Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Αλλάζουν όλα από τον Απρίλιο

ΕΝΦΙΑ: Αλλάζουν όλα από τον Απρίλιο
ΕΝΦΙΑ: Η 9η έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης της Κομισιόν περιλαμβάνει αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων μέσα στον Μάρτιο και ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ.

Η 9η έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης της Κομισιόν περιλαμβάνει αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων μέσα στον Μάρτιο και ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ.

Τι αλλάζει στον ΕΝΦΙΑ

Με βάση όσα αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην αποτίμηση του ΕΝΦΙΑ με τις νέες αντικειμενικές αξίες και έως το Μάρτιο αναμένεται να διευρυνθεί η βάση του φόρου ακινήτων. Την ίδια ώρα, οι αρχές έχουν ως στόχο μιας μεταρρύθμισης με ουδέτερη απόδοση στον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας με χρονικό ορίζοντα το τέλος Απριλίου.

Εάν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα τα φετινά εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ θα γίνουν με νέες αντικειμενικές αξίες.

Τι αναφέρει η έκθεση

Το συνολικό πακέτο μέτρων στήριξης εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 11 δισ. ευρώ φέτος (6,5% του ΑΕΠ έναντι 9,4% του ΑΕΠ το 2020) με την υποσημείωση πως τα μέτρα που έχουν λάβει οι ελληνικές αρχές κινούνται ελαφρά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η εφαρμογή των μέτρων εκτιμάται στη σωστή κατεύθυνση με χαρακτηριστική τη συγκράτηση της ανεργίας αλλά επισημαίνεται πως η σταδιακή απόσυρσή τους -όταν έρθει η ώρα- θα αποκαλύψει τις πληγές της πανδημίας.

Η ύφεση θα κινηθεί κοντά στο 10% το 2020 ενώ για φέτος προβλέπεται ανάπτυξη 3,5% και 5% του χρόνου. Οι προβλέψεις αυτές συνεχίζουν να υπόκεινται σε αβεβαιότητες. Συνολικά, η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η Ελλάδα έχει προχωρήσει καλά με την υλοποίηση ορισμένων μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων, ωστόσο σημειώνει ότι η δυναμική της μεταρρύθμισης έχει επιβραδυνθεί, αναγνωρίζοντας τις δύσκολες συνθήκες που προκαλούνται από την πανδημία.

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για την 9η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας των θεσμών για την Ελλάδα

Η έκθεση αναγνωρίζει την πρόοδο της χώρας και την ορθή αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει εξαιτίας της πανδημίας. Μεταξύ άλλων, αναγνωρίζει την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχει λάβει η Κυβέρνηση για την ανάσχεση του κινδύνου μεγάλης αύξησης της ανεργίας, την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, την πρόοδο του «Ηρακλή», καθώς και την πρόοδο στην κατάθεση του Εθνικού Σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ποιες οι νέες μεταρρυθμίσεις

Στην έκθεση οι θεσμοί αναφέρονται και στις μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Αναλυτικά:

  • οι μεταρρυθμίσεις για τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, συμπεριλαμβανομένου του προϋπολογισμού για τις δημόσιες επενδύσεις, έχουν αποκτήσει εκ νέου την απαιτούμενη δυναμική μέσω της προόδου που σημειώθηκε στις διοικητικές, οικονομικές και λειτουργικές ταξινομήσεις του προϋπολογισμού. Θα χρειαστεί στενή παρακολούθηση, καθώς αυτό είναι το κλειδί για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών πληρωμής.
  • Η νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της φορολογικής διοίκησης εγκρίθηκε και η μεταρρύθμιση παραμένει σε καλό δρόμο για την πλήρη εφαρμογή της έως την επόμενη έκθεση.
  • Οι μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης έχουν επίσης προχωρήσει όπως είχε προγραμματιστεί, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης νέας νομοθεσίας για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη πρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments