Ελλάδα

Βασιλακόπουλος για κορωνοϊό: «Θα κάνουμε καλύτερο Πάσχα»

Βασιλακόπουλος για κορωνοϊό: «Θα κάνουμε καλύτερο Πάσχα»
Βασιλακόπουλος για κορωνοϊό: Ανοσία αγέλης θα πετύχουμε γύρω στον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο, εκτιμά ο καθηγητής.

Αισιόδοξος για την καταπολέμηση του κορονοϊού στη χώρα μας εμφανίζεται ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εκτιμά ότι «θα κάνουμε ένα πολύ καλύτερο Πάσχα», φέτος.

Ο κ. Βασιλακόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα, Κυριακή (21.02.2021) στον ΣΚΑΪ εξήγησε ότι «με σχεδόν 1.500 κρούσματα έχουμε 25 θανάτους. Με τον διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων τον Νοέμβριο είχαμε 100 θανάτους. Αναλογικά ανά 100 κρούσματα έχουμε τους μισούς θανάτους. Πιθανότερη εξήγηση είναι ότι με τον εμβολιασμό καλύψαμε τους ηλικιωμένους που πάνε στο νοσοκομείο και χάνουν τη ζωή τους. Έτσι, αν συνεχίσει να πηγαίνει καλά ο εμβολιασμός και αυξηθούν και οι δόσεις, θα φτάσουμε στο Πάσχα και θα έχουμε εμβολιασμένο τουλάχιστον με την πρώτη δόση το μεγαλύτερο μέρος του ευπαθούς πληθυσμού».

Για την επόμενη εβδομάδα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας προβλέπει μια κάμψη των κρουσμάτων, καθώς ο χιονιάς μείωσε τις μετακινήσεις και τις επαφές, άρα και τη διασπορά του ιού.

Ωστόσο, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι «θα δούμε αύξηση των νοσηλευομένων, διότι η βαριά νόσηση καθυστερεί τις διαγνώσεις, αλλά δεν πρέπει αυτό να μας απογοητεύσει». Επίσης, ανέφερε ότι ήδη διασωληνωμένοι μεταφέρονται από το δημόσιο σύστημα στο ιδιωτικό. Μιλώντας για τις μετακινήσεις εμβολιασμένων από νομό σε νομό, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι όποιος έχει εμβολιαστεί δεν κινδυνεύει από σοβαρή νόσο. Μετά την πρώτη δόση, μάλιστα, το ποσοστό αυτών που έχουν τον ιό στον οργανισμό τους είναι ελάχιστο και τον διατηρούν για ελάχιστο χρόνο και σε επίπεδο που μάλλον δεν είναι μεταδοτικός. «Αν αυτός ο άνθρωπος φορέσει και τη μάσκα του, δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος να μολύνει κανέναν». Για να τελειώσουμε με τη μάσκα θα πρέπει να αποκτήσουμε την «ανοσία αγέλης», την οποία εκτιμά ότι θα έχουμε γύρω στον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο.

Σαρηγιάννης για κορωνοϊό: Από αυτή την εβδομάδα μπαίνουμε σε φάση μείωσης κρουσμάτων

Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα και το άνοιγμα των δραστηριοτήτων μίλησε στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ.

«Αυτή τη στιγμή και για τις επόμενες εβδομάδες θα είμαστε σε μια πορεία διακύμανσης, η οποία θα μας οδηγήσει σταδιακά σε μια μείωση των κρουσμάτων», εκτίμησε ο κ. Σαρηγιάννης, ωστόσο, τόνισε ότι εξαρτάται και από το τι θα κάνουμε.

«Ναι» στον κόφτη στα SMS

Για τα SMS με «κόφτη» είπε ότι αν μπορούσε να εφαρμοστεί θα έλεγε «ναι», αλλά δεν θα είναι το ίδιο σε κάθε περιοχή. Επίσης, εξήγησε πως θα πρέπει να γίνουν κλιμακωτά ανοίγματα, έτσι ώστε να μπορούν να προβλέψουν και να προλάβουν την όποια έξαρση κρουσμάτων. Όπως είπε, «σε μια βδομάδα μέσα ξέρουμε τι θα συμβεί». Για τις μετακινήσεις εμβολιασμένων από νομό σε νομό, είπε ότι εξαρτάται από το αν μπορεί να επαναμολύνει. Παράλληλα, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι η πιθανότητα να μεταδίδει τον ιό κάποιος που έχει εμβολιαστεί είναι ελάχιστη.

Τέλος, είπε ότι υπάρχει μια ανησυχία για την Αττική, καθώς ο ρυθμός αποκλιμάκωσης είναι μικρότερος από αυτόν που περίμεναν να δουν.

Πώς θα γίνει η άρση του lockdown

Κρίσιμη χαρακτήρισε την ερχόμενη εβδομάδα για την απόφαση άρσης ή μη του lockdown, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος. όπου αναφέρθηκε στους παράγοντες που θα επηρεάσουν την απόφαση προς τη μία ή άλλη κατεύθυνση.

Αφού αναφέρθηκε στην πίεση που δέχεται εκ νέου το ΕΣΥ, με τη μειωμένη διαθεσιμότητα σε ΜΕΘ και κλίνες Covid-19, τόνισε ότι όλα θα κριθούν από τον δείκτη θετικότητας, τα κρούσματα και την ανάσα που ενδέχεται να πάρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Μιλώντας στον ANT1 τόνισε πως «Πρέπει να συνυπολογιστούν όλα αυτά πριν προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Όταν έχουμε εικόνα από τα δεδομένα θα αποφασιστεί πότε θα ανοίξουν οι δραστηριότητες». Όσον αφορά στο Πάσχα και στις συνθήκες υπό τις οποίες αναμένεται να γιορτάσουμε, σημείωσε ότι εάν έχουν εμβολιαστεί οι 60 και άνω και οι ευπαθείς ομάδες μέσα στους επόμενους δύο μήνες, υπάρχει προοπτική για μείωση των μέτρων.

Δείκτης μεταδοτικότητας

Αισιόδοξος για τα επιδημιολογικά δεδομένα και την επίδραση που έχουν οι εμβολιασμοί στην αντιμετώπιση της πανδημίας εμφανίστηκε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος. Όπως τόνισε, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο», ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι οριακά κάτω από ένα, ενώ υπάρχει σταθεροποίηση των εισαγωγών σε μονάδες Covid. Εξάλλου, ανέφερε ως θετικό το γεγονός ότι «έως την Παρασκευή εμβολιάστηκε το 6% του ελληνικού πληθυσμού».

«Βλέπουμε μια μείωση κρουσμάτων στις ηλικίες που εμβολιάστηκαν. Υπάρχουν συνθήκες για αισιόδοξη πρόβλεψη τις επόμενες εβδομάδες» είπε, χαρακτηρίζοντας ως «εφικτό» τον εμβολιασμό σημαντικού αριθμού ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων το επόμενο δίμηνο.

Παράλληλα, σχολιάζοντας τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, υπογράμμισε ότι η βρετανική δεν παρουσιάζει πρόβλημα στα εμβόλια, σε αντίθεση με τη νοτιοαφρικανική. «Η αποτελεσματικότητα των εμβολιών στα άτομα που έχουν αυτό το στέλεχος είναι μειωμένη πάνω από 50%».

Ακόμα, έκανε λόγο για μείωση της πίεσης στις ΜΕΘ Covid, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι όταν αρχίσει η επαναλειτουργία των δραστηριοτήτων πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο άνοιγμα σχολείων και πανεπιστημίων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments