Ελλάδα

Μανώλης Δερμιτζάκης: Να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες με αυστηρό έλεγχο

Μανώλης Δερμιτζάκης: Να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες με αυστηρό έλεγχο
Μανώλης Δερμιτζάκης: «Το πρόβλημα είναι τα κυλιόμενα lockdown, τα οποία δημιουργούν τεράστια αβεβαιότητα στον κόσμο» είπε ο καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Γενεύης.

Για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μίλησε ο καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, κάνοντας ειδική αναφορά στα κρούσματα που παραμένουν υψηλά. Θυμίζουμε ότι το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.142 νέες μολύνσεις, 53 νεκρούς και 466 διασωληνωμένους.

Όπως είπε ο κ. Δερμιτζάκης στο Mega, η Ελλάδα δεν πάει καλά όσον αφορά την πανδημία και τη διαχείρισή της. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στο σύστημα υγείας και παρά το lockdown, τα κρούσματα δεν πέφτουν. “H αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνώσεων είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι δεν υπάρχει έλεγχος της πανδημίας” σημείωσε και εξήγησε:

«Η πανδημία έχει ξεφύγει επειδή όλα είναι κλειστά. Επειδή έχει γίνει περιορισμός όλων των δραστηριοτήτων, ο κόσμος βρίσκει διεξόδους σε δραστηριότητες σε μη συντεταγμένο περιβάλλον με αποτέλεσμα την μετάδοση. Στις υπόλοιπες χώρες υπάρχει περιορισμός μέτρων αλλά οι δραστηριότητες έχουν διοχετευτεί σε χώρους όπου οι πολίτες είναι ασφαλείς και ελεγχόμενοι».

Μανώλης Δερμιτζάκης: Στο πλαίσιο αυτό ο καθηγητής πρότεινε ένα άνοιγμα που θα βοηθήσει στο να συγκρατηθούν τα κρούσματα, αν όχι να μειωθούν.

«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα άλλο περιβάλλον που θα αποσυμπιέσει την ψυχολογία των πολιτών και θα τους κάνει να είναι πιο συντεταγμένοι στη συμπεριφορά τους.  Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες με αυστηρό έλεγχο, όπως τα ραντεβού στα μαγαζιά, τα τραπεζάκι έξω στην εστίαση και τα πολλά τεστ στα σχολεία. Είναι ένα άνοιγμα ευρύ αλλά ελεγχόμενο. Το πρόβλημα είναι τα κυλιόμενα lockdown, τα οποία δημιουργούν τεράστια αβεβαιότητα στον κόσμο και τον κάνουν να αισθάνεται ότι δεν υπάρχει έλεγχος», τόνισε.

O Μανώλης Δερμιτζάκης

O Μανώλης Δερμιτζάκης

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι το μοντέλο που έχουμε τώρα δε δουλεύει. “Όταν περιορίζεις την ελευθερία πάρα πολύ και για πολύ καιρό, αυτά είναι τα αποτελέσματα” σημείωσε. “Αυτό που πρέπει να γίνει είναι είτε ένα πολύ ισχυρό lockdown δύο εβδομάδων είτε ένα εναλλακτικό πλάνο όπου ο κόσμος θα έχει δραστηριότητες. Φυσικά, εγγύηση δεν υπάρχει σε καμία από τις δύο περιπτώσεις” κατέληξε ο κ. Δερμιτζάκης.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.142 μολύνσεις εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Επίσης, το ίδιο διάστημα, 53 πολίτες έφυγαν από τη ζωή ενώ 466 είναι οι διασωληνωμένοι. Το Σάββατο ανακοινώθηκαν 2.301 νέα κρούσματα, 41 νεκροί και 452 διασωληνωμένοι. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 205.120 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.7% άνδρες. Επίσης, οι θάνατοι από την έναρξη της επιδημίας που έχουν καταγραφεί συνολικά είναι 6.758. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments