Τεχνολογία

Κλωνοποίηση ζώων: Κλωνοποιήθηκε το πρώτο απειλούμενο είδος ζώου στις ΗΠΑ

Κλωνοποίηση ζώων: Κλωνοποιήθηκε το πρώτο απειλούμενο είδος ζώου στις ΗΠΑ
Κλωνοποίηση ζώων: Οι επιστήμονες το ονόμασαν Ελίζαμπεθ Ανν.

Το πρώτο απειλούμενο αμερικανικό είδος ζώου κλωνοποίησαν επιστήμονες των ΗΠΑ.  Πρόκεται για ένα κουνάβι με μαύρα πόδια που αναπαράχθηκε από τα γονίδια ενός ζώου, που πέθανε πριν από 30 χρόνια.

Το χαριτωμένο αρπακτικό που ονομάζεται Ελίζαμπεθ Ανν, γεννήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου ωστόσο η ύπαρξή του ανακοινώθηκε μόλις χθες, Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου. Η Ελίζαμπεθ Ανν γεννήθηκε και μεγαλώνει σε μια υπηρεσία αναπαραγωγής στο Fort Collins του Κολοράντο. Είναι ένα γενετικό αντίγραφο ενός κουναβιού, που ονομάζεται Γουίλα, και η οποία πέθανε το 1988. Τα λείψανά της καταψύχθηκαν ήδη από τις πρώτες μέρες, που άρχισε να αναπτύσσεται η τεχνολογίας του DNA.

Ποιος είναι ο απώτερος στόχος

Η κλωνοποίηση αυτή θα μπορούσε να επιτρέψει την επιστροφή εξαφανισμένων ειδών στη ζωή, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Προς το παρόν, η τεχνική υπόσχεται να βοηθήσει τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση, συμπεριλαμβανομένου ενός άγριου αλόγου της Μογγολίας που κλωνοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι σε μια εγκατάσταση του Τέξας.

«Η βιοτεχνολογία και τα γονιδιωματικά δεδομένα μπορούν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά» δήλωσε ο Μπεν Νόβακ, επικεφαλής επιστήμονας με την Revive & Restore, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που επικεντρώνεται στη βιοτεχνολογία και η οποία συντόνισε τις εργασίες κλωνοποίησης του κουναβιού και του αλόγου.

Τα συγκεκριμένα κουνάβια είναι ένας τύπος νυφίτσας που αναγνωρίζεται εύκολα από τα σημάδια που έχουν γύρω από τα μάτια, που τα κάνει να μοιάζουν σα να φορούν μάσκα ληστή. Είναι χαρισματικά και νυχτόβια, τρέφονται αποκλειστικά με τρωκτικά ενώ ζουν συνήθως ανάμεσα στις τεράστιες αποικίες αυτών των τρωκτικών.

Το είδος αυτό των κουναβιών θεωρείτο εξαφανισμένο, καθώς οι κτηνοτρόφοι τα πυροβολούσαν επειδή απειλούσαν τα τρωκτικά με τα οποία τρέφονταν. Αυτά τα τρωκτικά με τη σειρά τους συνέβαλαν στην καλύτερη διατήρηση του εδάφους των λιβαδιών, που είναι κατάλληλα για την εκτροφή βοοειδών.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να συγκεντρώσουν τον υπόλοιπο πληθυσμό σε ένα πρόγραμμα ελεγχόμενης αναπαραγωγής, που στη συνέχεια αναπαρήγαγε χιλιάδες κουνάβια. Αυτά μεταφέρθηκαν σε δεκάδες τοποθεσίες στις δυτικές ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό τη δεκαετία του 1990. Όλα τα κουνάβια που έχουν επανεισαχθεί μέχρι στιγμής είναι απόγονοι επτά ζώων που σχετίζονται στενά και η γενετική ομοιότητά τους τα καθιστά δυνητικά ευαίσθητα σε εντερικά παράσιτα και ασθένειες όπως η πανούκλα.

Η Ελίζαμπεθ Άνν και οι μελλοντικοί κλώνοι της Γουίλα θα δημιουργήσουν μια νέα γενιά μαύρων κουναβιών, που θα παραμείνουν στο Fort Collins για μελέτη. Προς το παρόν δεν υπάρχουν σχέδια για την απελευθέρωσή της στην άγρια φύση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments