Πολιτική

Παπαθανάσης: Το Δημόσιο παραμένει κυρίαρχο στον έλεγχο των δημοσίων συμβάσεων

Παπαθανάσης: Το Δημόσιο παραμένει κυρίαρχο στον έλεγχο των δημοσίων συμβάσεων
Παπαθανάσης: Ξεκαθάρισε ότι το Δημόσιο όχι μόνο παραμένει κυρίαρχο αλλά, προκειμένου να υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας, δημιουργείται ένα καθεστώς ισχυρό.

Ο Νίκος Παπαθανάσης, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κατά τη χθεσινή (Πέμπτη 4 Μαρτίου) συζήτηση που διεξήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής, ανέφερε ότι είναι προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, πέραν των άλλων μεταρρυθμίσεων, να αλλάξει το πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων γιατί «ξέραμε τι θα παραλαμβάναμε τον Ιούλιο του 2019 στον τομέα της επενδυτικής δραστηριότητας στην Ελλάδα».

«Η Ελλάδα τον Ιούλιο του 2019 ήταν ουραγός στις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, ήταν στο 10%, όταν όλη η Ευρώπη εκινείτο μεσοσταθμικά στο 22%», είναι το στοιχείο που επικαλέστηκε ο αναπληρωτής υπουργός, καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις να αντιληφθούν τι σημαίνει να είναι η Ελλάδα σε αυτό το ποσοστό, ποια ανεργία συνεπάγεται αυτό, πώς συνέβαλε στο brain drain.

Νίκος Παπαθανάσης

Νίκος Παπαθανάσης

Νίκος Παπαθανάσης: «Αλλάζουμε τελείως τη λειτουργία του νόμου»

«Αλλάζουμε τελείως τη λειτουργία του νόμου με στόχο να δημιουργήσουμε την απαιτούμενη ταχύτητα και ευελιξία, κινούμενοι εντός του ευρωπαϊκού κεκτημένου και χωρίς καμία έκπτωση στα ζητήματα της διαφάνειας», σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης. Άλλωστε, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι το Δημόσιο παραμένει κυρίαρχο στον έλεγχο των δημοσίων συμβάσεων.

Καθώς μεγάλο μέρος της κριτικής αφορά στο εάν το Δημόσιο θα απωλέσει τη δυνατότητα να ελέγξει τις δημόσιες συμβάσεις, ο κ. Παπαθανάσης ξεκαθάρισε ότι το Δημόσιο όχι μόνο παραμένει κυρίαρχο αλλά, προκειμένου να υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας, δημιουργείται ένα καθεστώς ισχυρό, το οποίο «θα μπορεί να αποδεσμεύσει δυνάμεις από το Δημόσιο, ώστε το Δημόσιο να επικεντρώσει την προσοχή του πάνω στην ολοκλήρωση των δημοσίων συμβάσεων με επιτάχυνση των διαδικασιών».

Νίκος Παπαθανάσης

Νίκος Παπαθανάσης

Νίκος Παπαθανάσης: «Δεν μεταφέρεται δημόσια εξουσία σε ιδιώτη»

«Δημιουργούμε ένα διαφορετικό πλαίσιο που συνιστά μεταρρύθμιση. Εξορθολογίζει, απλοποιεί όλες τις διαδικασίες ώστε να έχουμε δημόσιες συμβάσεις που θα υλοποιούνται με βάση το ενωσιακό δίκαιο, με ταχύτητα, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Διαφάνεια διασφαλίζεται και στις συμβάσεις χαμηλότερου οικονομικού εύρους, ενώ δημιουργείται έδαφος ώστε να μπορούν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας, να μπορούν ευκολότερα να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς. Δημιουργούμε πλαίσιο διαφάνειας ώστε μικρότερες επιχειρήσεις να συμμετέχουν σε μικρότερους διαγωνισμούς», ανέφερε ο κος Παπαθανάσης.

«Η διευθύνουσα υπηρεσία δεν θα απωλέσει τον έλεγχο της δημόσιας σύμβασης», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός και κατέληξε στο ότι «δεν μεταφέρεται δημόσια εξουσία σε ιδιώτη. Έχουμε δικλείδα ασφαλείας για την επιτάχυνση της ποιοτικής κατασκευής ενός έργου. Η δημόσια διοίκηση μπορεί να ελέγξει και να επιβάλλει ποινές και στον ιδιώτη που θα κάνει τον έλεγχο και στον εργολάβο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments