Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 11/3: Στα 2.570 τα νέα κρούσματα

Κρούσματα σήμερα 11/3: Στα 2.570 τα νέα κρούσματα
Κρούσματα σήμερα 11/3: Αναλυτικά τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τη διασπορά του ιού τις τελευταίες 24 ώρες με τα κρούσματα σήμερα να είναι υψηλά ξανά.

Τα κρούσματα σήμερα είναι σε υψηλό ποσοστό όπως ήταν και χθες με τους ειδικούς να κρούουν ακόμα τον κώδωνα του κινδύνου για τις ΜΕΘ. Ωστόσο ο ΕΟΔΥ  σήμερα ανακοίνωσε για το τελευταίο 24ωρο 2.570 μολύνσεις εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Επίσης, το ίδιο διάστημα, 51  πολίτες έφυγαν από τη ζωή ενώ είναι 506 οι διασωληνωμένοι. Θυμίζουμε ότι χθες ανακοινώθηκαν νέα 2633 κρούσματα, 43 νεκροί και 479 διασωληνωμένοι. Κρούσματα σήμερα

Κρούσματα σήμερα: Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 11 Μαρτίου 2021 (ώρα 15:00). Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.570, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 214.661 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 51.6% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 65 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.843 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Κρούσματα σήμερα 11/3: Αποκαλυπτική δήλωση Εξαδάκτυλου

Όσον αφορά τους ειδικούς αποκαλυπτική είναι η σημερινή συνέντευξη του Αθανάσιου Εξαδάκτυλου. «Στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων δεν έχει συζητηθεί καμία ημερομηνία» δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας σχετικά με το χρονοδιάγραμμα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, υπογραμμίζοντας ότι αυτή τη στιγμή «βλέπουμε διαρκή επιβάρυνση».

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι «οι διαδηλώσεις προφανώς δημιουργούν πρόβλημα. Οποιαδήποτε συγκέντρωση ανθρώπων είτε για συναυλία, είτε για λιτανεία, είτε για διαμαρτυρία εντείνει τη διασπορά. Και τώρα είμαστε σε κρίσιμη κατάσταση».

Σε σχέση με τη βρετανική μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού, ανέφερε πως «ξέρουμε με σιγουριά ότι μεταδίδεται ταχύτερα, γι΄αυτό προκαλεί περισσότερα προβλήματα σε περισσότερους ανθρώπους, αλλά μάλλον δεν δημιουργεί βαρύτερη νόσηση. Μεταδίδεται πιο γρήγορα και αυτόματα γίνεται πιο επικίνδυνη».

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα για άνοιγμα δραστηριοτήτων και χαλάρωσης των μέτρων, ο κ. Εξαδάκτυλος ήταν ξεκάθαρος. «Όλο το ρεπορτάζ δεν τροφοδοτείται από την Επιτροπή. Στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων δεν έχει συζητηθεί καμία ημερομηνία. Εμείς, αυτό που κάνουμε ως Επιτροπή είναι να λέμε αν είναι ασφαλές το χρονικό διάστημα για να γίνει ένα βήμα ή όχι.

Αυτή τη χρονική στιγμή, με την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας και την έκκληση του υπουργείου για συνδρομή των ιδιωτών γιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, δεν μου επιτρέπεται να μπω σε αυτή τη συζήτηση. Θα δώσουμε το λάθος μήνυμα. Για εμάς τους γιατρούς δεν είναι ώρα να κάνουμε αυτή τη συζήτηση».

«Βλέπουμε μια διαρκή επιβάρυνση, που δεν είναι τόσο εκρηκτική όσο το φθινόπωρο, γιατί τα μέτρα ελήφθησαν πιο έγκαιρα αυτή τη φορά. Περιμένουμε αρχικά να δούμε σταθεροποίηση και στη συνέχεια πτώση. Όταν θα είμαστε σε φάση σταθεροποίησης, θα μπορούμε να έχουμε έναν ορίζοντα που δεν θα μας διαψεύσει. Οι προηγούμενες προβλέψεις δεν έχουν αποδειχθεί πραγματικές κι αυτό δημιουργεί πρόβλημα».

«Αν δεν είχαμε τα μέτρα σε αυτή τη φάση θα ζούσαμε ότι και η Πορτογαλία και η Ισπανία με χιλιάδες κρούσματα, κατάρρευση των νοσοκομείων… Εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να βάλουμε σε ένα τρένο διασωληνωμένους να τους στείλουμε σε μια γειτονική χώρα να τους περιθάλψει, δεν είμαστε ούτε Βέλγιο, ούτε Ελβετία» σημείωσε.

Κρούσματα σήμερα 11/3: Αυστηρά τα μέτρα αλλά πρέπει να τα τηρούμε, λέει ο Χαράλαμπος Γώγος

Ο Χαράλαμπος Γώγος μίλησε για την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες. «Όλο το βάρος αυτή τη στιγμή είναι στο υπουργείο Υγείας, στους υγειονομικούς και στους πολίτες που πρέπει να καταλάβουν τι γίνεται. Αν δεν υπήρχαν όλα αυτά τα μέτρα, μπορεί να είχαμε χειρότερα πράγματα. Η πανδημία είναι μια δύσκολη κατάσταση για τον έλεγχό της. Αν δεν είχαμε αυτά τα μέτρα, ενδεχομένως να είχαμε περισσότερα κρούσματα. Η διασπορά είναι πολύ μεγάλη, ο ιός είναι απειλητικός και τα νέα στελέχη έχουν επικρατήσει. Ευνοεί και ο καιρός τον ιό. Έχει κουραστεί και ο κόσμος, είμαστε και πίσω με τον εμβολιασμό χωρίς να φταίμε. Πιστεύω σιγά σιγά θα βελτιωθεί η κατάσταση», είπε ο κ. Γώγος.

«Έχουν ζορίσει τα πράγματα, έχουμε μείνει πίσω σε όλα. Καλό είναι τα υπουργεία να ετοιμάζονται για μια καινούργια φάση ανοίγματος που θα έχει να κάνει και με περισσότερα τεστ. Στις επιχειρήσεις, στα σχολεία κλπ. Πρέπει να αρχίσει η καμπύλη να πέφτει προς το κάτω, για να κάνουμε τέτοιες σκέψεις», συνέχισε ο ίδιος.

«Για δύο εβδομάδες από τώρα, είναι όσο χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε το κύμα αυτό. Υπάρχει αβεβαιότητα με τον ιό. Δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο της Αττικής. Γενικά υπάρχει διασπορά σε όλη τη χώρα. Χρειάζεται προσοχή αυτή τη στιγμή για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», ξεκαθάρισε σχετικά με το lockdown.

Κρούσματα σήμερα 11/3: Αυστηρά τα μέτρα αλλά πρέπει να τα τηρούμε, λέει ο Χαράλαμπος Γώγος

Κρούσματα σήμερα 11/3: Αυστηρά τα μέτρα αλλά πρέπει να τα τηρούμε, λέει ο Χαράλαμπος Γώγος

Μιλώντας στην τηλεόραση του Mega σχολίασε το γεγονός ότι κάποιοι επιστήμονες σημειώνουν ότι πρέπει να αρχίζουν να γίνονται ανοίγματα στην κοινωνία, ο ίδιος είπε ότι «Κοιτάμε να κάνουμε το ασφαλέστερο υγειονομικά, που είναι τα μέτρα που παίρνουμε. Σέβομαι όλες τις απόψεις. Κάνουμε συζητήσεις στην επιτροπή και καταλήγουμε στο επιδημιολογικά ασφαλέστερο».

Σε ό,τι αφορά στο αν θα μπορέσουμε να πετάξουμε χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα, ο κ. Γώγος τόνισε ότι «Βασικό να μην υπάρξει συγχρωτισμός. Πρέπει να προσέχουμε πάρα πολύ ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους».

«Τα μέτρα είναι πολύ αυστηρά ήδη. Το θέμα είναι να τα τηρούμε. Δεν μπορεί να κλείσει η καθημερινή ζωή τελείως. Αλλά πρέπει να τηρούμε τα μέτρα. Το εμβόλιο θα λύσει τα προβλήματα. Όλοι θα πρέπει να συμμετέχουμε σε αυτό και να αποδεχτούμε την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων 40-50-60 ετών που έχουν υποκείμενα νοσήματα και είναι ευάλωτοι. Αυτοί θα μπουν τώρα στη σειρά των εμβολιασμών», είπε ακόμα ο κ. Γώγος.

Κρούσματα σήμερα 11/3: Η εκτίμηση Βασιλακόπουλου για το σταδιακό άνοιγμα

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος κλήθηκε να μιλήσει για τη αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες. Σχετικά με την έξαρση των κρουσμάτων και την παράταση των μέτρων ο καθηγητής είπε «είχαμε πει ότι ο χειμώνας θα είναι η τελευταία δύσκολη φάση. Είπαμε να κάνουμε ένα πιο σκληρό lockdown και ζητήσαμε από τον κόσμο να το τηρήσει. Δεν έχει, όμως, την αποτελεσματικότητα που θέλαμε».

Όπως εξηγεί «δεν ήταν ξεκάθαρο το μήνυμα. Δε μπορώ να πάω 2 χλμ. από το σπίτι μου, μπορώ όμως να πάω σε διαδήλωση. Αντί να μειώσουμε το πρόβλημα το εντείνουμε κάθε μέρα με μια διαδήλωση.» Ένα άλλο πρόβλημα που σημείωσε ο κ. Βασιλακόπουλος είναι ότι «υπάρχει ακόμα ποσοστό Ελλήνων που δεν εμβολιάζεται. Το 40% των ανθρώπων άνω των 80 ετών ενώ έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστεί δεν το έχει κάνει».

Στη συνέχεια θέλησε να κάνει μια πρόταση για το άνοιγμα. «Πολύ σύντομα, σε δύο βδομάδες από τώρα, να ανοίξουν οι μικρές επιχειρήσεις. Όχι τα μεγάλα μαγαζιά, ούτε τα εμπορικά κέντρα. Στα μικρά μαγαζιά δε μπορεί να υπάρξει συνωστισμός.» Ο καθηγητής διευκρίνισε ότι είναι περισσότερες οι πιθανότητες να κολλήσουμε στο σπίτι φίλων μας που θα βγάλουμε τη μάσκα παρά σε μαγαζί που και εμείς και ο πωλητής φοράμε μάσκα. Τα σχολεία είπε ότι πρέπει να ανοίξουν σε δεύτερη φάση.

Κρούσματα σήμερα 11/3: Η εκτίμηση Βασιλακόπουλου για το σταδιακό άνοιγμα

Κρούσματα σήμερα 11/3: Η εκτίμηση Βασιλακόπουλου για το σταδιακό άνοιγμα

Για το πότε θα εκτονωθεί η κατάσταση ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι, ρεαλιστικά, στις αρχές Απριλίου. «Είναι τόσο μεγάλη η διασπορά και τόσο πλημμελής η εφαρμογή των μέτρων, που δε μπορούμε να έχουμε γρήγορη αποκλιμάκωση». Τέλος, για την 25η Μαρτίου σχολίασε ότι «η παρέλαση είναι μια εκδήλωση που δεν πρέπει να επιτραπεί. Μπορούμε να την ονομάσουμε διαδήλωση και να πάμε».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments