Ελλάδα

Εμβολιασμοί: Ξεκινούν πάλι αύριο στις 12:00

Εμβολιασμοί: Ξεκινούν πάλι αύριο στις 12:00
Εμβολιασμοί: Ξεκινούν αύριο το μεσημέρι ξανά οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού, μετά την σημερινή ματαίωση τους λόγω κακοκαιρίας.

Tο αυριανό εμβολιαστικό πρόγραμμα για την Αττική, θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του υπ .Υγείας. Τα ραντεβού των πολιτών που θα πραγματοποιούνταν από τις 8 πμ έως τις 12 μμ θα επαναπρογραμματιστούν. Θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση.

Με απόφαση του Υπουργείου Υγείας, το πρόγραμμα για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στην Αττική, Την Τετάρτη, 17.02.2021, θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι. Όσοι πολίτες είχαν προγραμματισμένα τα ραντεβού τους από τις 08.00 πμ έως τις 12 μμ το πρωί της Τετάρτης 17/2, θα λάβουν εκ νέου ειδοποίηση για το πότε θα επαναπρογραμματιστούν οι εμβολιασμοί τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τους πολίτες στην Αττική και σε όλες τις περιοχές της χώρας, που έχασαν το προγραμματισμένο ραντεβού τους σήμερα εξαιτίας της κακοκαιρίας «Μήδεια», θα λειτουργήσουν εκτάκτως την ερχόμενη Κυριακή 21/2 τα εμβολιαστικά κέντρα στα οποία παρουσιάστηκε πρόβλημα με τον χιονιά. Παρά τις δυσκολίες στην πρόσβαση των πολιτών εξαιτίας της πρωτοφανούς κακοκαιρίας, ωστόσο, το 40% των εμβολιασμών πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αττική, αλλά και το 70% στο σύνολο της χώρας

Που χορηγήθηκαν τα εμβόλια από τα ραντεβού που χάθηκαν

Το Υπουργείο Υγείας ενεργοποίησε σήμερα το σχέδιο αναπλήρωσης δόσεων εμβολίων, από τα ραντεβού που δεν διενεργήθηκαν. Έτσι, προκειμένου να μην καταστραφούν χιλιάδες δόσεις εμβολίων της Pfizer, τα οποία μετά την έξοδό τους από την βαθιά κατάψυξη συντηρούνται σε απλό ψυγείο μόνο για 5 ημέρες, χορηγήθηκαν εκτός προγραμματισμού 1.000 δόσεις σε άλλες ομάδες του πληθυσμού, εκτός διαδικασίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, 700 εμβόλια χορηγήθηκαν στις φυλακές Κορυδαλλού σε κρατούμενους και προσωπικό και ακόμη 300 δόσεις στο κλειστό κέντρο Κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα.

Αλλαγές στην προτεραιοποίηση των εμβολιασμών:

Χτες, η Μαρία Θεοδωρίδου και ο Μάριος Θεμιστοκλέους στην ενημέρωση για τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα ανακοίνωσαν ότι θα υπάρξουν αλλαγές στην προτεραιοποίηση. Όπως είπε η πρόεδρος της Επιτροπής των εμβολιασμών: «Η περιορισμένη διαθεσιμότητα επέβαλε σε όλα τα κράτη, σε όλες τις χώρες να διοργανώσουν ένα πρόγραμμα προτεραιοποίησης. Η επιδημία είχε ήδη δώσει αρκετά στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να αξιολογηθούν για να γίνει πιο αντικειμενική αυτή η προτεραιοποίηση των ατόμων του πληθυσμού που πρόκειται να εμβολιαστούν.

Η προτεραιοποίηση, λοιπόν, στηρίζεται στην επιστημονική τεκμηρίωση με την ανασκόπηση μελετών που κυρίως εκτιμούν τον κίνδυνο της σοβαρής νόσου και του θανάτου. Εκτός βέβαια από τις βιβλιογραφίες, σημαντικές ήταν και οι πληροφορίες από άλλα κράτη με τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες που διαμόρφωσαν. Έτσι, λοιπόν, συνοπτικά, τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν και στη χώρα μας ήταν, πρώτον, η προφύλαξη από αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο, δεύτερον η προφύλαξη από αυξημένο κίνδυνο κυρίως επαγγελματικό λόγω έκθεσης στη νόσο, η διασφάλιση παροχής συνεχούς φροντίδας σε ασθενείς και ηλικιωμένους, όπως και η διασφάλιση της συνέχειας σημαντικών υπηρεσιών του κράτους».  svg%3E

Τα κριτήρια προτεταιοποίησης συνοπτικά:

  • Η προφύλαξη από αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο
  • Η προφύλαξη των επαγγελματιών υγείας
  • Η προφύλαξη και η διασφάλιση των ατόμων της τρίτης ηλικίας
  • Η ηλικία συνιστά τον πλέον επιβαρυντικό παράγοντα στη χώρα μας, καθώς 9 στους 10 θανάτους και 8 στις 10 εισαγωγές αφορούν σε ηλικίες άνω των 60 ετών. Η προτεραιότητα είναι ο σχηματισμός ενός τείχους προστασίας με σκοπό την αποτροπή της εξάπλωσης της Covid 19.

Ομάδα Α’

  • Ασθενείς και προσωπικό θεραπευτηρίων χρονίων πασχόντων, γηροκομείων
  • Εκπαιδευτικοί, προσωπικό και μαθητές ειδικών σχολείων
  • Άτομα που έρχονται σε επαφή με ζώα που φέρουν μεταλλαγμένα στελέχη
  • Πολιτικά και στρατιωτικά πρόσωπα που απαιτούνται για τη συνέχεια λειτουργίας του κράτους

Ομάδα Β’

  • Ηλικία 85 ετών και άνω
  • Ηλικία 80 ετών και άνω
  • Ηλικία 70 ετών και άνω

Ομάδα Γ’

Θα ακολουθήσει ο εμβολιασμός ομάδων υψηλού κινδύνου (μεταμόσχευση, μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων και αιμοποιητικών κυττάρων, νεφρική ανεπάρκεια, χρόνια νεφρική νόσος επιπέδο 5, κυστική ίνωση, καρκίνος, άτομα που υποβάλονται σε χημειοθεραπεία, χρόνιο αναπνευστικό νόσημα, ΧΑΠ, σοβαρή ηπατική νόσος και ανοσοκαταστολή, σύνδρομο Down) – Η ομάδα αυτή εμβολιάζεται ανεξαρτήτως ηλικίας

Ομάδα Δ’

Ακολουθεί ο εμβολιασμός της ηλικίας 65 άνω, ενώ τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω ήδη έχουν ξεκινήσει να εμβολιάζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ομάδα Ε’

Η ομάδα 18-59 ετών με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα εμβολιάζεται αμέσως μετά (χρόνια καρδιολογικά νοσήματα, παχυσαρκία, χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, ανοσοκαταστολή ήπια, χρόνια νεφρική νόσος, χρόνια ηπατική νόσος, αιμοσφαιρινοπάθεια, φροντιστές ανοσοκατεσταλμένων ανθρώπων κλπ.)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments