Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 18/2: Τι θα γίνει με την παράταση του lockdown – Λιγοστές οι κενές ΜΕΘ

Κρούσματα σήμερα 18/2: Τι θα γίνει με την παράταση του lockdown – Λιγοστές οι κενές ΜΕΘ
Κρούσματα σήμερα 18/2: Κάτω από χίλια ήταν τα κρούσματα του κορωνοϊού χθες, αλλά οι διασωληνωμένοι παρέμεναν στους 313 με το ΕΣΥ να πιέζεται - «Παράθυρο» να μην συνεχιστεί το lockdown άφησε ο Χρήστος Ταραντίλης - Τι υποστηρίζουν οι ειδικοί - Τα νέα από τα εμβόλια.

Τα κρούσματα του κορωνοϊού μπορεί χθες να ήταν κάτω από χίλια και συγκεκριμένα 755, αλλά οι διασωληνωμένοι ήταν 313, ενώ άλλοι 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς και το κυβερνητικό επιτελείο είναι η πίεση στο ΕΣΥ που δεν έχει μειωθεί ιδιαίτερα παρά τα νέα μέτρα.

Μάλιστα στη χθεσινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό και τους εμβολιασμούς, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ενημέρωσε για το τι ισχύει αναφορικά με τις ΜΕΘ, καθώς και για τις περιοχές που υπάρχει πρόβλημα με την πανδημία, σύμφωνα με τα στοιχεία του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Ο Βασίλης Κικίλιας μετέφερε την εκτίμηση του καθηγητή: «Η επιδημιολογική κατάσταση όπως αναφέρεται από την ομάδα των επιδημιολόγων μας και από τον Σωτήρη Τσιόδρα, εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, πρέπει να αναφέρουμε ότι παρατηρείται αύξηση και σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες όπως στην Αχαΐα, στην Εύβοια, στο Ρέθυμνο, στην Ηλεία, στην Κορινθία, στη Θάσο, στην Αργολίδα, στη Βοιωτία, στην Κεφαλονιά, στην Κάλυμνο, στην Κάρπαθο, στα Γιάννενα και στο Ηράκλειο.

Πρέπει όμως να πω ότι στις μεγάλες Περιφέρειες υπάρχει μια σταθεροποίηση και φαίνεται ότι τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει αποδίδουν. Αυτό είναι ιδιαίτερα παρήγορο και ενθαρρυντικό».

Τι γίνεται με τις ΜΕΘ

Στη συνέχεια της ενημέρωσης ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στην κατάσταση των ΜΕΘ. «Ως προς τις κλίνες ΜΕΘ στην επικράτεια θέλω να πω ότι από τις 1322 κλίνες ΜΕΘ οι 873 είναι κατειλημμένες, 449 κενές.

Στην Αττική από τις 599 κλίνες ΜΕΘ οι 489 είναι κατειλημμένες, 110 κενές. Στις κλίνες ΜΕΘ – COVID στην επικράτεια από τις 656 κλίνες ΜΕΘ – COVID οι 351 είναι κατειλημμένες, 305 κενές. Και στα νοσοκομεία της Αττικής από τις 240 κλίνες ΜΕΘ – COVID οι 204 είναι κατειλημμένες και οι 36 κενές.

Να επαναλάβω επίσης ότι με βάση τα δεδομένα από τον ιό της γρίπης, ο Φλεβάρης είναι ένας μήνας πολύ επιβαρυμένος από τις αναπνευστικές λοιμώξεις. Άλλα χρόνια, αυτή την εποχή υπήρχαν 30 έως 50 αναμονές την ημέρα για ένα κρεβάτι Εντατικής Θεραπείας. Και αυτό δείχνει την τεράστια προσπάθεια που έχει κάνει η διακυβέρνηση μας, το υπουργείο Υγείας, έτσι ώστε να πολλαπλασιαστούν οι ΜΕΘ και να ενδυναμώσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να προσθέσουμε, όπως έχω αναφέρει πολλές φορές, πάνω από 9.000 υγειονομικούς και αυτό μας έδωσε την δυνατότητα να λειτουργούμε υπερπολλαπλάσια, πιο ποιοτικά- και μάλιστα μέσα στην πανδημία- το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Τι θα γίνει με το lockdown

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε τόσο στην πορεία των εμβολιασμών, όσο και στο lockdown και το τι θα γίνει με την παράτασή του.

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς επεσήμανε ότι «λόγω της κακοκαιρίας οι εμβολιασμοί που είχαν προγραμματιστεί στην Αττική την Τρίτη δεν πραγματοποιήθηκαν. Την Τετάρτη (χθες) ο εμβολιασμός ξεκίνησε στις 12:00 το μεσημέρι.

Στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος τους, τα εμβόλια που δεν έγιναν, αξιοποιήθηκαν για τον εμβολιασμό συμπολιτών μας. Ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός αναπλήρωσης, ενώ -λόγω της έκτακτης κατάστασης- οργανώθηκε και επιχείρηση 24 ωρών. Σε αυτήν εμβολιάστηκαν πάνω από 450 τρόφιμοι και εργαζόμενοι στις Φυλακές Κορυδαλλού, στις γυναικείες φυλακές, στο νοσοκομείο των φυλακών, καθώς και πάνω από 250 φιλοξενούμενοι στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών στην Αμυγδαλέζα.

Όλα τα ραντεβού που δεν πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη και την Τετάρτη θα επαναπρογραμματιστούν τις επόμενες μέρες. Όλοι οι πολίτες θα ειδοποιηθούν με μήνυμα στο κινητό τους για την ακριβή ώρα, ημερομηνία και το εμβολιαστικό κέντρο που θα εμβολιαστούν.

Ειδικότερα:

Οι συμπολίτες μας ηλικίας 60-64, ετών, καθώς και όσοι είχαν ραντεβού στο μεγάλο εμβολιαστικό σταθμό της HELEXPO στο Μαρούσι θα εμβολιαστούν την επόμενη εβδομάδα από Δευτέρα έως Παρασκευή και θα λάβουν μήνυμα (sms) στο κινητό τρεις ημέρες πριν από το ραντεβού.

Οι συμπολίτες μας που ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες των 75 και άνω, καθώς και άλλες κατηγορίες, όπως οι υγειονομικοί, θα εμβολιαστούν την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου. Και αυτοί θα λάβουν μήνυμα στο κινητό για την ακριβή ώρα και το εμβολιαστικό κέντρο που θα είναι το ραντεβού τους.

Αυτή τη στιγμή, ο εμβολιασμός, συνεχίζεται κανονικά για τις ηλικίες των 75 ετών και άνω, τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί έως τώρα καθώς και για τις ηλικίες 60 έως 64 ετών που εμβολιάζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca».

Επεσήμανε ότι «στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των συμπολιτών μας με σοβαρά νοσήματα που διακρίνονται -σύμφωνα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών- σε δύο ομάδες.

Η πρώτη ομάδα χαρακτηρίζεται ως «πολύ υψηλού κινδύνου νόσησης από Covid-19» και θα αρχίσει να εμβολιάζεται -κάθετα- χωρίς δηλαδή ηλικιακή κατηγοριοποίηση, αμέσως μετά την ηλικιακή ομάδα 75-79».

Και πρόσθεσε: «Η δεύτερη ομάδα χαρακτηρίζεται ως «αυξημένου κινδύνου» και θα αρχίσει να εμβολιάζεται μετά την ηλικιακή ομάδα 60-64 με σειρά προτεραιότητας που θα καθορίζεται με βάση την ηλικία.

Εκτιμάται έτσι ότι με τον εμβολιασμό τόσο των μεγαλύτερων σε ηλικία συμπολιτών μας, όσο και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, θα αρχίσει, από το Μάρτιο, να μειώνεται ο κίνδυνος πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και από τον Απρίλιο που θα έχουμε σύμμαχο και τον καιρό, η κατάσταση ως προς τη μεταδοτικότητα του ιού θα βελτιωθεί σημαντικά».

To «παράθυρο» για την άρση των μέτρων

Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown. «Οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές. Δεν υπάρχει αύξηση στις νοσηλείες, οι οποίες ξέρετε ότι αποτελούν το μέρος από το οποίο αντλούνται τα περιστατικά που πηγαίνουν στις ΜΕΘ. Υπάρχει μια σταθεροποίηση. Δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος αυτή τη στιγμή.

Η εμπειρία δείχνει ότι τέτοιο lockdown θα οδηγήσει σε καλυτέρευση των αποτελεσμάτων και έτσι δεν θα έχουμε τέτοια παράταση», απάντησε ενώ σε παρεμφερή ερώτηση σημείωσε τα εξής: «Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Υγείας, τα αποτελέσματα δείχνουν σταθεροποίηση της κατάστασης, θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα με αποτέλεσμα να μην υπάρξει παράταση του lockdown».

Η εκτίμηση του Αθανάσιου Εξαδάκτυλου

Ενδεχομένως να έχουμε την επαναφορά κάποιων δραστηριοτήτων από 1η Μαρτίου δήλωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου εκτιμώντας παράλληλα πως το εάν αποδίδουν τα μέτρα κι αν έχουμε σταθεροποιηθεί θα φανεί από την 10η ημέρα επιβολής του αυστηρότερου lockdown, δηλαδή σε 3 ημέρες από σήμερα.

«Αισθάνομαι πως παράταση του lockdown επιθυμούν όλοι», είπε εντούτοις και πρόσθεσε πως παρόλα αυτά βλέποντας τι ισχύει σε περιοχές όπως η Πάτρα κι η Αχαία, όπου τα μέτρα είχαν επιβληθεί μια εβδομάδα νωρίτερα, βλέπουμε ότι σε αυτή την φάση του πανδημικού κύματος επιτυγχάνουμε να μην έχουμε διόγκωση οπότε θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι.

Ο πρόεδρος του πανελλήνιου ιατρικού συλλόγου, παραδέχτηκε ωστόσο πως εξίσου πιθανό είναι να χρειαστεί να γίνει μια επιπρόσθετη προσπάθεια από πλευράς μας, με παράταση του lockdown, όπως και να έχει, πράγμα που έχει γίνει ξανά και στο παρελθόν. Σε κάθε περίπτωση ο κος Εξαδάκτυλος παραδέχτηκε πως το lockdown εν προκειμένω φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα ακριβώς γιατί έχει χαρακτήρα πρόληψης και όχι θεραπείας, αντίθετα με αυτό του Νοεμβρίου. svg%3E

«Πιο χαλαροί σε σχέση με πέρσι το Πάσχα»

Επιπρόσθετα εκτίμησε πως πιθανό είναι να δούμε άνοιγμα καταστημάτων με εποχικά είδη το επόμενο διάστημα ενώ πρόσθεσε πως το πιθανότερο είναι πως φέτος το Πάσχα θα είμαστε πολύ πιο χαλαροί από άποψη μέτρων σε σχέση με πέρσι μην αποκλείοντας ακόμη και το ενδεχόμενο ανοίγματος των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Τα νοσοκομεία πιέζονταν και θα πιεστούν περισσότερο τις επόμενες μέρες μέχρι να δούμε σταθεροποίηση, επεσήμανε αναφορικά με την αύξηση των διασωληνωμένων και τον συναγερμό που έχει σημάνει στα νοσοκομεία μην αποκλείοντας το ενδεχόμενο τα νοσοκομεία να χρειαστούν την βοήθεια- συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές.

Τι γίνεται με τα εμβόλια

Ερευνητές προέτρεψαν χθες Τετάρτη τις κυβερνήσεις να καθυστερούν τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου της Pfizer για τον νέο κορωνοϊό, που λένε ότι έχει αποτελεσματικότητα 92,6% μετά την πρώτη δόση. Οι δύο ερευνητές εξήγησαν, σε επιστολή τους στην επιθεώρηση The New England Journal of Medicine (NEJM), πως κατέληξαν στα ευρήματά τους μελετώντας έγγραφα που υποβλήθηκαν από την Pfizer στον ομοσπονδιακό οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων (Food and Drug Administration, FDA).

Τα ευρήματα ήταν παρόμοια για το εμβόλιο της Moderna, που έχει αποτελεσματικότητα 92,1% μετά την πρώτη δόση και βασίζεται σε παρόμοια τεχνολογία με αυτό της Pfizer, το λεγόμενο αγγελιοφόρο RNA ή mRNA. Επισήμαναν ότι μπορεί να υπάρχει ένας βαθμός αβεβαιότητας για τη διάρκεια της προστασίας που παρέχει η μία δόση, ωστόσο η χορήγηση της δεύτερης δόσης μέσα σε έναν μήνα από την πρώτη δεν παρέχει «παρά λιγοστό όφελος βραχυπρόθεσμα». svg%3E

«Με δεδομένη τη έλλειψη εμβολίων, η αναβολή της χορήγησης της δεύτερης δόσης είναι ζήτημα εθνικής ασφαλείας το οποίο, εάν αγνοηθεί, ασφαλώς θα έχει αποτέλεσμα χιλιάδες εισαγωγές ασθενών με την COVID-19 σε νοσοκομεία και θανάτους αυτόν τον χειμώνα στις ΗΠΑ», επισήμαναν στην επιστολή τους .

Σε απάντησή της, η Pfizer σημείωσε ότι δεν έχουν ακόμη μελετηθεί εναλλακτικές δοσολογίες του εμβολίου της και η όποια απόφαση για τη χορήγηση μόνο της μίας δόσης επαφίεται στις υγειονομικές αρχές. «Εμείς στην Pfizer πιστεύουμε ότι είναι κρίσιμο οι υγειονομικές αρχές να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τα εναλλακτικά χρονοδιαγράμματα όσον αφορά τη δοσολογία, για να εξασφαλίσουν ότι τα εμβόλια προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή προστασία», πρόσθεσε η εταιρεία.

Επιπλέον 200 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου «Comirnaty» θα διαθέσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι Pfizer και BioΝΤech, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των εταιριών. Το νέο συμβόλαιο φέρνει τον συνολικό αριθμό δόσεων του εν λόγω εμβολίου στην ΕΕ στα 500 εκατομμύρια έως το τέλος του 2021. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, περίπου 75 εκατομμύρια δόσεις θα παραδοθούν εντός του β΄ τριμήνου του έτους.

«Αναγνωρίζουμε ότι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό προκειμένου να βοηθήσουμε στην καταπολέμηση αυτού του ιού και στον έλεγχο της παγκόσμιας πανδημίας. Εργαζόμαστε ασταμάτητα προκειμένου να υποστηρίξουμε την περαιτέρω εξέλιξη της εκστρατείας εμβολιασμού στην Ευρώπη και παγκοσμίως, διευρύνοντας την δυνατότητα παραγωγής μας. Με αυτή τη νέα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένουμε τώρα να παραδώσουμε αρκετές δόσεις ώστε να εμβολιαστούν τουλάχιστον 250 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έως το τέλος του έτους», δήλωσε ο επικεφαλής της Pfizer ‘Αλμπερτ Μπουρλά.

«Η ευρεία πρόσβαση σε καλώς ανεκτά και υψηλής αποτελεσματικότητας εμβόλια είναι ουσιώδης προκειμένου να σταματήσουμε την πανδημία. Κάνουμε επιπλέον ενέργειες προκειμένου να αυξήσουμε την ικανότητα παραγωγής μας σε δύο δισεκατομμύρια δόσεις εντός του 2021», δήλωσε από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της BioΝΤech Ουγούρ Σαχίν και πρόσθεσε ότι εντός του μήνα θα ξεκινήσει η παραγωγή των εμβολίων στο νέο εργοστάσιο της εταιρίας στο Μαρβούργο. «Συνεχίζουμε να αξιολογούμε το πώς θα μπορούσαμε να ανταποκριθούμε σε ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση για το εμβόλιό μας στο μέλλον, από κοινού με κυβερνήσεις, αρμόδιες αρχές και εταίρους σε όλα τα επίπεδα», τόνισε ο κ. Σαχίν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments