Ελλάδα

Βατόπουλος κορωνοϊός: Πότε είναι χρήσιμη η χρήση διπλής μάσκας

Βατόπουλος κορωνοϊός: Πότε είναι χρήσιμη η χρήση διπλής μάσκας
Βατόπουλος κορωνοϊός: Ο καθηγητής είπε την άποψή του για το ζήτημα με τη χρήση δύο μασκών.

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος μίλησε για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ενώ έδωσε και τη δική του εκτίμηση για το πότε είναι χρήσιμη η διπλή μάσκα. Ο καθηγητής Μικροβιολογίας είπε στην ΕΡΤ ότι δεν έχει ακόμα σημειωθεί η προσδοκώμενη ελάττωση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

«Στις μονάδες και στα νοσοκομεία υπάρχει πίεση», σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο. Συνεπώς, σύμφωνα με καθηγητή, τα πράγματα είναι σχετικά δύσκολα. «Ένα θέμα είναι η βρετανική παραλλαγή του κορωνοϊού που αλλάζει λίγο τους κανόνες του παιχνιδιού με την έννοια ότι είναι λίγο πιο μεταδοτική και φαίνεται πως αναλογικά είναι και στα παιδιά», όπωςπαρατήρησε ο ίδιος, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση.

«Αυτό θα μας υποχρεώσει να αναβαθμίσουμε λίγο τα μέτρα», εξήγησε ο καθηγητής Βατόπουλος, παραπέμποντας και στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής. Ο κ. Βατόπουλος στάθηκε και στα «καλά νέα», λέγοντας πως ο εμβολιασμός έχει γίνει αποδεκτός από τον κόσμο, γεγονός σημαντικό εφόσον λυθούν και τα προβλήματα που υπάρχουν με τις προμήθειες.

Ο καθηγητής έδωσε και δύο χρήσιμες συμβουλές για να γίνεται αποδοτικότερη η χρήση της μάσκας και υπέδειξε ότι σε σημεία συνωστισμού η διπλή μάσκα είναι οπωσδήποτε χρήσιμη. Αναφορικά με τη λήξη του lockdown και το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Βατόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να πει κάτι για το θέμα αυτό.

Δείτε την παρέμβασή του στην ΕΡΤ

Πόσα είναι τα νέα κρούσματα της μετάλλαξης του κορωνοϊού

Σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση, ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση σε 454 επιλεγμένα νέα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 7 Ιανουαρίου 2021 έως και 9 Φεβρουαρίου 2021.

Τα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Αττικής και τις ΠΕ Ιωαννίνων, Θάσου, Θεσπρωτίας, Λευκάδας, Κέρκυρας, Αιτωλοακαρνανίας και Βοιωτίας.

Στο σύνολο των δειγμάτων που αναλύθηκαν, όλα πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 281 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern).

Κυριαρχεί η βρετανική μετάλλαξη

Από τα 281 στελέχη, τα 269 βρέθηκαν με τη βρετανική μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (VariantVOC_202012), ενώ 8 στελέχη βρέθηκαν με τη νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη LineageB.1.351/South Africa (Variant501V2) (Πίνακας 3).

Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 764 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Β.1.1.7/UKlineage (Variant VOC_202012) (Πίνακας 4) και 15 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης B.1.351/South Africa (Variant 501V2) από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 έως σήμερα.

Τα 15 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501V2) είναι όλα εγχώρια, εκ των οποίων 11 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, 2 από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και 2 από την Περιφερειακή Ενότητα του Βόρειου Τομέα Αθηνών. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments