Διεθνή

Ακάρ Ελλάδα: Οι Έλληνες γείτονές μας ματαιοπονούν – Δεν θα πετύχουν τίποτα με τις προκλήσεις

Ακάρ Ελλάδα: Οι Έλληνες γείτονές μας ματαιοπονούν – Δεν θα πετύχουν τίποτα με τις προκλήσεις
Ακάρ Ελλάδα: Στο θέμα της Κύπρου, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επανέλαβε τη θέση της Τουρκίας για 2 ξεχωριστά κράτη, ενώ υπενθύμισε τα περί εισβολής και τη σημασία της

Δεν υπάρχει πλέον άλλη λύση από την λύση των δύο κρατών στην Κύπρο, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ λέγοντας ότι το Κυπριακό είναι εθνικό θέμα για την Τουρκία.

Ακάρ: Λύση δύο κρατών στην Κύπρο

Σε ομιλία του από τη Φώκαια της Σμύρνης ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας είπε ότι όλοι πρέπει να δουν «την ειρηνευτική επιχείρηση της Τουρκίας στην Κύπρο» κατά τα λεγόμενά του, «και δεν πρέπει να την αγνοούν». Πραγματικά, υποστήριξε, «έφερε ειρήνη, ηρεμία και σταθερότητα στο νησί». «Η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο μαζί με την Βρετανία και την Ελλάδα. Η προσπάθεια κάποιων να δείξουν την Τουρκία ως στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο διαφορετική από την νομική της βάση δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα», πρόσθεσε σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.

Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι «αυτές οι ψευδείς δηλώσεις και άδικες κατηγορίες δεν θα ωφελήσουν ούτε την ελληνική ούτε την Ε/κ πλευρά». «Οι Ε/Κ πρέπει να εγκαταλείψουν την ασυμβίβαστη στάση το συντομότερο και να δεχτούν την εκεί τουρκική διαφορά», πρόσθεσε. Ισχυρίστηκε επίσης ότι «και η ΕΕ πρέπει να εγκαταλείψει τη στρατηγική της τύφλωσης. Αναμένουμε να παρακολουθήσουν και να δουν τα γεγονότα ως έχουν». «Συζητώντας ξανά και ξανά πάνω σε παλιές φόρμουλες λύσεων, που απέτυχαν εδώ και 50 χρόνια, δεν οδηγούν σε κανένα άλλο αποτέλεσμα παρά σε χάσιμο χρόνου. Το έχουμε δει ξεκάθαρα εδώ και 50 χρόνια», είπε.

Εμείς, πρόσθεσε, «που παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, βλέπουμε ότι δεν υπάρχει πλέον άλλη λύση από μια λύση δύο κρατών», σημειώνοντας ότι «περιμένουμε από όλους τους λογικούς ανθρώπους να το δουν αυτό». Ο Τούρκος ΥΠΑΜ συνέχισε λέγοντας ότι «η προσδοκία μας από τους τρίτους είναι να είναι αντικειμενικοί, να αξιολογούν προβλήματα στο πλαίσιο της λογικής και της σύνεσης». «Έχοντας πει όλα αυτά, τα ακόλουθα σημεία δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστούν. Κανένα σχέδιο στην Κύπρο δεν πρόκειται να πετύχει χωρίς την Τουρκία και τους Τ/Κ. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας σε όλες τις θάλασσές μας, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, και ευχαριστώ τον Θεό που μας έχει δώσει αυτή τη δυνατότητα», ανέφερε.

«Οι Έλληνες ματαιοπονούν»

Για την Ελλάδα, ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος είχε συνομιλήσει με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ και αποφάσισαν ορισμένες συναντήσεις για την αποφυγή συγκρούσεων, υπενθυμίζοντας ότι ο 61ος γύρος των διερευνητικών μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιανουαρίου.

«Περιμένουμε οι Έλληνες γείτονές μας, που πραγματοποίησαν την 3η συνάντηση για ΜΟΕ, να έρθουν τώρα στην Τουρκία για την 4η πλέον συνάντηση», ανέφερε. Υποστήριξε ότι «παρόλες τις θετικές και εποικοδομητικές προσεγγίσεις μας, οι προκλητικές πρωτοβουλίες και ενέργειες, οι ανεύθυνες δηλώσεις και η απειλητική γλώσσα, που στοχεύουν στον αποκλεισμό των δικαιωμάτων μας, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, αυξάνονται, κλιμακώνοντας την ένταση στο Αιγαίο και μεγαλώνοντας τα προβλήματα». «Η περιφερειακή ειρήνη, η ηρεμία και η σταθερότητα διασπάται. Η Ελλάδα συνεχίζει να διαστρεβλώνει τα προβλήματα με την Τουρκία είτε στην ΕΕ είτε στις ΗΠΑ. Αυτό η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να το γνωρίζουν», είπε, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις στο θέμα αυτό». «Σε αυτό το θέμα, ένα πράγμα μόνο μπορούμε να πούμε: ότι οι Έλληνες γείτονές μας ματαιοπονούν», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.

«Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα»

Για τους εξοπλισμούς της Ελλάδας ο Χουλουσί Ακάρ ανέφερε ότι «θα μπορούσα να πω ότι αυτές οι ενέργειες που γίνονται, κλιμακώνουν την ένταση, οι δαπάνες επίσης που γίνονται είναι εις βάρος της ευημερίας του ελληνικού λαού και ότι πρόκειται για μάταιες προσπάθειες».

«Η προσήλωσή μας στο διεθνές δίκαιο, η επιθυμία μας για τις σχέσεις καλής γειτονίας, δεν πρέπει να θεωρούνται αδυναμία ή συμβιβασμός από κανέναν. Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα. Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας και τον νόμο μας ως το τέλος και αυτό δεν πρέπει να θεωρείται απειλή για κανέναν», είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments