Ελλάδα

Κορωνοϊός ενημέρωση: «Καμπανάκι» από Θεωδορίδου – «Και οι εμβολιασμένοι πρέπει να τηρούν τα μέτρα»

Κορωνοϊός ενημέρωση: «Καμπανάκι» από Θεωδορίδου – «Και οι εμβολιασμένοι πρέπει να τηρούν τα μέτρα»
Κορωνοϊός ενημέρωση: Σε εξέλιξη βρίσκεται η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορωνοϊό.

Για την πορεία των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού μίλησαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Έχουν περάσει δύο μήνες από τον πρώτο εμβολιασμό στη χώρα μας και σήμερα έχουμε τρία διαφορετικά εμβόλια που χορηγούνται στη χώρα μας. Τα στοιχεία που σφραγίζουν την επιτυχία των εμβολίων είναι η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα», ανέφερε αρχικά η κυρία Θεοδωρίδου. «Και τα τρία εμβόλια είναι αποτελεσματικά και για τη βρετανική μετάλλαξη. Αναμένεται τους επόμενους μήνες να έχουμε ένα νέο εμβόλιο, της Johnson & Johnson, το οποίο έχει κατασκευαστεί με την τεχνολογία του ανασυνδυασμένου ιικού φορέα. Το εμβόλιο αυτό είναι αποτελεσματικό κατά 86% για την πρόληψη της σοβαρής νόσου και 100% για την πρόληψη θανάτου» σημείωσε, τονίζοντας το πλεονέκτημα ότι είναι εύχρηστο και μονοδοσικό.

«Τα τρία εμβόλια που χορηγούνται μέχρι σήμερα έχουν διαφορές ως προς το μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης. Μελέτες και στη χώρα μας δείχνουν ότι με το mRNA εμβόλιο επιτυγχάνονται υψηλότατοι τίτλοι εξουδετερωτικών αντισωμάτων και πριν από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Η πιθανή επιμήκυνση του μεσοδιαστήματος μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης, αποτελεί ένα θέμα συζήτησης», συνέχισε.

«Αν κάποιος καθυστερήσει τη δόση και μία και δύο και τρεις εβδομάδες αυτό δεν σημαίνει πως η δόση δεν θα είναι αποτελεσματική» σημείωσε επίσης η κυρία Θεοδωρίδου.

Επιπλέον, τόνισε πως ενδεχόμενη νόσηση μετά την πρώτη ή ακόμη και τη δεύτερη δόση, δεν μειώνεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου. «Μάσκες, τήρηση αποστάσεων, μέτρα υγιεινής θα πρέπει να ακολουθούνται και όσοι έχουν εμβολιαστεί. Σε περιβάλλον με υψηλό ιικό φορτίο μπορούν να μολυνθούν και να συντελέσουν στη μετάδοση και οι εμβολιασμένοι», κατέληξε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Για την επόμενη ομάδα που θα ξεκινήσει να εμβολιάζεται στη χώρα μίλησε νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Γιώργος Γεωργαντάς.

Πρόκειται για τις ευπαθείς ομάδες που έχουν νοσήματα υψηλού κινδύνου, ανεξαρτήτως ηλικίας, ο εμβολιασμός των οποίων θα ξεκινήσει σχεδόν παράλληλα με τους πολίτες ηλικίας 70- 74 ετών. Όσο αφορά στο πώς θα ειδοποιηθούν τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, είπε μιλώντας στον Ant1, πως είναι σχετικά εύκολη η επιλογή τους, αφού μέσα από τα μητρώα ή και την άυλη συνταγογράφηση μπορούν κι έχουν ήδη εντοπιστεί.

Δείτε ζωντανά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας:

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments