ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Γιώργος Κύρτσος
Ευρωβουλευτής ΝΔ

Γιώργος Κύρτσος στο pagenews.gr: Η Ευρώπη δεν θα πάρει έξτρα μέτρα για την οικονομία

Γιώργος Κύρτσος στο pagenews.gr: Ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εκτίμησε ότι η Ευρώπη δεν θα προχωρήσει σε επιπλέον μέτρα για την ενίσχυση των οικονομιών των κρατών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποφασίσει να δώσει κάποια χρήματα στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση της οικονομίας τους. Αυτά τα χρήματα θα δοθούν προκειμένου τα κράτη – μέλη να μπορέσουν να ορθοποδήσουν μετά την πανδημία του κορωνοϊού. Ο Γιώργος Κύρτσος μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να περιμένουμε επιπλέον χρήματα από την Ευρώπη.

Ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε ότι θα πρέπει να πάρουμε τα χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης, όπως έχουμε συμφωνήσει, και στη συνέχεια να προχωρήσουμε σε σωστές επενδύσεις. Αναφορικά με τα εμβόλια, υποστήριξε ότι η άποψη που θέλει να κράτη να προχωρούν σε διακρατικές συμφωνίες με φαρμακευτικές θα εξασθενήσει στην πορεία.

Για το γεγονός ότι η ΕΛΣΤΑΤ η ρίχνει την ύφεση του 2020 σε μονοψήφιο νούμερο

“Είναι θετική εξέλιξη ότι αντί να έχουμε πέσει σε επίπεδο ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος 10%, έχουμε πέσει σύμφωνα με τις μετρήσεις 8.2%. Βέβαια αυτές οι εκτιμήσεις δεν αποκλείεται να αναθεωρηθούν προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Είναι η δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ευρωζώνη. Την χειρότερη την έχουν οι Ισπανοί. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση της είχε προβλέψει ότι θα πέφταμε 9.5% με το σκεπτικό ότι έχουμε μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό, τις υπηρεσίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δικαιώθηκε η βασική εκτίμηση με τη διαφορά ότι η Ισπανία πήγε χειρότερα από εμάς. Αν αυτό έχει κάποια σημασία.

Θεωρώ ότι όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε μια οικονομική παγίδα που έχει υγειονομική διάσταση. Βλέπουμε ότι η Κίνα αναπτύχθηκε με 2% το 2020 και πηγαίνει για +6% το 2021. Οι ΗΠΑ έπεσαν 3.5% το 2020, αλλά πάνε για δυναμική ανάκαμψη το 2021. Οι δυνατοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Γερμανία έχουν πέσει περίπου 5%, ενώ οι αδύναμοι όπως η Ελλάδα και η Ισπανία έχουν πέσει από 8 έως 9%. Επομένως μένουμε πίσω στο διεθνή οικονομικό ανταγωνισμό όπως είχαμε μείνει και στην κρίση του 2010. Φυσικά για διαφορετικούς λόγους”.

Ο Γιώργος Κύρτσος

Ο Γιώργος Κύρτσος

Για το αν η πτώση μας οφείλεται στο ότι δεν μπορέσαμε να ελέγξουμε τον κορωνοϊό ή στο ότι η Ευρώπη δεν πήρε γενναίες αποφάσεις στα οικονομικά

“Νομίζω και για τα δυο. Ο έλεγχος του κορωνοϊού είναι συγκρίσιμος με των Ηνωμένων Πολιτειών και επειδή ο Μπάιντεν το έχει πάρει ζεστά και προχωράει γρήγορα στους εμβολιασμούς, μπορεί να δούμε τις ΗΠΑ να έχουν καλύτερες επιδόσεις στην πανδημία από εμάς, ενώ είχαμε συνηθίσει το αντίθετο σαν Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση συγκρινόμενη με τους ισχυρούς του πλανήτη.  Εμείς σε επίπεδο πανδημίας, και παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, είμαστε σε καλύτερη θέση από τους Ευρωπαίους εταίρους. Σε θέματα οικονομίας βρισκόμαστε σε χειρότερη θέση. Είναι μια μικτή κατάσταση σε ό,τι έχει να κάνει με την Ελλάδα”.

Για το αν υπάρχει πιθανότητα να δούμε την Ευρώπη να λαμβάνει περισσότερες αποφάσεις για την οικονομία των κρατών

“Ασκούμε πιέσεις μέσω της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου για να πάρει αυτή η Ευρωπαϊκή παρέμβαση έναν μονιμότερο χαρακτήρα, αλλά δεν προβλέπω θετική εξέλιξη στο άμεσο μέλλον. Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους. Προς το παρόν πρέπει να πάρουμε τα χρήματα που έχουν συμφωνηθεί. Να αναπτύξουμε διάφορες πρωτοβουλίες. Για παράδειγμα μια πράσινη επένδυση όπως έκαναν και στην Ιταλία.

Πρέπει να είμαστε πρωτότυποι και δυναμικοί. Η λύση στο πιάτο δεν πρόκειται να μας έρθει. Στα δημοσιονομικά δεν προβλέπω σκλήρυνση από το 2022. Όπως φαίνεται αυτό θα γίνει από το 2023 και μετά. Βλέπουμε ότι οι ισχυρότεροι της Ευρώπης, μετά τη Γερμανία, αντιμετωπίζουν προβλήματα οπότε κάπως έτσι θα επωφεληθούμε και εμείς”.

Ο Γιώργος Κύρτσος

Ο Γιώργος Κύρτσος

Για το αν Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπει με θετικό μάτι τις συμφωνίες των κρατών με τις φαρμακευτικές για την προμήθεια εμβολίων

“Η πληροφόρηση που έχω είναι ότι το Ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα θέλει μια κοινή προσέγγιση. Η Ευρωπαϊκή προσέγγιση στα εμβόλια μπορεί να μας καθυστέρησε λίγο, αλλά έσπασε μια συμφωνία κάποιων κρατών να πάρουν κάποια εμβόλια και να ρίξουν κάποιες άλλες χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Αυτές οι συζητήσεις θα ξεπεραστούν στην πορεία.

Στα τέλη Απριλίου θα πλημυρίσουμε στα εμβόλια. Εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξει Ευρωπαϊκή συμφωνία, δεσμευτική για όλους για το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Δεν υπάρχει καμία δεσμευτική συμφωνία για όλους με εξαίρεση αυτή για τα εμβόλια. Θα ήταν ευχάριστη έκπληξη να στηριχθεί η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει στο τέλος”.