Ελλάδα

Λύματα Θεσσαλονίκη: Τάσεις σταθεροποίησης στο ιικό φορτίο – Τι δείχνει η έρευνα του ΑΠΘ

Λύματα Θεσσαλονίκη: Τάσεις σταθεροποίησης στο ιικό φορτίο – Τι δείχνει η έρευνα του ΑΠΘ
Λύματα Θεσσαλονίκη: Σύντομα θα είναι ξεκάθαρο αν υπάρχει σταθεροποίηση στο ιικό φορτίο.

Το ιικό φορτίο των λυμάτων της Θεσσαλονίκης φαίνεται να παρουσιάζει τάσεις σταθεροποίησης, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τα νεότερα αποτελέσματα της ομάδας του ΑΠΘ, για τη Δευτέρα 22 και την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου, οι εξορθολογισμένες μέσες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου είναι:

  • Σχεδόν ίδιες με τις αντίστοιχες τιμές των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, δηλαδή της Παρασκευής 19 Φεβρουαρίου και Κυριακής 20 Φεβρουαρίου.
  • Μειωμένες κατά 40% σε σχέση με τις αντίστοιχες μέσες τιμές της προηγούμενης Δευτέρας 15 Φεβρουαρίου και Τρίτης 16 Φεβρουαρίου.
  • Μειωμένες κατά 24% σε σχέση με τις αντίστοιχες μέσες τιμές ολόκληρης της προηγούμενης εβδομάδας (Δευτέρας 15 Φεβρουαρίου έως και Κυριακή 21 Φεβρουαρίου).

«Παρακολουθώντας καθημερινά τα λύματα σε σχέση με την κλινική επιδημιολογική εικόνα διαπιστώνουμε ότι οι τάσεις που ανιχνεύουμε επιβεβαιώνονται 3-4 μέρες μετά τα κρούσματα», δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου καθηγητής Νικος Παπαϊωάννου.

Και προσέθεσε ότι «στα αποτελέσματα που θα έχουμε το Σάββατο θα είναι πλέον πιο ξεκάθαρο, αν εμπεδώνεται μία τάση σταθεροποίησης, η εκτίμηση της οποίας έχει πια βασική παράμετρο και την ανίχνευση των πιο μεταλλαγμένων στελεχών του ιού».

«Οι σημαντικές διακυμάνσεις στα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά των λυμάτων τις τελευταίες ημέρες επιφέρουν αξιοσημείωτες διορθώσεις στις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού στα λύματα της Θεσσαλονίκης. Αυτό υπογραμμίζει τη μεγάλη σημασία που έχει ο εξορθολογισμός των μετρήσεων που κάνει με προχωρημένα φυσικοχημικά μοντέλα η ομάδα του ΑΠΘ όσον αφορά στον αξιόπιστο εντοπισμό ακόμη και μικρών αλλαγών στην τάση μεταβολής του ιικού φορτίου στην πόλη», δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος.

Να σημειωθεί πως η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Πάντως, χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων των μελών του δικτύου σε επτά πόλεις, για την εβδομάδα από Δευτέρα 15 έως Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021. Με βάση τις μετρήσεις που πραγματοποιεί η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ για τη Θεσσαλονίκη ανακοινώθηκε μέση εβδομαδιαία αύξηση 22%.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments