Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 27/2: Ανησυχία για τους διασωληνωμένους – Πώς θα αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά του ιού

Κρούσματα σήμερα 27/2: Ανησυχία για τους διασωληνωμένους – Πώς θα αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά του ιού
Κρούσματα σήμερα 27/2: Ανησυχεί τους επιστήμονες η αύξηση των νοσηλειών, των διασωληνωμένων ασθενών και η διασπορά των μεταλλάξεων.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε την παράταση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων στην περιφέρεια της Αττικής τουλάχιστον μέχρι τις 8 Μαρτίου ανακοίνωσε ο

Συγκεκριμένα, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, δηλαδή στο «βαθύ κόκκινο» παραμένουν οι δήμοι Καλυμνίων και Κορδελιού – Ευόσμου Θεσσαλονίκης και οι Περιφερειακές Ενότητες Εύβοιας (πλην Σκύρου), Αχαΐας, Αρκαδίας, καθώς και Αττικής, ενώ ο δήμος Μυκόνου βγαίνει από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου και μπαίνει στο επίπεδο επιτήρησης, μιας και υπάρχει βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα του νησιού, όπου υπάρχουν 3 ενεργά κρούσματα, όταν στις 3 Φεβρουαρίου είχαν φτάσει τα 53.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην κατάσταση που επικρατεί στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, η οποία όπως είπε, προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό, καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί από 721 στις 18 Φεβρουαρίου σε 1.302 σήμερα.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη έως επικίνδυνη και για αυτό και παρακαλούμε τους κατοίκους αυτών των Περιφερειακών Ενοτήτων, ειδικά Πειραιά και Δυτικής Αθήνας, αλλά και ολόκληρης της Περιφέρειας Αττικής, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συνεπείς στην τήρηση των μέτρων. Απευθύνουμε έκκληση και ζητάμε τη συνεργασία και τη συμβολή όλων, προκειμένου να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Τον τρόπο για να το πετύχουμε αυτό τον γνωρίζουμε και δεν είναι άλλος από την πιστή την αυστηρή εφαρμογή των μέτρων», υπογράμμισε.

Όσο αφορά στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο), σε αυτό εντάσσονται από σήμερα Σάββατο στις 06.00 το πρωί και ως τη Δευτέρα 8 Μαρτίου στις 6 το πρωί, οι εξής περιοχές: οι Περιφερειακές Ενότητες Λευκάδας, εκτός του Μεγανησίου, Θεσπρωτίας, Σύρου, Σάμου, Ηρακλείου και Κορινθίας, καθώς και οι δήμοι Αρταίων, Διδυμότειχου, Λοκρών, Αμφιλοχίας.

Επίσης, παραμένουν «στο κόκκινο» οι περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας, Ηλείας (πλην των δήμων Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και Αρχαίας Ολυμπίας), Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Ρεθύμνου, η Θάσος, ο Δήμος Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ο Δήμος Ζίτσας Ιωαννίνων, οι δήμοι Ναυπλιέων και Άργους – Μηκυνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, καθώς και οι δήμοι Τανάγρας και Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας.

Όπως επισημάνθηκε, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας φαίνεται να ακολουθεί τη γενική τάση που παρουσιάζει η εξέλιξη της πανδημίας σε όλη την Ευρώπη με αυξητικές τάσεις τις τελευταίες ημέρες, ενώ όπως εξήγησε, τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι τα ίδια σε όλη την επικράτεια και οι διαφοροποιήσεις που υπάρχουν από περιοχή σε περιοχή αναλύονται και εξετάζονται από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ώστε να καθοριστεί το επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας κάθε περιοχής και κατ’ επέκταση τα μέτρα που ισχύουν σε αυτήν.

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τα νέα δεδομένα που θα ισχύουν στις χερσαίες πύλες εισόδου της χώρας προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά του ιού από τις χερσαίες πύλες εισόδου. Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 1η Μαρτίου στις 6 το πρωί και μέχρι τη Δευτέρα 15 Μαρτίου στις 6 το πρωί, ισχύουν τα εξής για τους συνοριακούς σταθμούς Κακαβιάς και Ευζώνων:

  • Το ωράριο εισόδου από τους εν λόγω σταθμούς διαμορφώνεται από τις 7:00 έως τις 19.00 το απόγευμα (συμπεριλαμβανομένης και της διέλευσης φορτηγών οχημάτων), αντί από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ που ίσχυε μέχρι τώρα.
  • Το όριο των 700 ατόμων που είχαν δικαίωμα εισόδου από τους εν λόγω σταθμούς καθημερινά διαμορφώνεται πλέον σε 400 άτομα ημερησίως.
  • Θεσπίζεται η υποχρεωτική χρήση ταχέων δοκιμασιών αντιγόνου (rapid tests) σε όλους τους εισερχόμενους στην χώρα από τους συγκεκριμένους σταθμούς συμπεριλαμβανομένων και των οδηγών εμπορευματικών φορτηγών. Η υποχρέωση προσκόμισης αρνητικού τεστ 72 ωρών PCR και συμπλήρωσης PLF παραμένει για τους εισερχόμενους πλην των οδηγών εμπορευματικών φορτηγών.
  • Σε περίπτωση ανίχνευσης θετικού κρούσματος δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα.
  • Όλοι οι εισερχόμενοι από τους σταθμούς αυτούς τίθενται υποχρεωτικά σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 αντί για 7 ημέρες που ίσχυε εξαιρουμένων των οδηγών εμπορευματικών φορτηγών.

Πώς θα κάνουμε Τσικνοπέμπτη;

Σχετικά με την Τσικνοπέμπτη, που είναι την επόμενη εβδομάδα, ισχύει ό,τι ισχύει και όλες τις υπόλοιπες ημέρες, με απαγόρευση της κυκλοφορίας και δυνατότητα κατ’ εξαίρεση μετακίνησης των πολιτών με αποστολή SMS στο 13033 για τους 6 λόγους που όλοι γνωρίζουν. «Δεν θα υπάρξει κάποια διαφοροποίηση στα υφιστάμενα μέτρα. Και αυτό γιατί, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, συγχρωτισμοί και μετακινήσεις μπορεί να έχουν εξαιρετικά δυσάρεστες συνέπειες, καθώς συμβάλλουν αποφασιστικά στην εξάπλωση του ιού. Ας περάσουμε λοιπόν, την Τσικνοπέμπτη σε στενό κύκλο, ας περιοριστούμε στους ανθρώπους με τους οποίους έχουμε ούτως ή άλλως καθημερινή επαφή, ώστε να μην βρεθούμε, μετά από μερικές μέρες, αντιμέτωποι με μία νέα έξαρση της πανδημίας», διεμήνυσε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Καταλαβαίνω το εύλογο ενδιαφέρον όλων για το πότε θα αρχίσουν να ανοίγουν ξανά κάποιες δραστηριότητες, κυκλοφορούν διάφορες ημερομηνίες και θέλω να επαναλάβω για ακόμη μία φορά ότι οποιαδήποτε απόφαση για άνοιγμα και η σχετική ημερομηνία που το συνοδεύει θα ανακοινώνεται είτε από εδώ είτε από οποιοδήποτε άλλο τρόπο προκρίνει η κυβέρνηση και μόνο. Ως εκ τούτου για οποιαδήποτε ημερομηνία συστήνουμε να αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις οι οποίες λαμβάνονται μετά από εισηγήσεις των ειδικών και μόνο», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Πόσα είναι τα ενεργά κρούσματα;

Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει ιδιαίτερα υψηλό ακόμα, με περισσότερα από 12.000 ενεργά κρούσματα, σύμφωνα με ό,τι ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα. «Δεν παρατηρήθηκε μείωση του επιδημιολογικού φορτίου όπως αναμέναμε», σχολίασε, αναφερόμενη ιδιαίτερα στην Αττική. Λόγω ίσως κούρασης, τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει ακόμα και επανέλαβε τη σημασία της ατομικής ευθύνης και τήρησης των μέτρων προστασίας.

«Είχαμε πολλές μικρές εξάρσεις στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της χώρας, που προέρχονται από συνεστιάσεις σε σπίτια, εργασιακούς χώρους, κλειστές δομές». Ανησυχεί τους επιστήμονες η αύξηση των νοσηλειών, των διασωληνωμένων ασθενών και η διασπορά των μεταλλάξεων, (βρετανική και νοτιοαφρικανική μετάλλαξη ενώ ταυτοποιήθηκε και το νέο στέλεχος της Ουγκάντα). Στην επικράτεια το επιδημιολογικό φορτίο παρέμεινε σταθερό, με τον κυλιόμενο μέσο όρο των 7 ημερών να ανέρχεται σε 1.500 νέα κρούσματα.

Σημειώνεται πως ο συνολικός αριθμός των διαγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, υπολογίζεται στα 12.000 κρούσματα. Η κα Παπαευαγγέλου μίλησε για αύξηση στον αριθμό των νέων νοσηλειών που ξεπέρασαν τα 2.500 άτομα, σημειώνοντας ότι υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας, με το 88% των ΜΕΘ Covid να είναι κατειλημμένες. Την τελευταία εβδομάδα, είπε, παρατηρήθηκε αύξηση των θανάτων  η οποία θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες.

Συνεχίζεται η πίεση στο σύστημα υγείας

Αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, αύξηση των ενέργων κρουσμάτων και συνεχιζόμενη πίεση στο σύστημα υγείας, κυρίως στην Αττική, διαπιστώνουν οι επιστήμονες την τελευταία εβδομάδα, όπως προσέθεσε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου. Η ίδια παρατήρησε ότι το lockdown «δεν μπορεί να αποδώσει όπως τον προηγούμενο Μάρτιο» και αυτό είναι λογικό, καθώς όπως είπε «έχουμε κουραστεί πολύ όλοι. Μάλιστα, τόνισε πως διεθνώς αναζητούνται πιο έξυπνες λύσεις για να ακολουθηθούν μέχρι να αναπτυχθεί η ανοσία στην κοινότητα.

«Περιμέναμε επιπέδωση της καμπύλης και αυτό δεν συνέβη» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου, επισημαίνοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 1.000 τουλάχιστον μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Μίλησε επίσης για «πολλές μικρές εξάρσεις» που παρατηρήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και «σχετίζονται με συναντήσεις σε σπίτια, την εργασία αλλά και την παραμονή σε δομές». Όπως είπε, με τόσες πολλές μικρές εξάρσεις η φωτιά δεν μπορεί να σβήσει, τονίζοντας πως ο Πειραιάς και η Δυτική Αττική παραμένουν οι πιο επιβαρυμένες περιοχές στην Αττική, ενώ για τον κεντρικό τομέα των Αθηνών, είπε ότι είναι διαρκώς επιβαρυμένος.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η πληρότητα των ΜΕΘ Covid έχει αγγίξει το 88% στην Αττική. Τουλάχιστον 2.500 άνθρωποι νοσηλεύονται με κορωνοϊό σε όλη τη χώρα και το ένα τρίτο από αυτούς ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα από 45 έως 65 ετών και πρόσθεσε ότι αρκετοί είναι διασωληνωμένοι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments