Ελλάδα

Lockdown: Τι ισχύει από 1η Μαρτίου για τις βεβαιώσεις κίνησης εργαζομένων

Lockdown: Τι ισχύει από 1η Μαρτίου για τις βεβαιώσεις κίνησης εργαζομένων
Lockdown: Τις διευκρινίσεις έκανε ο Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση της Παρασκευής.

Από τη Δευτέρα 1η Μαρτίου και μέχρι τις 8 Μαρτίου οι εργοδότες πρέπει να έχουν εξασφαλίσει νέες βεβαιώσεις κίνησης στους εργαζόμενους τους. Τη συγκεκριμένη υπενθύμιση έκανε ο Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είπε: «Στη συνέχεια θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι την Δευτέρα 1η Μαρτίου, οι εργοδότες υποχρεούνται να έχουν εφοδιάσει τους εργαζόμενους τους με νέες βεβαιώσεις κίνησης για την εκτέλεση της εργασίας τους, οι οποίες μπορούν να έχουν διάρκεια ισχύος κατ’ ανώτατο όριο ως και την Δευτέρα 8 Μαρτίου. Από την Τρίτη 9 Μαρτίου, οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να χορηγήσουν εκ νέου βεβαιώσεις κίνησης, οι οποίες δύνανται να έχουν ισχύ έως και 14 ημέρες.

Οι βεβαιώσεις αυτές έχουν ξεκινήσει να εκδίδονται από χθες. Χορηγούνται αφενός ηλεκτρονικά από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αφετέρου από τον ιστότοπο forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης-αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζομένους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση, δηλαδή στον εργοδότη.

Υπενθυμίζεται ότι δεν χορηγείται βεβαίωση κίνησης σε όσους εργαζομένους βρίσκονται: α) σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας, β) σε τηλεργασία ή γ) σε νόμιμη άδεια και οι οποίοι μπορούν να μετακινούνται μέσω της χρήσης των έξι ειδικών κατηγοριών που επιτρέπουν την κατ’ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή sms στο 13033.

Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει των ΚΑΔ τους, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζομένους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

Με έντυπο μέσω του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ ή από τον ιστότοπο forma.gov.gr, μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες. Οφείλουν να φέρουν μαζί με εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα Taxis των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας ή αντίστοιχη ηλεκτρονική απεικόνιση. Ειδικώς οι επιστήμονες αυτοαπασχολούμενοι, μπορούν να επιδεικνύουν την επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους.

Με νέο έντυπο μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν».

Να σημειώσουμε ότι ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στην Τσικνοπέμπτη.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ στην Τσικνοπέμπτη που είναι την επόμενη εβδομάδα. Για τη συγκεκριμένη ημέρα ισχύει ό,τι ισχύει και όλες τις υπόλοιπες ημέρες με απαγόρευση κυκλοφορίας και δυνατότητα κατ’ εξαίρεσης μετακίνησης των πολιτών, με αποστολή sms στο 13033 για τους έξι λόγους που όλοι γνωρίζουμε.

Δεν θα υπάρξει κάποια διαφοροποίηση στα υφιστάμενα μέτρα και αυτό γιατί, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, συγχρωτισμοί και μετακινήσεις μπορούν να έχουν εξαιρετικά δυσάρεστες συνέπειες, καθώς συμβάλλουν αποφασιστικά στην εξάπλωση του ιού.

Ας περάσουμε, λοιπόν, την Τσικνοπέμπτη σε στενό κύκλο, ας περιοριστούμε στους ανθρώπους με τους οποίους έχουμε ούτως ή άλλως καθημερινή επαφή, ώστε να μην βρεθούμε μετά από μερικές ημέρες αντιμέτωποι με μία νέα έξαρση της πανδημίας.

Τέλος, θέλω να τονίσω για άλλη μία φορά τα εξής: καταλαβαίνω το εύλογο ενδιαφέρον όλων, για το πότε θα αρχίσουν να ανοίγουν ξανά κάποιες δραστηριότητες. Κυκλοφορούν διάφορες ημερομηνίες και θέλω να επαναλάβω για ακόμη μία φορά, ότι οποιαδήποτε απόφαση για άνοιγμα και η σχετική ημερομηνία που το συνοδεύει θα ανακοινώνεται είτε από εδώ, είτε από οποιοδήποτε άλλο τρόπο προκρίνει η Κυβέρνηση και μόνο. Ως εκ τούτου, για οποιαδήποτε ημερομηνία συστήνουμε να αναμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις, οι οποίες λαμβάνονται μετά από εισηγήσεις των ειδικών και μόνο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments