Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 17/2: Η πίεση στο ΕΣΥ φέρνει την παράταση των μέτρων – Τα νέα από τα εμβόλια

Κρούσματα σήμερα 17/2: Η πίεση στο ΕΣΥ φέρνει την παράταση των μέτρων – Τα νέα από τα εμβόλια
Κρούσματα σήμερα 17/2: Τα κρούσματα του κορωνοϊού χθες ξεπέρασαν τα 1200 κρούσματα, ενώ στο ίδιο επίπεδο αναμένεται να είναι και σήμερα - Πιέζεται το ΕΣΥ, ανοίγουν νέες ΜΕΘ Covid - Τι λένε οι ειδικοί για το lockdown - Τα νέα από τα εμβόλια.

Τα κρούσματα του κορωνοϊού χθες έφτασαν τα 1221 με αποτέλεσμα να υπάρχει νέα ανησυχία, ενώ δεν φαίνεται να είναι μειωμένα ούτε και σήμερα. Αυτό που, επίσης, φοβίζει τους ειδικούς είναι ότι ακόμα δεν έχει φανεί η επίπτωση του lockdown στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που συνεχίζει να πιέζεται.

Χθες η ΠΟΕΔΗΝ έδωσε στοιχεία σε σχέση με την κατάσταση των ΜΕΘ στην Αττική.Η κατάσταση στις ΜΕΘ Covid στα νοσοκομεία της Αττικής σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ έχει ως εξής:

  • Νοσοκομείο Σωτηρία: Νοσηλεύονται 80 ασθενείς στις 84 κλίνες.
  • Νοσοκομείο Ευαγγελισμός: Νοσηλεύονται 36 ασθενείς στις 44 κλίνες.
  • Νοσοκομείο ΚΑΤ: Νοσηλεύονται 5 ασθενείς στις 7 κλίνες.
  • Νοσοκομείο Σισμανόγλειο: Νοσηλεύονται 14 ασθενείς στις 14 κλίνες.
  • Νοσοκομείο Ελπίς: Νοσηλεύονται 6 ασθενείς στις 6 κλίνες.
  • Νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ: Νοσηλεύονται 4 ασθενείς στις 4 κλίνες.
  • Νοσοκομείο Γεννηματάς: Νοσηλεύονται 11 ασθενείς στις 11 κλίνες.
  • Ασκληπιείο: Νοσηλεύονται 12 ασθενείς στις 12 κλίνες.
  • Νοσοκομείο Αττικό: Νοσηλεύονται 15 ασθενείς στις 23 κλίνες.
  • Νοσοκομείο Θριάσιο: Νοσηλεύονται 11 ασθενείς στις 12 κλίνες.
svg%3E

Νοσοκομείο Χαλκίδας

Στη ΜΕΘ νοσηλεύει 11 περιστατικά στις 12 κλίνες. Στην κλινική νοσηλεύονται 27 περιστατικά γεμάτη. Εως ότου ανοίξει νέα τα περιστατικά μεταφέρονται στα νοσοκομεία Θήβας και Λιβαδειάς.

Πάτρα

Άγιος Ανδρέας: 4 ασθενείς στη ΜΕΘ στις 9 κλίνες. 38 ασθενείς στις κλινικές και σήμερα εφημερία.

Ρίο: 10 ασθενείς στις ΜΕΘ στις 12 κλίνες.

Εν τω μεταξύ, πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι με εντολή του ο Διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Χρήστος Ροϊλός ζητά από τους διοικητές νοσοκομείων να αναπτύξουν επιπλέον κλίνες Εντατικής. Ο Διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πειραιώς και Αιγαίου ζητά από τους διοικητές των νοσοκομείων «Αττικόν» και «Θριάσιο» να αναπτύξουν επιπλέον κλίνες Εντατικής Θεραπείας κορονοϊού, με δέσμευση κλινών από τις ΜΕΘ γενικών περιστατικών.

Με τίτλο «Επείγουσες ενέργειες για την ανάπτυξη νέων κλινών ΜΕΘ – Covid-19 λόγω της κρίσιμης εξέλιξης της πανδημίας στο λεκανοπέδιο Αττικής», ο Διοικητής της ΥΠΕ ζητά συγκεκριμένα να αναπτυχθούν 10 νέες κλίνες ΜΕΘ Covid στο «Αττικόν» και 5 στο Θριάσιο Ελευσίνας.

Εξαιτίας, μάλιστα του γεγονότος ότι δεν έχουν προλάβει να προσληφθούν μόνιμοι γιατροί, μετακινούνται προσωρινά για να εξυπηρετήσουν τις νέες ανάγκες που προκύπτουν, γιατροί από το Τζάννειο και το Γενικό Κρατικό Νίκαιας του Πειραιά.

Δείτε το σχετικό έγγραφο:

Όπως αναφέρεται στο ίδιο εσωτερικό έγγραφο, διατίθενται τρεις αναπνευστήρες τύπου ΜΕΘ στο Θριάσιο από το απόθεμα των αποθηκών του Υπουργείου Υγείας. Επίσης, ζητά από τους γιατρούς των νοσοκομείων της Νίκαιας, του Τζαννείου και του Θριάσιου να τεκμηριώσουν και προχωρήσουν -εάν γίνεται αυτό είναι εφικτό- στη μείωση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ γενικών περιστατικών προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των ασθενών με Covid-19.

Τι λένε οι ειδικοί για το lockdown

Την εκτίμηση ότι εάν συνεχιστεί η καλή πορεία αντιμετώπισης της πανδημίας τότε την επόμενη εβδομάδα δεν θα χρειαστεί συνέχιση του αυστηρού λοκντάουν στην Αθήνα έκανε μέσω του ΣΚΑΪ η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη. Εκτίμησε, δε, ότι μετά το Πάσχα, τέλος Ιουνίου, «τα πράγματα αλλάζουν».

«Η Αθήνα πρέπει να προσέξει πάρα πολύ» ήταν η αντίδραση του Νίκου Καπραβέλου, Διευθυντή Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, προειδοποιώντας για «σοκ και δέος» σε τυχόν πρόωρη άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων. Οι δηλώσεις του κ. Καπραβέλου προκάλεσαν την αντίδραση της Ματίνας Παγώνη που ζήτησε να «μην φέρνουμε την καταστροφή».

«Η Αθήνα πρέπει να προσέξει πάρα πολύ… Οι υγειονομικοί δε θέλουμε να κλείσει η αγορά και οριζόντια μέτρα, αλλά μπροστά σε μια έκρηξη πανδημίας στην Αθήνα και σε ένα σοκ και δέος που θα δούμε, το ζήσαμε κι εμείς (στη Θεσσαλονίκη), θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί» προειδοποίησε ο Νίκος Καπραβέλος. «Ζητήσαμε αναστολή όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, μας βοήθησε και ο καιρός σε αυτό. Εάν χρειαστεί προκειμένου να φθάσουμε σε ολικό λοκντάουν όπως η Αθήνα και Πάτρα πρέπει νομίζω σταδιακά να φροντίσουμε να μην έχουμε έκρηξη» είπε, τασσόμενος υπέρ αυστηρότερων μέτρων στη Θεσσαλονίκη.

«Έτσι όπως είναι τα πράγματα και με το ρυθμό των εμβολίων και με την ύφεση της πανδημίας που όλοι πιστεύουμε νομίζω ότι μετά το Πάσχα θα μιλάμε με τελείως διαφορετικούς όρους» δήλωσε πάντως. «Η κατάστασή μας είναι απόλυτα ελεγχόμενη (στις ΜΕΘ), επειδή βιώσαμε μια πολύ δύσκολη φάση, μετράμε πολύ τα λόγια μας. Η μάχη της πανδημίας θα δοθεί στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, στο σπάσιμο της αλυσίδας της διασποράς» σημείωσε ο κ. Καπραβέλος. «Είναι απόλυτα ελεγχόμενος ο ρυθμός εισόδου στα νοσοκομεία μας. Οι ΜΕΘ δεν πιέζονται τόσο στο νοσοκομείο, η Β’ ΜΕΘ έχει δοθεί για άλλα περιστατικά» πρόσθεσε.

«Μας ανησυχεί το ιικό φορτίο, η μεγάλη αύξηση έξω θυμίζει εποχές Οκτωβρίου, αλλά έχουμε αισιοδοξία ότι η φυσική ανοσία, οι εμβολιασμοί και τα μέτρα, είναι δυνατό να αποτρέψουν έκρηξη πανδημίας» σημείωσε ο Νίκος Καπραβέλος.

Όπως τόνισε, «προσπαθούμε να μην κλείσει η Θεσσαλονίκη να σπάσουμε την αλυσίδα της διασποράς έξω από τα νοσοκομεία. Η αλυσίδα της διασποράς πρέπει να σπάσει, αν δεν σπάσει φοβόμαστε ότι θα έχουμε κάτι αντίστοιχο όχι τόσο σε μεγάλη ένταση όχι απόλυτα λοκντάουν χρειάζονται στοχευόμενα μετρά. Η εμπειρία μας είναι αμείλικτη, δεν μπορούμε να ρισκάρουμε. Το Οκτωβρίου το ιικό φορτίο μεταφράστηκε σε έκρηξη της πανδημίας. Από τη στιγμή που βλέπουμε αύξηση μετά τα Φώτα 345%, και την τελευταία εβδομάδα 75%, για εμάς είναι καμπανάκι ισχυρό, να σπάσει άμεσα η αλυσίδα διασποράς».  svg%3E

Παγώνη: «Μην φέρνουμε την καταστροφή κάθε μέρα»

«Αν συνεχίσουμε αυτή την εβδομάδα και την άλλη εβδομάδα τις πρώτες μέρες αξιολογηθούν οι παράμετροι, και δούμε ότι τα πράγματα είναι καλά, νομίζω ότι δε θα πρέπει να προχωρήσουμε σε επόμενη εβδομάδα, γιατί έχει κόστος και οικονομικό, και για τα παιδιά στα σχολεία, και για όλους μας γενικά. Υπάρχει φοβερή ψυχολογική πίεση και ασθενείς no COVID που πρέπει οπωσδήποτε να εξυπηρετηθούν να τρέξουν τα χειρουργεία για να μπορέσουν κι αυτοί να προχωρήσουν να γίνουν διαγνώσεις και να κάνουν τις νοσηλείες» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παγώνη.

«Στόχος οι εμβολιασμοί. Όσο γρηγορότερα τόσο καλύτερα με 60% εμβολιασμών μέχρι τέλος Ιουνίου για να μπορούν να κινηθούν από κει και τα πράγματα μέσα στο καλοκαίρι να μειωθούν τα μέτρα και να αλλάξει η ζωή όλων μας» σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ. «Όσο μειώνουμε το ιικό φορτίο, όσο μειώνεται η έξαρση του ιού τόσο μειώνονται οι μεταλλάξεις. Γι’ αυτό ο στόχος είναι τα εμβόλια. Μείωση του ιού σημαίνει μείωση των μεταλλάξεων.

Αρχές Μαρτίου έρχεται της Moderna προχώρησε στην πρώτη φάση και τελειώνει της Johnson & Johnson, είναι πολύ πιο εύκολο και μπορούμε να προχωρήσουμε.  Μη φέρνουμε την καταστροφή κάθε μέρα. Το Πάσχα θα γίνει (άνοιγμα) με μέτρο, μετά το Πάσχα, τέλος Ιουνίου, τα πράγματα αλλάζουν» τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Τα νέα από τα εμβόλια

Ενθαρρυντικά είναι τα νέα από το μέτωπο των εμβολίων για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τον Άλκη Βατόπουλο, καθηγητή Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε σε ένα νέο «υπερεμβόλιο» κατά της Covid-19, το οποίο οι φαρμακευτικές εταιρείες προσπαθούν να αναπτύξουν και θα παρέχει ισχυρή προστασία έναντι των μεταλλάξεων. «Θα προσπαθήσει να φτιάξει αντισώματα για άλλες πρωτεΐνες που είναι πιο σταθερές και άρα δεν μεταλλάσσονται εύκολα», εξήγησε ο κ. Βατόπουλος σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος, επισημαίνοντας ότι όλα τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε τώρα έχουν ως αντιγόνο το αντιγόνο της ακίδας, αλλά το καινούργιο θα είναι διαφορετικό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο εμβολιασμός δεν έχει γραμμική σχέση με τα κρούσματα και άρα πρέπει να γίνουν αρκετά εμβόλια για να αρχίσουν να επηρεάζονται και τα κρούσματα, δηλαδή να πάμε στο 50%-60%, κάτι που μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα το πετύχουμε ως το καλοκαίρι».  svg%3E

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο παράτασης του lockdown. O κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι «θεωρητικά το υγειονομικά ασφαλές είναι να υπάρξει περιορισμός της κυκλοφορίας, όμως πρέπει να δει κανείς και όλα τα υπόλοιπα, τα κοινωνικά, τα οικονομία, τα ψυχολογικά θέματα πριν πάρει απόφαση. Ακόμα τα κρούσματα είναι πολλά, οι ΜΕΘ δεν έχουν αδειάσει».

Στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να απομονώσουμε το υγειονομικό από τη δρώσα κοινωνία, δεν θέλουμε και να πεθάνουμε από την πείνα» για να προσθέσει «δεν θα κατηγορήσω την κυβέρνηση αν πει ότι πρέπει να χαλαρώσουμε λίγο για να δουλέψει η οικονομία, ο ρόλος της πολιτείας είναι να παίρνει τις αποφάσεις».  svg%3E

Τι υποστήριξε για τη χρήση διπλής μάσκας

Ο κ. Βατόπουλος ανέφερε ότι «δεν είναι κακή ιδέα η διπλή μάσκα, ιδίως σε συνωστισμούς, όπως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ή σε άλλους συγκεκριμένους χώρους. Συζητάμε για τη διπλή μάσκα λόγω των μεταλλάξεων που κάνει τον ιό πιο μεταδοτικό και μιλάμε για μία πάνινη και μία χειρουργική, διαφορετικές πάντως». Επισήμανε ωστόσο ότι «το πιο βασικό είναι να φοράμε τη μάσκα σωστά, είτε είναι μία, είτε είναι διπλή, αυτό είναι το σημαντικό, το υπ’ αριθμόν ένα θέμα, να εφαρμόζει δηλαδή σωστά». Τέλος σημείωσε ότι «η κακοκαιρία ίσως βοήθησε στον περιορισμό της πανδημίας, γιατί απέτρεψε την κινητικότητα και εμπόδισε την μετάδοση του ιού».

Καλά νέα και από τους εμβολιασμούς στο «Γεννηματάς» – Τι έδειξε μια πρώτη μελέτη

Ξεκίνησαν να βγαίνουν οι πρώτες μελέτες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου που έχουν κάνει οι περισσότεροι υγειονομικοί και πολίτες στην Ελλάδα. Σύμφωνα με μελέτη, υψηλό τίτλο αντισωμάτων ανέπτυξε 14 ημέρες μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου BNT162b2 mRNA της Pfizer – BioNTech το 92% εκ των εμβολιασθέντων υγειονομικών του νοσοκομείου Γεννηματάς της Θεσσαλονίκης.

Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα των μετρήσεων που έγιναν τον περασμένο Ιανουάριο στο «Γεννηματάς» σε 425 υγειονομικούς υπαλλήλους, ηλικίας 21 έως 67 ετών. Η μελέτη αυτή είναι 4ης φάσης και είναι η πρώτη προδημοσιευμένη μελέτη στην Ελλάδα που περιλαμβάνει τέτοιο μέγεθος δείγματος (425) και μια από τις ελάχιστες παγκοσμίως.

Από τα 425 άτομα που εμβολιάστηκαν τα 362 που δεν είχαν ιστορικό νόσησης με COVID-19 ανέπτυξαν τιμές αντισωμάτων που κυμαίνονταν από 50 έως 3990 AU/mL, ενώ μόνο 33 άτομα που δεν είχαν ιστορικό νόσησης είχαν χαμηλούς τίτλους αντισωμάτων (<50.0 AU/mL). Να υπογραμμιστεί ότι 63 από τους εμβολιασθέντες είχαν ιστορικό πρόσφατης νόσησης από COVID-19 και όλοι ανέπτυξαν πολύ υψηλούς τίτλους αντισωμάτων που κυμαίνονταν από 10.250 έως 80.000 AU/mL. svg%3E

Σε σχέση με την ηλικία, οι τίτλοι αντισωμάτων δεν διέφεραν στις ηλικίες 20 έως 50 ετών, ωστόσο στις ηλικίες ομάδες 50-60 οι τίτλοι αντισωμάτων εμφάνισαν πτωτική τάση που ήταν ακόμα μεγαλύτερη στις ηλικίες άνω των 60. Τώρα γίνεται επεξεργασία των μετρήσεων στις 14 μέρες μετά τη δεύτερη δόση όπου και αναμένεται να πολλαπλασιαστούν οι τίτλοι των αντισωμάτων και θα ακολουθήσουν οι μετρήσεις 3, 6, 9 και 12 μήνες μετά τη δεύτερη δόση για περισσότερα αποτελέσματα.

Τι έγινε με τις παρενέργειες

Αναφορικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες κανένας από τους εμβολιασθέντες δεν παρουσίασε αναφυλακτική αντίδραση ή οποιαδήποτε άλλη σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν ήταν οι συνηθισμένες που παρατηρούνται με τα εμβόλια (πόνος στο σημείο της ένεσης, καταβολή, μυαλγίες, πονοκέφαλος, χαμηλή πυρετική κίνηση) και ήταν ήπιες και παροδικές.

Συντονιστής της μελέτης ήταν ο Γεώργιος Παπαζήσης, αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, του τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με κύρια ερευνήτρια την Κωνσταντίνα Κοντοπούλου (Διευθύντρια του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου, πρόεδρος ΕΝΛ και συντονίστρια των 2 Εμβολιαστικών Κέντρων του Γ.Ν.Θ «Γ.Γεννηματάς»).

Μέλη της ερευνητικής ομάδας από το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματά» ήταν η Ελένη Αντωνιάδου (συντονίστρια διευθύντρια της ΜΕΘ, αντιπρόεδρος ΕΝΛ, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου, η Δρ. Αθηνά Υφαντίδου (Επιμελήτρια Α΄Βιοπαθολογίας), η Γεωργία Γκουντή (Καρδιολόγος – Εντατικολόγος), ο Βασίλης Αδαμόπουλος (Χημικός) και Νικήτας Παπαδόπουλος (Πυρηνικός Ιατρός, αντιπρόεδρος συντονιστικής ομάδας εμβολιασμού 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας).

Όλο το άρθρο είναι ελεύθερα προσβάσιμο ως προ-δημοσίευση (preprint στη βάση SSRN) εδώ.

Εν τω μεταξύ, επιπλέον 200 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου «Comirnaty» θα διαθέσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι Pfizer και BioΝΤech, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των εταιριών. Το νέο συμβόλαιο φέρνει τον συνολικό αριθμό δόσεων του εν λόγω εμβολίου στην ΕΕ στα 500 εκατομμύρια έως το τέλος του 2021. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, περίπου 75 εκατομμύρια δόσεις θα παραδοθούν εντός του β΄ τριμήνου του έτους.

«Αναγνωρίζουμε ότι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό προκειμένου να βοηθήσουμε στην καταπολέμηση αυτού του ιού και στον έλεγχο της παγκόσμιας πανδημίας. Εργαζόμαστε ασταμάτητα προκειμένου να υποστηρίξουμε την περαιτέρω εξέλιξη της εκστρατείας εμβολιασμού στην Ευρώπη και παγκοσμίως, διευρύνοντας την δυνατότητα παραγωγής μας. Με αυτή τη νέα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένουμε τώρα να παραδώσουμε αρκετές δόσεις ώστε να εμβολιαστούν τουλάχιστον 250 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έως το τέλος του έτους», δήλωσε ο επικεφαλής της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments