Ελλάδα

Μεταλλάξεις κορωνοϊός: 373 νέα κρούσματα

Μεταλλάξεις κορωνοϊός: 373 νέα κρούσματα
Μεταλλάξεις κορωνοϊός: Η κατάσταση στην Ελλάδα αναφορικά με την πανδημία όχι μόνο δεν καλυτερεύει, αλλά τα πράγματα δυσκολεύουν. Τι λένε τα νούμερα.

Ο κορωνοϊός παίρνει νέα ώθηση από τις μεταλλάξεις και στην Ελλάδα. Τα κρούσματα παραμένουν στα ύψη, ενώ σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων για το 2021 με 506 να δίνουν μάχη για τη ζωή τους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Την άσχημη εικόνα έρχονται να συμπληρώσουν οι μετρήσεις από τα λύματα.

Τα νέα μεταλλαγμένα στελέχη που εντοπίστηκαν είναι 373 σε 400 δείγματα που ελέγχθηκαν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση σε 400 επιλεγμένα νέα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 13 Φεβρουαρίου έως 8 Μαρτίου 2021.

Τα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κρήτης, Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες Λευκάδας, Φθιώτιδας και Ρόδου.

Από τον έλεγχο των 400 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 371 δείγματα με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC) και 2 δείγματα με το στέλεχος υπό διερεύνηση (Variant Under Investigation – VUI) B.1.1.318 .

Από τα 371 δείγματα με στελέχη VOC, τα 368 βρέθηκαν με τη μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) και 3 δείγματα με τη μετάλλαξη Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501.V2)

Επιπλέον, ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση σε 139 επιλεγμένα νέα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 21 Δεκεμβρίου έως 18 Ιανουαρίου 2021.

Μεταλλάξεις κορωνοϊός: 373 νέα κρούσματα

Μεταλλάξεις κορωνοϊός: 373 νέα κρούσματα

Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής. Από τον έλεγχο των 139 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 16 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern). Από τα 16 στελέχη, τα 12 βρέθηκαν με τη μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) και 4 δείγματα ήταν θετικά για Variant with deletion in S Gene.

Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 2.047 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) (Πίνακας 4) και 51 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης B.1.351/South Africa (Variant 501.V2) από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS- CoV-2 έως σήμερα. Τα 51 θετικά στελέχη για την παρουσία μετάλλαξης Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501.V2) είναι όλα εγχώρια, εκ των οποίων 43 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, 2 από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, 5 από την Περιφέρεια Αττικής και ένα από την Περιφέρεια Κρήτης».

Μεταλλάξεις κορωνοϊός: Αυξάνονται και στην Ελλάδα

Μεταλλάξεις κορωνοϊός: Αυξάνονται και στην Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού εντοπίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία και συνδέεται με την Αντίγκουα. Πιο συγκεκριμένα, η PHE (Δημόσια Αρχή Υγείας της Αγγλίας) ανέφερε πως μία νέα μετάλλαξη κορωνοϊού ταυτοποιήθηκε στη χώρα. Συγκεκριμένα το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος κορωνοϊού ανιχνεύτηκε σε δύο ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στην Αντίγκουα της Καραϊβικής.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Δημόσια Αρχή Υγείας της Αγγλίας σημειώνει ότι το συγκεκριμένο μεταλλαγμένο στέλεχος εμφανίζει κάποια κοινά γνωρίσματα με άλλες μεταλλάξεις όμως, προς το παρόν δεν θα κατηγοριοποιηθεί ως παραλλαγή ειδικού ενδιαφέροντος. Η αγγλική υγειονομική αρχή είπε ότι η παραλλαγή, γνωστή ως VUI-202103/01, θεωρήθηκε ως παραλλαγή υπό διερεύνηση στις 4 Μαρτίου, αφότου δύο κρούσματα εντοπίστηκαν στη νοτιοανατολική Αγγλία, σε άτομα που είχαν προσφάτως ταξιδέψει στην Αντίγκουα.

«Η παραλλαγή περιλαμβάνει τις μεταλλάξεις στην ακίδα E484K και N501Y, που σχετίζονται συνήθως με Παραλλαγές Ειδικού Ενδιαφέροντος (Variants of Concern-VOC), εντούτοις δεν παρουσιάζει συγκεκριμένες απαλοιφές, που θα οδηγούσαν στο να οριστεί ως VOC», αναφέρει η ανακοίνωση της PHE.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments