ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Σοφία Βούλτεψη
Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

Σοφία Βούλτεψη στο pagenews.gr: Υπήρξε ατυχής επικοινωνιακή διαχείριση στην υπόθεση Λιγνάδη

Σοφία Βούλτεψη στο pagenews.gr: Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου μίλησε για την υπόθεση με τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που εμπλέκονται στην υπόθεση Λιγνάδη. Επίσης, αναφέρθηκε και στην πολιτική σύγκρουση που έχει ξεσπάσει γύρω από το θέμα.

Μια από τις πτυχές της υπόθεσης Λιγνάδη, είναι η εμπλοκή ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που από ό, τι φαίνεται πήγαιναν ακόμα και στο σπίτι του ηθοποιού και σκηνοθέτη, ο οποίος κατηγορείται για βιασμό κατά συρροή. Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη για αυτή την υπόθεση.

Η υφυπουργός αναφέρθηκε και στην πολιτική σύγκρουση που έχει ξεσπάσει με αφορμή την υπόθεση Λιγνάδη, καθώς αντιπολίτευση, εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού και ηθοποιοί ζητούν την παραίτηση της Λίνας Μενδώνη. Διαβάστε τι είπε η Σοφία Βούλτεψη στον Δημήτρη Τάκη:

Για τις καταγγελίες που υπάρχουν σχετικά με τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και τον Δημήτρη Λιγνάδη:

«Εμείς, εδώ στο υπουργείο, κινητοποιηθήκαμε μόλις είδαμε να βγαίνουν τα πρώτα ρεπορτάζ σχετικά με ενδεχόμενες έκνομες ενέργειες στο πλαίσιο του σκανδάλου που αυτή την στιγμή συγκλονίζει όλη τη χώρα. Αυτό το οποίο οφείλαμε από την πρώτη στιγμή να κάνουμε και το κάναμε, ήταν να επικοινωνήσουμε με τις δικαστικές Αρχές. Αφού, λοιπόν, έγινε η πρώτη επικοινωνία, τη Δευτέρα το πρωί η κ. Αγαπηδάκη, που είναι Ειδική Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, επισκέφθηκε την εισαγγελέα πρωτοδικών, που έχει την ευθύνη της επιτροπείας αυτών των παιδιών γιατί μιλάμε για παιδιά που δεν έχουν κηδεμόνες, είναι ασυνόδευτα.

Ελπίζαμε να μην ισχύει αυτό. Συζητάμε για ένα έγκλημα μέσα στο έγκλημα. Επομένως, πήγε αμέσως στην εισαγγελέα, στην οποία παρέδωσε υπόμνημα, με το οποίο ζητά πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Να κινηθούν πολύ γρήγορα όλες οι διαδικασίες. Τίθεται και το δικό μου χαρτοφυλάκιο και η γραμματεία που ανήκει στο χαρτοφυλάκιό μου στην υπηρεσία της Δικαιοσύνης για ό, τι βοήθεια χρειαστεί για να διαλευκανθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται αυτή η υπόθεση».

Για το αν έχει επικοινωνήσει το υπουργείο με τις ΜΚΟ στις οποίες αναφέρονται μια σειρά ρεπορτάζ:

«Αν και ως δημοσιογράφος θα ήθελα πολύ να το ψάξω το θέμα, θεσμικά δεν μπορούσα να το κάνω αυτό. Θεσμικά, αυτό το οποίο όφειλα να κάνω είναι να ενημερώσω τις δικαστικές Αρχές. Μιλάμε για παρελθόντα έτη. Το ρεπορτάζ που διαβάσαμε ήταν για το 2017/18, τώρα εμφανίζονται κάποιες Οργανώσεις που λένε ότι είχαν κάποια προγράμματα από το 2015 έως το 2017. Εκεί, ως προς τις χρονολογίες, υπάρχει ένα ζήτημα.

Γιατί υπάρχει ζήτημα; Γιατί η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Αστυνόδευτων Ανηλίκων συστήθηκε τον Μάρτιο του 2020. Εκείνη ακριβώς την περίοδο δημιουργήθηκε στο υπουργείο ένα μητρώο ΜΚΟ. Διάφορες ΜΚΟ καλούνταν να εγγραφούν σε αυτό, το οποίο όμως έχει ένα πολύ αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο. Απαιτούνται πάρα πολλά στοιχεία για να μπορέσει μια ΜΚΟ να πιστοποιηθεί στο υπουργείο. Από τις χιλιάδες οργανώσεις που λειτουργούσαν μετά το 2015, αυτή την στιγμή έχουν εγγραφεί, ένα χρόνο μετά, πολύ λίγες. Κάτω από 30.

Εμείς ελέγχουμε πλέον τις οργανώσεις που έχουν εγγραφεί με βάση το καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο. Δεν θα μπορούσαμε εμείς θεσμικά να ελέγξουμε, δεν θα έβγαινε πουθενά. Δεν έχουμε εμείς αυτή την αρμοδιότητα, γι΄ αυτό προτιμήσαμε τον δρόμο της Δικαιοσύνης».

Για το αν έπρεπε να κάνει έναν έλεγχο το υπουργείο, όπως ζητούσε η ΝΔ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ:

«Είναι άλλες Αρχές που πρέπει να ελέγξει αν κάποιος κάνει μια έκνομη ενέργεια, όπως αυτά που είχαμε ακούσει στο παρελθόν για trafficking. Είναι άλλες Αρχές που το κάνουν αυτό, είναι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δεν γίνεται προληπτικός έλεγχος. Εμείς τον προληπτικό έλεγχο τον κάνουμε με έλεγχο όλων των στοιχείων και από εκεί και πέρα για οτιδήποτε συμβεί, εμείς πηγαίνουμε στη Δικαιοσύνη. Από εκεί και πέρα ο εισαγγελέας μπορεί να ζητήσει σύλληψη, τη συνδρομή άλλων Αρχών, δεν είναι αστυνομικός ο ρόλος μας».

Για το αν υπήρχαν σχετικές καταγγελίες παλιότερα:

«Υπήρχε μεγάλο χάος. Δεν υπήρχε κανένας έλεγχος. Πάρα πολλοί δραστηριοποιούνταν στο πεδίο συγχρόνως, γι’ αυτό φωνάζαμε ότι πρέπει να μπει μια τάξη. Σε μένα τότε δεν μπορώ να πω ότι είχε έρθει μια συγκεκριμένη καταγγελία. Απλώς, επειδή όταν δραστηριοποιούνται εκατοντάδες οργανώσεις, με πάρα πολλούς υπαλλήλους, πάντοτε εκφράζαμε την ανησυχία μας για το εάν υπάρχει επαρκές νομικό πλαίσιο που θα μπορεί να οδηγήσει στον έλεγχο οποιασδήποτε κατάστασης».

Για την πολιτική σύγκρουση που έχει ξεσπάσει και για τους χειρισμούς της Λίνας Μενδώνη:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει την παραίτηση όλων. Δεν υπάρχει κανείς που να μην του έχει ζητήσει την παραίτησή του. Δεν μπορεί να υπάρχει κυβέρνηση που να τελεί υπό την πίεση ή τον εκβιασμό ενός άλλου κόμματος ή της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για τους χειρισμούς το έχουμε πει αυτό. Υπήρξε μια ατυχής επικοινωνιακή διαχείριση, δεν υπάρχει θέμα. Όμως, στην ουσία τελικά, εγώ εξακολουθώ να ρωτώ και να μην παίρνω απάντηση για τι πράγμα κατηγορείται η υπουργός, η κυβέρνηση;».

Για το αν έπρεπε να τεθεί σε διαθεσιμότητα αμέσως ο Δημήτρης Λιγνάδης μετά τις πρώτες φήμες, όπως λένε και βουλευτές της ΝΔ:

«Είναι σεβαστές όλες οι απόψεις και ο καθένας μπορεί να πει εκ των υστέρων. Εγώ δεν πάω με το αν. Γι’ αυτό πήγα κατευθείαν στη Δικαιοσύνη, για να μη χρειάζεται το αν. Είπαμε ότι έγιναν κάποιοι ατυχείς χειρισμοί, αυτό, όμως, δεν έχει καμιά σχέση με το νοσηρό κλίμα, το οποίο δημιουργείται. Εκ των υστέρων, όλοι μας τώρα βρίσκουμε».

Για το αν η ΝΔ σε θέση αντιπολίτευσης θα ζητούσε την παραίτηση της υπουργού σε μια τέτοια υπόθεση:

«Θα λέγαμε ότι έκανε συγκάλυψη; Ε, όχι, δεν θα το λέγαμε αυτό. Θα σας πω γιατί. Γιατί αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό, είναι το κακούργημα των κακουργημάτων. Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, δεν είναι ένα οποιοδήποτε αντιπολιτευτικό θέμα. Εδώ το θέμα είναι τι επιλέγεις να πεις. Μια κυβέρνηση και ένας κόσμος που την ακολουθεί και την ψηφίζει ταυτίζεται με τέτοιου είδους εγκλήματα; Στο διαδίκτυο αυτό έχει προκύψει».