Ελλάδα

Οδήγηση στο χιόνι: Τι πρέπει να προσέχετε

Οδήγηση στο χιόνι: Τι πρέπει να προσέχετε
Οδήγηση στο χιόνι: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τους κινδύνους που υπάρχουν στην οδήγηση στο χιόνι.

Μπορεί να μην είναι συχνό φαινόμενο, αλλά τα τελευταία 24ωρα η χώρα μας έχει ντυθεί στα λευκά. Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας αναφέρουν ότι οι πολίτες θα πρέπει να μείνουν στο σπίτι τους καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για ατυχήματα. Ωστόσο αν υπάρχει κάποια ανάγκη που δεν μπορεί να περιμένει υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξουμε. Ειδικότερα αν χρειαστεί να πάρουμε το όχημά μας για να μετακινηθούμε μέσα στα χιόνια.

Ένα από τα βασικότερα είναι να ανοίξετε τα φώτα ομίχλης του αυτοκινήτου σας για να έχετε καλή ορατότητα και να σας βλέπουν οι οδηγοί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε περιπτώσεις έντονης χιονόπτωσης η ορατότητα για τους οδηγούς μειώνεται αισθητά. Φυσικά πάνω στο χιόνι ή στον πάγο δεν μπορούμε να αναπτύσσουμε μεγάλες ταχύτητες. Για την ακρίβεια καλό θα είναι να οδηγούμε με μειωμένες ταχύτητες από το συνηθισμένο.

Επίσης καλό θα είναι, εκτός από χαμηλή ταχύτητα, να κρατάμε και σταθερή πορεία στο όχημά μας. Να αποφεύγουμε δηλαδή τις απότομες κινήσεις ή στροφές γιατί μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες. Παράλληλα θα πρέπει να κρατάμε μια σεβαστή απόσταση από τα άλλα οχήματα προκειμένου να αποφύγουμε μια πιθανή σύγκρουση. Καλό θα ήταν να έχουμε αλλάξει τα ελαστικά μας από θερινά σε χειμερινά. Τα χειμερινά ελαστικά είναι σχεδιασμένα για βελτιωμένο κράτημα και φρενάρισμα σε χειμερινές συνθήκες.

Κάτι πολύ σημαντικό είναι να ξεκινήσουμε με ταχύτητα στο κιβώτιο μεγαλύτερη από την κανονική για να αποφύγουμε το σπινάρισμα. Όταν σπινάρει το αυτοκίνητο σημαίνει πως μεγαλύτερη δύναμη από αυτή που πρέπει έχει μεταφερθεί στους τροχούς γεγονός που μπορεί να προκαλέσει εκτροπή του οχήματος από τον δρόμο. Αν έχουμε βάλει αλυσίδες θα πρέπει να προσέχουμε διπλά στο φρενάρισμα.

Στο χειρότερο σενάριο που κολλήσουμε στο χιόνι πρέπει να αποφύγουμε να πατήσουμε πολύ γκάζι γιατί θα έχει ως αποτέλεσμα να κολλήσουμε χειρότερα. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε χαμηλή ταχύτητα στο κιβώτιο μέχρι σίγα σιγά να ξεκολλήσουμε από το σημείο που βρισκόμαστε. Τέλος,σε ακραίες χειμερινές συνθήκες απαιτείτε ιδιαίτερη προσοχή στον δρόμο. Μην μιλάτε στο τηλέφωνο ή απασχολείστε με άλλα πράγματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments