Ελλάδα

Κορωνοϊός Αττική: Δύσκολο να μην παραταθεί το lockdown – Σχεδόν γεμάτες οι κλίνες ΜΕΘ Covid

Κορωνοϊός Αττική: Δύσκολο να μην παραταθεί το lockdown – Σχεδόν γεμάτες οι κλίνες ΜΕΘ Covid
Κορωνοϊός Αττική: Τι αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ για την κατάσταση στα νοσοκομεία.

Η κακοκαιρία «Μήδεια» πλήττει την Αττική εδώ και δύο μέρες, αλλά ταυτόχρονα ο κορωνοϊός συνεχίζει να υπάρχει, ενώ επιστήμονες σημειώνουν ότι μπορεί να αυξηθούν τα κρούσματα λόγω του κλεισίματος του κόσμου μέσα σε χώρους με άσχημο εξαερισμό, έστω κι αν αυτά είναι τα σπίτια μας.

Χθες, Τρίτη 16 Φεβρουαρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1121 κρούσματα, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 173905 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 50 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1800 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 29, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6181 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 309 (66.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 87.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1231 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 190 (ημερήσια μεταβολή -5,47%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 224 ασθενείς.

Από αυτά τα κρούσματα τα 538 ήταν στην Αττική. Αναλυτικά, η κατανομή για το Λεκανοπέδιο:

  • Ανατολική Αττική: 38 κρούσματα
  • Βόρειος Τομέας Αθηνών:59 κρούσματα
  • Δυτική Αττική: 27 κρούσματα
  • Δυτικός Τομέας Αθηνών:93 κρούσματα
  • Κεντρικός Τομέα Αθηνών: 170 κρούσματα
  • Νησιά: 14 κρούσμα
  • Νότιος Τομέας Αθηνών: 57 κρούσματα
  • Πειραιάς: 80 κρούσματα

Αυτό που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα είναι η κατάσταση στις κλίνες ΜΕΘ Covid. Σχεδόν γεμάτες είναι οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ Covid στην Αττική, όπου απομένουν μόνο 23 κενές, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ.

Με βάση την ενημέρωση από τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο, ετοιμάζονται να ανοίξουν τέσσερις ακόμη κλίνες στο Θριάσιο νοσοκομείο, όμως για να εξοικονομήσουν το προσωπικό θα κλείσουν αντίστοιχα τέσσερις κλίνες ΜΕΘ από τις οκτώ κλίνες γενικών περιστατικών που διαθέτει το νοσοκομείο και είναι πάντα γεμάτες.

Επίσης ετοιμάζονται να ανοίξουν επτά κλίνες ΜΕΘ στο ΚΑΤ στη παλαιά ΜΑΦ. Η στελέχωση θα γίνει με προσωπικό που προσλήφθηκε για τη νέαΜΕΘ 30 κλινών που πρόσφατα εγκαινιάσθηκε από δωρεά. Έτσι, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, από τη καινούργια ΜΕΘ θα λειτουργήσουν μόνο 10 κλίνες και 20 θα μείνουν κλειστές.

«Αυτό δεν είναι σχεδιασμός και ετοιμότητα. Όπως επίσης ετοιμότητα δεν θεωρείται η αναβολή των χειρουργείων για να είναι διαθέσιμες οι χειρουργικές αίθουσες, καρδιοχειρουργικές μονάδες, αίθουσες ανάνηψης να χρησιμοποιηθούν ως ΜΕΘ κορωνοϊού», επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ και καταλήγει:

«Ούτε προετοιμασία το λες αυτό που συνέβη στον Ευαγγελισμό. Αμέσως μετά το δεύτερο κύμα έκλεισε η ΜΑΦ 12 κλινών για εργασίες ανακατασκευής. Ξεκίνησαν οι εργασίες και τις διέκοψαν για να ξανανοίξει ως ΜΕΘ επειδή μας πρόλαβε το τρίτο κύμα». Οι κενές κλίνες ΜΕΘ Covid στην Αττική είναι πλέον 23 από τις 217 στο σύνολο. Κατειλημμένες είναι οι 194.

Αναλυτικά η κατάσταση στις ΜΕΘ Covid στα νοσοκομεία της Αττικής σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ έχει ως εξής:

  • Νοσοκομείο Σωτηρία: Νοσηλεύονται 80 ασθενείς στις 84 κλίνες.
  • Νοσοκομείο Ευαγγελισμός: Νοσηλεύονται 36 ασθενείς στις 44 κλίνες.
  • Νοσοκομείο ΚΑΤ: Νοσηλεύονται 5 ασθενείς στις 7 κλίνες.
  • Νοσοκομείο Σισμανόγλειο: Νοσηλεύονται 14 ασθενείς στις 14 κλίνες.
  • Νοσοκομείο Ελπίς: Νοσηλεύονται 6 ασθενείς στις 6 κλίνες.
  • Νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ: Νοσηλεύονται 4 ασθενείς στις 4 κλίνες.
  • Νοσοκομείο Γεννηματάς: Νοσηλεύονται 11 ασθενείς στις 11 κλίνες.
  • Ασκληπιείο: Νοσηλεύονται 12 ασθενείς στις 12 κλίνες.
  • Νοσοκομείο Αττικό: Νοσηλεύονται 15 ασθενείς στις 23 κλίνες.
  • Νοσοκομείο Θριάσιο: Νοσηλεύονται 11 ασθενείς στις 12 κλίνες.

Νοσοκομείο Χαλκίδας

Στη ΜΕΘ νοσηλεύει 11 περιστατικά στις 12 κλίνες. Στην κλινική νοσηλεύονται 27 περιστατικά γεμάτη. Εως ότου ανοίξει νέα τα περιστατικά μεταφέρονται στα νοσοκομεία Θήβας και Λιβαδειάς.

Πάτρα

Άγιος Ανδρέας: 4 ασθενείς στη ΜΕΘ στις 9 κλίνες. 38 ασθενείς στις κλινικές και σήμερα εφημερία.

Ρίο: 10 ασθενείς στιςΜΕΘ στις 12 κλίνες.

Με βάση, λοιπόν, τα παραπάνω στοιχεία, είναι δύσκολο το lockdown να μην πάρει παράταση, καθώς η επίδραση της καραντίνας δεν έχει φανεί ακόμα στα νούμερα. Το θέμα θα συζητηθεί, βέβαια, από τους λοιμωξιολόγους στη συνεδρίαση της ερχόμενης Παρασκευής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments