Διεθνή

Μεταλλαγμένος κορωνοϊός: Νέα παραλλαγή του εξαπλώνεται στη Νέα Υόρκη

Μεταλλαγμένος κορωνοϊός: Νέα παραλλαγή του εξαπλώνεται στη Νέα Υόρκη
Μεταλλαγμένος κορωνοϊός: Πρόκειται για μία νέα παραλλαγή, που έχει ορισμένες ομοιότητες με την πιο μεταδοτική νοτιοαφρικανική παραλλαγή.

Μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού εξαπλώνεται στη Νέα Υόρκη και σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει ονομαστεί «Β.1.256». Μάλιστα, είχε γίνει αρχικά αντιληπτή τον Νοέμβριο σε δείγματα της πόλης αλλά εξαπλώνεται, πλέον, σημαντικά στην αμερικανική μεγαλούπολη.

Πρόκειται για μία νέα παραλλαγή, που έχει ορισμένες ομοιότητες με την πιο μεταδοτική νοτιοαφρικανική παραλλαγή, διαθέτοντας μια κοινή ανησυχητική μετάλλαξη και αντιπροσωπεύοντας πλέον το 12% των συνολικών κρουσμάτων στη Νέα Υόρκη στα μέσα Φεβρουαρίου.

Τη σχετική ανακοίνωση έκαναν ερευνητές του Ιατρικού Κολλεγίου του Πανεπιστημίου Κολούμπια, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και τους «Times της Νέας Υόρκης». Η ίδια παραλλαγή περιγράφηκε, επίσης, σε online δημοσίευση επιστημόνων του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech), με επικεφαλής τον υπολογιστικό βιολόγο Άντονι Γουέστ, αν και προς το παρόν δεν έχει γίνει κανονική δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό.

Οι επιστήμονες του Κολούμπια, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας Αν – Κατρίν Ούλεμαν, ανέφεραν ότι η νοτιοαφρικανική Β.1.351 και η βραζιλιάνικη παραλλαγή Ρ.1 του κορvνοϊού δεν έχουν κερδίσει ιδιαίτερο έδαφος στη Νέα Υόρκη, αντίθετα με τη «ντόπια», που συνεχώς αυξάνεται. Επεσήμαναν, όμως, ότι και οι τρεις παραλλαγές έχουν μία κοινή μετάλλαξη (Ε484Κ) σε μία περιοχή της πρωτεΐνης – ακίδας του κορvνοϊού, κάτι που πιθανώς εξασθενεί την ανοσιακή αντίδραση απέναντι στον ιό SARS-CoV-2.

Πάντως, η βρετανική παραλλαγή είναι αυτή που αναμένεται να γίνει η κυρίαρχη στις ΗΠΑ έως το τέλος Μαρτίου. Ωστόσο, η συγκεκριμένη μετάλλαξη Ε484Κ έχει εμφανιστεί, ανεξάρτητα, σε πολλά μέρη του κόσμου. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι παραλλαγές που περιέχουν τη μετάλλαξη Ε484Κ είναι περισσότερο ανθεκτικές στα εμβόλια, σε σχέση με τις αρχικές παραλλαγές του ιού, όταν ακόμη δεν υπήρχε αυτή η μετάλλαξη.

Σημειώνεται ότι η βρετανική μετάλλαξη δεν έχει αντιμετωπιστεί και συνεχίζει να ταλαιπωρεί δεκάδες χώρες, όπως τη Γερμανία.

«Η στασιμότητα της μείωσης των κρουσμάτων οφείλεται στην αύξηση της βρετανικής παραλλαγής του κορωνοϊού. Η αύξηση των άλλων παραλλαγών είναι πιο αργή σε σχέση με την αύξηση της μετάλλαξης Β.1.1.7. Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η τάση, τότε χρειαζόμαστε αυστηρότερους περιορισμούς». Αυτό δήλωσε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής (EMBL – EBI, και μέλος της επιτροπής ειδικών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, Ρολφ Απβάιλερ σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

«Στις 22 Δεκεμβρίου, ο υψηλότερος αριθμός νέων κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο ανά 100.000 κατοίκους την εβδομάδα ήταν 197,6. Τις τελευταίες εβδομάδες η μείωση ήταν συνεχής, σε ποσοστό 20% την εβδομάδα. Ωστόσο, αυτή η μείωση επιβραδύνθηκε. Τις τελευταίες πέντε ημέρες στην πραγματικότητα δεν άλλαξε τίποτα», προσέθεσε ο μοριακός βιολόγος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments