Πολιτική

Παπαθανάσης δημόσια έργα: Έχουμε υποχρέωση απέναντι στους πολίτες

Παπαθανάσης δημόσια έργα: Έχουμε υποχρέωση απέναντι στους πολίτες
Παπαθανάσης δημόσια έργα: Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Στα δημόσια έργα και στην υλοποίηση αυτών αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νικόλας Παπαθανάσης. Από το βήμα της Βουλής σημείωσε ότι «κάθε καθυστέρηση στην υλοποίηση, στην αξιολόγηση ενός δημοσίου έργου, κοστίζει όχι μόνο στη δημόσια οικονομία, όχι μόνο στη δημοσιονομική εξέλιξη των πραγμάτων στη χώρα μας, αλλά κυρίως δημιουργεί και κακοτεχνίες, που στη συνέχεια τις νέμονται οι πολίτες».

Παράλληλα είπε: «Έχουμε υποχρέωση απέναντι στους πολίτες αυτής της χώρας να δημιουργήσουμε αυτό το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο, έτσι ώστε να έχουμε δημόσια έργα τα οποία ολοκληρώνονται εντός χρόνου, εντός προϋπολογισμού και κυρίως με την ανώτατη ποιότητα που αρμόζει στους Έλληνες πολίτες» και επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο προωθείται η χρήση του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, με στόχο την επίτευξη ανταγωνιστικών τιμών στις συμβάσεις προμηθειών και γενικών υπηρεσιών.

Στη συνέχεια επισήμανε ότι με το σχέδιο νόμου επεκτείνεται από 1 Σεπτεμβρίου 2021 η υποχρεωτική χρήση των ηλεκτρονικών εργαλείων σε όλες τις διαδικασίες ανάθεσης δημόσιας σύμβασης άνω των 30 χιλιάδων ευρώ.

Επισήμανε μάλιστα ότι περιορίζονται όλες τις έγχαρτες διαδικασίες και διευρύνεται η χρήση των εργαλείων e- procurement. «Δεν είναι μόνο ότι δημιουργεί συνθήκες διαφάνειας. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Αυτά τα εργαλεία δίνουν τη δυνατότητα, μέσα από αυτή την ηλεκτρονική διαδικασία και ο μικρός, ο πολύ μικρός, να μπορεί να λαμβάνει γνώση και να συμμετέχει σε διαγωνιστικές διαδικασίες», είπε.

Την ίδια ώρα, ο Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στην κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση για την εμπλοκή ιδιωτών στην εποπτεία των έργων. Όπως είπε: «Εμείς, πιστεύουμε, ότι γενικώς η δυνατότητα της υποβοηθήσεως της δημοσίας διοίκησης από τον ιδιωτικό τομέα, είναι πολύ θετικό πράγμα και μπορεί να επιταχύνει την εξέλιξη των έργων στην Ελλάδα και αυτό είναι κάτι, που είναι και το ζητούμενο».

Ακόμη ο υπουργός αναφέρθηκε στην κριτική που ασκείται για τον ρόλο που αναλαμβάνει το ΤΕΕ λέγοντας: «Για εμάς το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος είναι επίσημος συνεργάτης της πολιτείας. Η πολύ μεγάλη περίσκεψη κυρίως της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως για τον ρόλο του ΤΕΕ, εμένα δεν με βρίσκει σύμφωνο. Πιστεύω ότι κινείται από πολιτικά χαρακτηριστικά και όχι από την ουσία. Αν δούμε την ουσία, το ΤΕΕ, το καλούμε και μας βοηθάει σε όλα τα δύσκολα σημεία και μπορώ να πω ότι μας ξελασπώνει. Άρα, δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε και περισσότερους ρόλους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments