Ελλάδα

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Στα λευκά η Αττική – Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Στα λευκά η Αττική – Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί
Κακοκαιρία «Μήδεια»: Πυκνή χιονόπτωση σε όλο το Λεκανοπέδιο. Ιδιαίτερη προσοχή από τους πολίτες ζητούν οι αρχές.

Έφτασε στην Αττική η «Μήδεια», με τους κατοίκους του Νομού να ξυπνούν αντικρίζοντας ένα διαφορετικό τοπίο. Από τα βόρεια προάστια της Αθήνας ως το Φάληρο και τα Μέγαρα πέφτει χιόνι κατά διαστήματα αρκετά πυκνό. Η Πεντέλη από το βράδυ της Κυριακής (14/2) βρίσκεται σε λευκό κλοιό ενώ και στο κέντρο της πρωτεύουσας χιονίζει από τις 5 τα ξημερώματα της Δευτέρας (15/2), με το θερμόμετρο να δείχνει μέχρι 2 βαθμούς Κελσίου.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, από το βράδυ τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν.

Οι επόμενες ώρες λοιπόν θα είναι δύσκολες για την Αττική, αφού εκτός από το χιόνι, το κρύο είναι τσουχτερό, οι άνεμοι ισχυροί και ο παγετός ολικός. Από τις χιονοπτώσεις έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε πολλές περιοχές. Σύμφωνα με απόφαση της Ελληνική Αστυνομίας, η εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας, από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη (Κηφισιά) μέχρι τη Λαμία είναι κλειστή. Οι οδηγοί ήδη με αναστροφή επιστρέφουν από τα σημεία εισόδου στον αυτοκινητόδρομο. Επίσης διακόπηκε, η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Φυλής, από το ύψος της Μονής Κλειστών, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τα Δερβενοχώρια, καθώς και στη λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ στο ρεύμα προς καζίνο, και στη λεωφόρο Διονύσου από το 414 ΣΝΕΝ μέχρι τη θέση Άγιος Πέτρος, στην Πεντέλη, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Σάκης Αρναούτογλου: Πως θα εξελιχθεί η κακοκαιρία στην Αττική

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου αναφέρθηκε στην Αττική σημειώνοντας: «Τα τελευταία στοιχεία θέλουν τις χιονοπτώσεις να πυκνώνουν στα βόρεια και υπερβόρεια προάστια τις επόμενες ώρες (βραδινές-νυχτερινές ώρες της Κυριακής) και θα ενταθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας προς το ξημέρωμα περίπου της Δευτέρας, δίνοντας μάλιστα και αξιόλογες χιονοστρώσεις. Θα πρέπει να εξασθενήσουν προς το μεσημέρι και περίπου έως και το απόγευμα της Δευτέρας. Αναμένεται όμως να ενταθούν, αυτή τη φορά περισσότερο, χοντρικά από αργά το βράδυ της Δευτέρας και να κρατήσουν έως περίπου και το απόγευμα της Τρίτης, ενώ αρκετά πιο εξασθενημένες θα διατηρηθούν μέχρι και το ξημέρωμα της Τετάρτης για να σταματήσουν από κει και μετά.

Όσον αφορά στην υπόλοιπη Αττική και το κέντρο της Αθήνας, μπόρες χιονιού αναμένονται μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας. Ανοίγματα του καιρού ακόμα και με διαστήματα ηλιοφάνειας θα υπάρξουν κατά πάσα πιθανότητα από κει και μετέπειτα και περίπου μέχρι και το απόγευμα της Δευτέρας, όμως από αργά το βράδυ της Δευτέρας προβλέπονται και πάλι χιονοπτώσεις κατά διαστήματα και κατά τόπους μάλιστα πυκνές (οι οποίες δεν αποκλείεται να δώσουν και αξιόλογη χιονόστρωση) και να κρατήσουν κατά διαστήματα έως περίπου και το απόγευμα της Τρίτης, με σταδιακή βελτίωση από κει και μετά και μικρή πιθανότητα να ξαναχιονίσει για λίγο αργά τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη. Η θερμοκρασία σε όλη την Αττική θα παρουσιάσει αισθητή πτώση τη Δευτέρα και κυρίως την Τρίτη, με μέγιστες τιμές τους τρεις με πέντε βαθμούς στα πεδινά και παραθαλάσσια και γύρω στο μηδέν στα βόρεια και υπερβόρεια προάστια».

Δείτε live εικόνα με την πορεία της κακοκαιρίας:

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Πολιτική Προστασία:

Χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κα τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης, Νίκο Χαρδαλιά, όπου αποφασίστηκε η απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών από τη Λάρισα μέχρι την Αθήνα, ενώ η κίνηση στην Εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας από το ύψος των Αφιδνών προς Λαμία γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Το ίδιο ισχύει και για την παλαιά εθνική οδό Αθήνας – Θήβας από τον κόμβο των Βιλίων μέχρι τα Βίλια.

Μετά την έκτακτη σύσκεψη, ο κ. Χρυσοχοϊδης τόνισε πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

«Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλους τους κατοίκους της Αττικής, της Εύβοιας και της ευρύτερης περιοχής της Αττικο-Βοιωτίας, ότι θα δοκιμαστούμε τις επόμενες ώρες, αλλά ο μηχανισμός είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός, η συνεργασία όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών είναι δεδομένη, η επαγρύπνησή μας επίσης, εδώ, στην Πολιτική Προστασία, από λεπτό σε λεπτό, για να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε φαινόμενο. Είμαι βέβαιος ότι με τη συνεργασία των πολιτών θα πάνε όλα καλά, και τους παρακαλούμε να μην κυκλοφορούν χωρίς σοβαρό λόγο. Όσοι κυκλοφορούν να έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες στα αυτοκίνητα τους κα να είναι προσεκτικοί γιατί θα υπάρχει πολύς παγετός και κίνδυνος ατυχημάτων. Θα περάσει κι αυτό. Όλοι είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε φωτογραφίες με τη χώρα σε λευκό κλοιό:

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα, στις περιοχές με χιονοπτώσεις και παγετό ζητά αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments