ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Χάρης Θεοχάρης
Υπουργός Τουρισμού

Χάρης Θεοχάρης στο pagenews.gr: Η Ελλάδα έχει την εικόνα ασφαλούς προορισμού

Χάρης Θεοχάρης στο pagenews.gr: Ο υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι η χώρα μας έχει την εικόνα ενός ασφαλούς προορισμού ενόψει της δύσκολης τουριστικής χρονιάς που είναι μπροστά μας.

Κάθε καλοκαίρι η χώρα μας αποτελεί έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη. Ωστόσο το περσινό καλοκαίρι ήταν ιδιαίτερο λόγω της πανδημίας. Οι εμβολιασμοί σε όλη την Ευρώπη προχωράνε και υπάρχει η ελπίδα ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι καλύτερο σε σχέση με αυτό του 2020.

Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη, τονίζοντας ότι η χώρα μας έχει την εικόνα ενός ασφαλούς προορισμού. Επίσης υποστήριξε ότι ακόμα είναι νωρίς για να γνωρίσουμε πότε και πως θα ξεκινήσει η τουριστική περίοδος.

Για τις ανακαινίσεις που έγιναν σε αρκετά αεροδρόμια και το πότε θα υποδεχθούν κόσμο

“Πράγματι μέσα στην κρίση που έφερε η πανδημία έδωσε την ευκαιρία να γίνουν αυτού του είδους οι εργασίες. Υπό άλλες συνθήκες θα έπαιρναν παραπάνω χρόνο και θα δημιουργούσαν προβλήματα στη λειτουργία. Ωστόσο σε έναν τέτοιο νεκρό χρόνο μπόρεσαν να γίνουν πιο εύκολα. Αυτές οι επενδύσεις αναβαθμίζουν συνολικότερα το προϊόν.

Οι πύλες εισόδου και εξόδου είναι η πρώτη και η τελευταία εντύπωση που αφήνουμε στον τουρίστα.  Ευχόμαστε φέτος, που θα είναι μια μεταβατική χρονιά, να δοκιμαστούν αυτές οι υποδομές σε κάποιο βαθμό. Να ανακτήσουμε ένα μέρος του 2019 και από του χρόνου να μπούμε στη διαδικασία της ανάκαμψης και να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο αυτές τις υποδομές”.

Για το αν υπάρχει εικόνα για το πως θα κινηθεί η τουριστική κίνηση στη χώρα μας

“Το πρώτο που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι το πλαίσιο για το πως κλείνουν τις διακοπές τους οι άνθρωποι αλλάζει. Αυτό γιατί πλέον προχωράμε σε ψηφιακές διακοπές που είναι περισσότερο της τελευταίας στιγμής. Φέτος, το θέλουμε ή όχι θα έχουμε εικόνα της τελευταίας στιγμής οπότε είναι πιο δύσκολο να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα από τώρα.

Το αρνητικό είναι ότι έχουμε αρκετή πτώση σε αγορές που μας ενδιαφέρουν. Ο λόγος είναι ότι πέρσι τέτοια εποχή η πανδημία δεν είχε μπει για τα καλά στις ζωές μας και προφανώς ήταν άλλο το κλίμα που λειτουργούσαν οι αγορές. Βέβαια υπάρχει και το ελπιδοφόρο νέο που λέει ότι όπου προχωράει ο εμβολιασμός φωλιάζει η αισιοδοξία στους τουρίστες και η κίνηση παίρνει τα πάνω της. Εκεί είναι το κλειδί στην αλλαγή στάσης”.

Για το αν μπορούμε να περιμένουμε πολλούς τουρίστες από το Ισραήλ που πηγαίνει πολύ καλά στον εμβολιασμό του πληθυσμού

“Σίγουρα το πιστεύουμε και κάνουμε κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Η χώρα μας θα είναι ανοιχτή και θα περιμένει τους Ισραηλινούς, αλλά και άλλες χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία. Προφανώς δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, αλλά και από τη διάθεση και την οικονομική κατάσταση του κόσμου. Η χώρα μας έχει την εικόνα του ασφαλούς προορισμού, της καλής διαχείρισης που θα είναι ένα μεγάλο όπλο για τον ανταγωνισμό”.

Για το αν η χώρα μας θα επιδιώξει να υπογράψει διακρατικές συμφωνίες με χώρες προκειμένου οι τουρίστες να έχουν χαρτί που να δείχνει ότι έχουν εμβολιαστεί

“Εμείς θέλουμε να αναγνωρίσουμε τη μορφή και τη δομή των πιστοποιητικών που δίνουν οι χώρες στις κατοίκους τους. Πέρυσι είχαμε πιστοποιητικά PCR. Τώρα θέλουμε να πάμε ένα βήμα παραπέρα καθώς αυτά τα πιστοποιητικά εκδίδονται από κάποιο σύστημα υγείας, εθνικό ή περιφερειακό. Κινούμαστε με γρήγορους ρυθμούς με συζητήσεις τεχνικού επιπέδου με μια σειρά από χώρες που μας ενδιαφέρουν και σύντομα θα έχουμε πετύχει τον στόχο μας. Την αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών. Με αυτό θα είναι ευκολότερο να έρθει κάποιος στη χώρα μας”.

Για το πότε υπολογίζει η Ελλάδα την έναρξη της Τουριστικής περιόδου

“Πρέπει να κατανοήσουμε ότι από τη στιγμή που ακόμα δεν έχει αποφασιστεί το πως θα ανοίξουν τα σύνορα δεν μπορούμε να πούμε με ασφάλεια πότε θα γίνει αυτό. Ακόμα ζούμε εποχή που παίρνουμε αυστηρότερα μέτρα. Θα ήταν ανεύθυνο πούμε ημερομηνίες. Το σημαντικότερο είναι το πως θα γίνει και όχι το πότε. Το αν θα έχουμε τουρίστες το Πάσχα είναι κάτι που θα εξαρτηθεί άμεσα από τον εμβολιασμό. Ελπίζω ότι τα νέα σε αυτό το επίπεδο θα είναι καλύτερα”.

Αναφορικά με τον έντονο ανταγωνισμό που θα έχουμε από άλλες τουριστικές χώρες ο υπουργός τόνισε:

“Ο ανταγωνισμός φέτος θα είναι σκληρότερος. Φέτος είναι μια κρίσιμη χρονιά καθώς όλοι θα ανοίξουν και θα πέσουν στον στίβο του Τουρισμού. Επίσης δεν θα μπορέσουμε να ανοίξουμε όπως θα θέλαμε. Είμαστε ανάμεσα στις συμπληγάδες της οικονομικής πίεσης από τον ανταγωνισμό και φυσικά από τα υγειονομικά δεδομένα.

Τα οικονομικά μέτρα είναι σημαντικά. Εγώ στηρίζω τα δίκια του κλάδου για να μπορέσει όταν ανοίξουμε να μπορεί ο κόσμος να βρει ανοιχτές επιχειρήσεις. Το δημοσιονομικό πορτοφόλι είναι στο υπουργείο Οικονομικών και ο αρμόδιος υπουργός μαζί με τον πρωθυπουργό θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις”.