Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 04/3: Στα 2.219 τα νέα κρούσματα – 35 οι νεκροί και οι 442 διασωληνωμένοι

Κρούσματα σήμερα 04/3: Στα 2.219 τα νέα κρούσματα – 35 οι νεκροί και οι 442 διασωληνωμένοι
Κρούσματα σήμερα 04/3: Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι μολύνσεις έφτασαν τις 2.219.

Πρώτη μέρα των νέων μέτρων σήμερα και ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.219 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 199.496 εκ των οποίων το 51,7% είναι άνδρες. Να σημειωθεί πως και χθες ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων είχε ξεπεράσει τα 2500. κρούσματα σήμερα 4/3

Κρούσματα σήμερα 04/3: Ακολουθεί η ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.219, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 199.496 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 51.7% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 70 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.695 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 35, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.632 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 449 (69.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 85.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.389 ασθενείς. Οι εισαγωγές2 νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 365 (ημερήσια μεταβολή -7.36%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 316 ασθενείς.

Κρούσματα σήμερα 04/3:  Τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα

Η κ. Πελώνη είπε: «Σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε Κέντρο Υγείας Πατησίων που λειτουργεί ως εμβολιαστικό Κέντρο όπου διαπίστωσε την άριστη λειτουργία του και ευχαρίστησε το προσωπικό για τις υπηρεσίες που προσφέρει. Όπως ο ίδιος αναφέρει σε σχετική δήλωσή του:   «Στη χώρα  μας η διαδικασία προχωρά οργανωμένα και πιο γρήγορα από τα πιο πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Γι’ αυτό και τα εμπιστεύονται ολοένα και περισσότερο οι συμπολίτες μας. Σήμερα, ξεπερνάμε τον συμβολικό αριθμό του ενός εκατομμυρίου  δόσεων. Που σημαίνει ότι κάθε εβδομάδα που περνά, χτίζουμε το τείχος ανοσίας που θα μας επιτρέψει να αφήσουμε πίσω αυτή την περιπέτεια».

Σημειώνεται ότι με βάση τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα αναμένεται η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να εισηγηθεί την διενέργεια εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca για τις ηλικίες 65 και άνω και στην Ελλάδα.  Θετικό είναι και το γεγονός ότι τον  Απρίλιο αναμένονται αυξημένες παραδόσεις εμβολίων, καθώς η εταιρεία Pfizer, επιβεβαίωσε ότι οι παραδόσεις για τον επόμενο μήνα θα ξεπεράσουν το 1.000.000.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» -η μεγαλύτερη και πιο πολύπλοκη  επιχείρηση που ανέλαβε ποτέ το ελληνικό Κράτος- εξελίσσεται με τρόπο υποδειγματικό και χωρίς σημαντικές απώλειες εμβολίων γεγονός που την  κατατάσσει  στις καλύτερες του κόσμου. Κι αυτό διότι η Κυβέρνηση έχει στηρίξει, από την αρχή, το επιχειρησιακό σχέδιο σε τρεις πυλώνες που -όπως αποδεικνύεται στην πράξη- τηρούνται στο ακέραιο.

  • Ο πρώτος πυλώνας είναι η ασφάλεια, από την παραλαβή, την αποθήκευση και την διανομή, μέχρι και την διενέργεια των εμβολιασμών. Υπήρξαν μόνο έξι περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς.
  • Ο δεύτερος είναι ο πυλώνας της διαφάνειας και της τήρησης της προτεραιοποίησης, όπως την έχει ορίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
  • Ο τρίτος πυλώνας είναι η αποφυγή κάθε ταλαιπωρίας για τους πολίτες. Μέχρι στιγμής οι εμβολιασθεντες -στην πλειονότητά τους άνω των 75 ετών- δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για τον τρόπο που λειτουργεί ο μηχανισμός.
Κρούσματα σήμερα 4/3: Η ελπίδα είναι στα εμβόλια

Κρούσματα σήμερα 4/3: Η ελπίδα είναι στα εμβόλια

Για την έξαρση της πανδημίας

Δυστυχώς όπως συμβαίνει  -σε πολύ μεγαλύτερες βέβαια διαστάσεις σε άλλες χώρες- την ώρα αυτή παρατηρείται ανησυχητική έξαρση της πανδημίας σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα. Και αυτό εξαιτίας κυρίως των μεταλλάξεων που ήδη κυκλοφορούν και έχουν μεγάλη μεταδοτικότητα.  Παρατηρείται μάλιστα όλο και πιο συχνά το φαινόμενο να διασωληνώνονται πιο νέοι άνθρωποι, παρόλο που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα. Κανείς, λοιπόν -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός- δεν πρέπει να αισθάνεται άτρωτος. Και βέβαια ο καθένας να μην ξεχνά ότι  μπορεί να μεταδίδει γύρω του τον κορονοϊό, βάζοντας τους υπόλοιπους σε νέες δοκιμασίες.

Ήδη από σήμερα το πρωί η Κυβέρνηση τροποποίησε τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν για την αποτροπή της διασποράς. Στόχος είναι ο περιορισμός της κινητικότητας που -όπως αποδεικνύεται- αποτελεί βασική αιτία διασποράς. Ανάμεσα στ’ άλλα η μετακίνηση για την προμήθεια αγαθών πρώτης ανάγκης (κωδικός 2), επιτρέπεται μόνο εντός οικείου Δήμου είτε σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο της κατοικίας. Το ίδιο ισχύει και την μετάβαση στις τράπεζες (κωδικός 3). Οι μετακινήσεις για σωματική άσκηση ή βόλτα με κατοικίδιο ζώο (κωδικός 6) γίνονται αποκλειστικά με τα πόδια ή ποδήλατο. Οι μετακινήσει για παροχή βοήθειας (κωδικός 4) θα ελέγχονται πιο αυστηρά.

Ταυτόχρονα, υπάρχει μερική αναπροσαρμογή ως προς τις ώρες κυκλοφορίας. Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) η απαγόρευση κυκλοφορίας,  ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Εξαιρούνται η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές  διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή από τις 7 το απόγευμα έως 5 το πρωί.

Κρούσματα σήμερα 4/3: Η αναδιάταξη στα νοσοκομεία

Η νέα έξαρση της πανδημίας έχει προκαλέσει ασφυκτική πίεση στο Σύστημα Υγείας και ειδικότερα στα νοσοκομεία της Αττικής.  Στις τελευταίες 20 ημέρες, έχουν προστεθεί 491 απλές κλίνες Covid, φτάνοντας τις 2.122 και 90 κλίνες Μ.Ε.Θ.  Covid φτάνοντας στις 319 (δηλαδή αύξηση 40%), ενώ ετοιμάζονται επιπλέον κλίνες για τις αμέσως επόμενες μέρες.

Παρόλα αυτά στην Αττική η πίεση που δέχεται το Ε.Σ.Υ.  είναι πολύ μεγάλη και γι’ αυτό το Σύστημα περνά από το επίπεδο αυξημένης ετοιμότητας, στο επίπεδο εφαρμογής σχεδίου έκτακτης ανάγκης σε πλήρη ανάπτυξη. Πρόκειται για ένα σχέδιο που εκπονήθηκε από την αρχή της κρίσης και εφαρμόστηκε σε ένα βαθμό τον περασμένο Νοέμβριο στη Βόρεια Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό:

  • Το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ παραχωρεί στο Δημόσιο 120 κλίνες και μετατρέπεται σε non Covid νοσοκομείο.
  • Το ιδιωτικό θεραπευτήριο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ, παραχωρείται εθελουσίως για πλήρη χρήση, ως υποστηρικτικό νοσοκομείο non Covid περιστατικών.
  • Το νοσοκομείο Σισμανόγλειο μετατρέπεται σε νοσοκομείο αντιμετώπισης Covid περιστατικών με δυναμικότητα 301 κλινών.
  • Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο  θα εφημερεύει καθημερινά για όλα τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά Αττικής και Νότιας Ελλάδας.
  • Τα νοσοκομεία  Θριάσιο και Ασκληπιείο, τις ημέρες εφημερίας τους, θα υποστηρίζονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια στον παθολογικό τομέα για τα non Covid περιστατικά.
  • Ο ιδιωτικός τομέας έχει ήδη διαθέσει 120 κλίνες Μ.Ε.Θ. για non Covid περιστατικά στην Αττική.
  • Επιπλέον,  το Υπουργείο Υγείας -στο πλαίσιο της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα- σκοπεύει να πάρει κάθε σχετική αναγκαία απόφαση για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Ας προσέξουμε λοιπόν όλοι ακόμη περισσότερο έτσι ώστε τα μέτρα αυτά να καταστούν σύντομα απολύτως αχρείαστα. «Αυτές οι εβδομάδες», όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «μοιάζουν με το τελευταίο εμπόδιο πριν φτάσουμε στο νήμα της ελπίδας. Η τελευταία πρόσκληση καθώς μπαίνουμε  στην τελική ευθεία. Γι’ αυτό και μια τελευταία προσπάθεια θα μας φέρει όλους νωρίτερα στο ξέφωτο της Ελευθερίας».

Κρούσματα σήμερα 4/3: Μεγάλη η πίεση στις ΜΕΘ

Κρούσματα σήμερα 4/3: Μεγάλη η πίεση στις ΜΕΘ

Κρούσματα σήμερα 4/3: Άσχημα τα νέα από τα λύματα στη Θεσσαλονίκη

Αυξητικές τάσεις παρατηρούνται στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις καταγραφές της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ και της ΕΥΑΘ, που συνεργάζονται με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 01/03 και της Τρίτης 02/03, είναι αυξημένη κατά 10% σε σχέση τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, δηλαδή της Παρασκευής 26/2 και της Κυριακής 28/2.

Συγκρίνοντας τις μετρήσεις αυτής της Δευτέρας και Τρίτης σε σχέση με τις αντίστοιχες της Δευτέρας 22/2 και Τρίτης 23/2, η μέση τιμή είναι αυξημένη κατά 50%, δίνοντας μια πιο ξεκάθαρη εικόνα της σταδιακής ανοδικής πορείας.

Σε ό,τι αφορά τη μέση τιμή της εβδομάδας από Δευτέρα 22/2 έως και Κυριακή 28/2 είναι αυξημένη κατά 10% σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης εβδομάδας (Δευτέρα 15/2 έως και Κυριακή 21/2). Τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας από τις μετρήσεις της ομάδας του ΑΠΘ ανακοίνωσε εχθές ο ΕΟΔΥ στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων.

«Παρατηρώντας τις καθημερινές μετρήσεις στο σχετικό διάγραμμα μπορεί να διαπιστώσει κανείς μια σταδιακή επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας, που αποτυπώνεται και στην κλινική εικόνα, των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία. Ο αστάθμητος παράγοντας σε σχέση με την εμπειρία του φθινοπώρου για τη Θεσσαλονίκη παραμένουν τα μεταλλαγμένα- πολύ πιο μεταδοτικά στελέχη του ιού, που υπάρχουν στην κοινότητα, εγκυμονώντας κινδύνους για μία ταχύτερη έξαρση της διασποράς που θα εντείνει τις πιέσεις στο σύστημα υγείας», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, Νίκος Παπαϊωάννου.

Σε ερώτηση αναφορικάμε τις μικρές διακυμάνσεις από μέρα σε μέρα, ο καθηγητής Χημείας Θοδωρής Καραπάντσιος απάντησε ότι «λόγω της ημερήσιας πειραματικής αβεβαιότητας είναι πιο ενδεικτική η σύγκριση μεταξύ μέσων τιμών ομάδων 2 ή 3 ημερών, τουλάχιστον». Παρακάτω ακολουθούν τα συνημμένα διαγράμματα του ΑΠΘ. Οι ημέρες των δειγματοληψιών που καταγράφονται με πορτοκαλί χρώμα αντιστοιχούν σε 100-400 κρούσματα (όπως ανακοινώθηκαν τις αντίστοιχες ημέρες από τον ΕΟΔΥ) και οι μέρες που καταγράφονται με πράσινο σε λιγότερα από εκατό ανακοινωμένα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Διευκρινίζεται ότι η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Κρούσματα σήμερα 4/3: Δείτε τα διαγράμματα

svg%3E svg%3E svg%3E

Πότε θα δούμε μείωση των κρουσμάτων

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης κλήθηκε να μιλήσει για την κατάσταση που επικρατεί με την πανδημία. Ίσως μετά από 10 μέρες περίπου στις 10 ή 12 του μήνα θα δούμε μια βελτίωση της κατάστασης πανελλαδικά με την έννοια της κορύφωσης της κατάστασης αυτής για να φτάσουμε σε μια αρχή αποκλιμάκωσης μετά τις 12 του Μάρτη, εκτίμησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή αυτό μπορεί να συμβεί και λίγο νωρίτερα στην Αττική. «Θεωρώ ότι μετά από 4 μέρες θα αρχίσουμε να βλέπουμε σιγά- σιγά να έχουμε φτάσει στην κορύφωση και να αρχίσουμε σταδιακά να βλέπουμε στοιχεία αποκλιμάκωσης. «Εμείς βλέπουμε μια ακόμη περαιτέρω αύξηση στην Αττική με την έννοια του κυλιόμενου μέσου όρου το οποίο περιμένουμε να συμβαίνει ακόμη για μερικές μέρες και ουσιαστικά ισοδυναμεί με συνέχιση των υψηλών τιμών των κρουσμάτων», είπε.

Κρούσματα σήμερα 4/3: Τι εκτιμά ο καθηγητής Σαρηγιάννης

Κρούσματα σήμερα 4/3: Τι εκτιμά ο καθηγητής Σαρηγιάννης

Αισιόδοξος για την πορεία στο μέλλον

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον κο Σαρηγιάννη, το παραπάνω δεν συνεπάγεται αυτομάτως την άνοδο κρουσμάτων σε αριθμούς επιπέδου 3.000 ασθενών. «Αυτό είναι στα όρια της αβεβαιότητας» τόνισε επισημαίνοντας ωστόσο πως ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων συνεπάγεται αναμφισβήτητη πίεση στο σύστημα υγείας.

Σε κάθε περίπτωση, φάνηκε αισιόδοξος για την μετέπειτα πορεία υπογραμμίζοντας πως τα νέα μέτρα αρκούν ώστε να δούμε αποκλιμάκωση λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι θα πειθαρχήσουμε σε αυτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα μέσα στη μέρα ο Χαράλαμπος Γώγος είχε μιλήσει για το πόσο σημαντικό είναι να μειωθεί η διασπορά του ιού.

Για τα μέτρα εκτίμησε πως θα διαρκέσουν περισσότερο από τη χρονική διάρκεια που έχει οριστεί, καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε, «είναι δύσκολο να έχει λήξει η κατάσταση μέχρι την Καθαρά Δευτέρα». Μίλησε για την κατάσταση στα νοσοκομεία και υποστήριξε πως γίνεται τεράστια προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο τρόπο και πως η αλληλεγγύη είναι αναγκαία αυτή την εποχή.

Για το εμβόλιο της AstraZeneca είπε πως καθώς υπάρχει εκτεταμένη ανάγκη εμβολιασμού του πληθυσμού, θα χορηγηθεί σε περισσότερα άτομα και περισσότερες ηλικιακές ομάδες. Αναφέρθηκε και στους σεισμόπληκτους της Ελασσόνας, υποστηρίζοντας πως προτεραιότητα έχει η ασφάλειά τους και πως θα υποστηριχτούν πλήρως από την πολιτεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments