο. Ως μια μικρή χώρα με καθολική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προηγμένες δυνατότητες αναφορικά με τα δεδομένα και ταχύ εμβολιαστικό πρόγραμμα, το Ισραήλ πρόσφερε στη Pfizer μια μοναδική ευκαιρία να μελετήσει την επίδραση του εμβολίου της σε πραγματικές συνθήκες.

Ωστόσο, η εταιρεία δηλώνει ότι παραμένει «δύσκολο να προβλεφθεί ο ακριβής χρόνος στο οποίο μπορεί να αρχίσει να φαίνεται η προστασία της αγέλης» λόγων των πολλών μεταβλητών που εμπλέκονται, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και του αριθμού νέων λοιμώξεων που προκαλεί κάθε νέο κρούσμα, γνωστού ως ρυθμού αναπαραγωγής.

Αποτελεσματικότητα κατά της βρετανικής μετάλλαξης

Ακόμα και το Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή της παγκόσμιας εμβολιαστικής εκστρατείας, έχει χαμηλώσει τον πήχη τον προσδοκιών για γρήγορη έξοδο από την πανδημία, λόγω της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων. Το Ισραήλ παλεύει να περιορίσει, με ένα τρίτο εθνικό lockdown, τη μετάδοση του ιού που αποδίδεται στην ταχέως μεταδιδόμενη βρετανική μετάλλαξη. Ωστόσο, το θετικό είναι ότι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech φαίνεται να είναι αποτελεσματικό και κατά αυτής της μετάλλαξης.

«Μέχρι στιγμής έχουμε βρει την ίδια αποτελεσματικότητα της τάξης του 90% – 95% και κατά του βρετανικού στελέχους», λέει Χεζί Λεβί, γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ. «Ακόμα είναι αρκετά νωρίς, γιατί μόλις ολοκληρώσαμε την πρώτη εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση», λέει, προσθέτοντας: «Είναι ακόμα νωρίς να πούμε το οτιδήποτε για την νοτιοαφρικανική παραλλαγή».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments