Κόσμος

Συμπτώματα κορωνοϊός: Πολύωρες στύσεις ασθενών με Covid-19 στις ΜΕΘ

Συμπτώματα κορωνοϊός: Πολύωρες στύσεις ασθενών με Covid-19 στις ΜΕΘ
Συμπτώματα κορωνοϊός: Το συγκεκριμένο σύμπτωμα έχουν καταγράψει νέες μελέτες που αφορούν τον ιό. Τι λένε οι ειδικοί που έκαναν τη μελέτη.
Συμπτώματα κορωνοϊός: Το συγκεκριμένο σύμπτωμα έχουν καταγράψει νέες μελέτες που αφορούν τον ιό. Τι λένε οι ειδικοί που έκαναν τη μελέτη.

Ο κορωνοϊός έχει διάφορα συμπτώματα, τα οποία έχουν καταγράψει μελέτες από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. Τον τελευταίο καιρό έχουν κυκλοφορήσει μελέτες για το πώς κάποιος μπορεί να κολλήσει στα κομμωτήρια και στα ιατρεία ή γιατί όποιος φοράει γυαλιά είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσει. 

Υπάρχουν πολλές επιπλοκές στην υγεία που μπορεί να προκύψουν αν κάποιος νοσήσει από Covid-19: πνευμονία, σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, αλλά και καρδιακά προβλήματα, όπως επίσης και «θρομβοεμβολικές» επιπλοκές που εμφανίζονται όταν δημιουργείται ένας θρόμβος και εμποδίζει τη ροή του αίματος σε άλλο αγγείο.

Τώρα έρχεται μια νέα μελέτη να δείξει ότι ασθενείς σε ΜΕΘ με Covid-19 έχουν παρατεταμένη στύση, δηλαδή πριαπισμό, επιστημονικά. Μία τέτοια επιπλοκή είναι ο πριαπισμός, αναφέρει σχετική έρευνα.

Αυτό το σύμπτωμα παρατηρήθηκε πρόσφατα σε έναν 69χρονο άνδρα με σοβαρά συμτώματα κορωνοϊού, στο Οχάιο. Οι γιατροί κατέγραψαν την εμπειρία τους από την ασθένεια του άνδρα σε μια έκθεση τους που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Emergency Medicine. Η έκθεση είχε τίτλο: «Τι είναι ο πριαπισμός; Γιατί στύση εννέα ημερών έστειλε άνθρωπο στο νοσοκομείο».

Συμπτώματα κορωνοϊός: Τι αναφέρει νέα μελέτη

Συμπτώματα κορωνοϊός: Τι αναφέρει νέα μελέτη

Συμπτώματα κορωνοϊός: Τι ανέφερε η έκθεση

Σύμφωνα με την έκθεση, ο άντρας πήγε στα επείγοντα του νοσοκομείου μετά την επιδείνωση των αναπνευστικών συμπτωμάτων που αντιμετώπιζε επί μια εβδομάδα, όπως βήχας και δυσκολία στην αναπνοή. Οι γιατροί του έκαναν τεστ για κορωνοϊό και το τεστ βγήκε θετικό. Ενώ βρισκόταν στο νοσοκομείο, ο άνδρας, η αναπνευστική λειτουργία του επιδεινώθηκε και διασωληνώθηκε. Την επόμενη μέρα μια νοσοκόμα παρατήρησε ότι ο άνδρας είχε στύση. Η ομάδα φροντίδας έβαλε παγοκύστες στην περιοχή. Όμως, η στύση δεν έπεφτε και μάλιστα διήρκεσε περισσότερο από τρεις ώρες.

Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι η παρατεταμένη στύση οφειλόταν σε ισχαιμικό πριαπισμό. Σύμφωνα με την κλινική Mayo, ο πριαπισμός χαμηλής ροής συμβαίνει όταν το αίμα δεν μπορεί να φύγει από το πέος. Σε αυτήν την περίπτωση, ο πριαπισμός πιστεύεται ότι οφείλεται σε απόφραξη της αποστράγγισης των φλεβών, τα οποία είναι πολύ μικρά αιμοφόρα αγγεία.

Τα άτομα με ισχαιμικό πριαπισμό συνήθως έχουν στύση που διαρκεί περισσότερο από τέσσερις ώρες και που δεν σχετίζεται με το σεξουαλικό ενδιαφέρον ή τη διέγερση.

Οι γιατροί που συνέταξαν την έκθεση, θεωρούν ότι ο πριαπισμός είναι «κλινική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» λόγω των πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών. Η κλινική Mayo περιέγραψε πόσο σοβαρές επιπλοκές μπορεί να προκύψουν: «Το αίμα που παγιδεύεται στο πέος στερείται οξυγόνου. Όταν η στύση διαρκεί για πολύ χρόνο, αυτό, το φτωχό σε οξυγόνο αίμα μπορεί να αρχίσει να καταστρέφει τους ιστούς στο πέος. Ως αποτέλεσμα, ο πριαπισμός που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία.»

Στην περίπτωση αυτού του άνδρα, το αίμα αποστραγγίστηκε από το πέος του. Και με τη βοήθεια του φαρμάκου που εγχύθηκε στη βάση του πέους του, η στύση του υποχώρησε μετά 30 λεπτά θεραπείας. Βέβαια, ο συγκεκριμένος άνδρας κατέληξε από άλλες επιπλοκές του κορωνοϊού.

Αυτό το περιστατικό δεν είναι το μοναδικό σε ασθενή με κορωνοϊό. Επίσης, ένας 62χρονος άντρας με συμπτώματα Covid-19 παρουσίασε πριαπισμό αφού μπήκε σε αναπνευστήρα, όπως αναφέρθηκε σε μελέτη που δημοσιεύτηκε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Emergency Medicine.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments