Κόσμος

Εμβόλιο AstraZeneca: Δανία και Νορβηγία σταμάτησαν τη χορήγησή του

Εμβόλιο AstraZeneca: Δανία και Νορβηγία σταμάτησαν τη χορήγησή του
Εμβόλιο AstraZeneca: Υπήρξαν περιστατικά θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες. Τι λέει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων σε σχέση με τη χορήγησή του.
Εμβόλιο AstraZeneca: Υπήρξαν περιστατικά θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες. Τι λέει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων σε σχέση με τη χορήγησή του.

Το εμβόλιο της AstraZeneca έχει έρθει για άλλη μια φορά στο προσκήνιο. Δανία και Νορβηγία σταμάτησαν τη χορήγησή του προσωρινά. Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο θα χορηγείται πλέον και στους άνω των 65 στην Ελλάδα, ενώ εξελίξεις υπάρχουν και με το εμβόλιο της Johnson & Johnson που είδε το «πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Οι υγειονομικές αρχές της Δανίας και της Νορβηγίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι διακόπτουν προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca. Οι δύο χώρες προχώρησαν σε αυτή την κίνηση μετά από αναφορές για εμφάνιση θρόμβων σε ορισμένα από τα άτομα που εμβολιάστηκαν. Επίσης, η ιταλική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη χορήγηση εμβολίων από την παρτίδα που ήταν σε χρήση στην Αυστρία.

Η χώρα της Κεντρικής Ευρώπης διέκοψε τη χρήση εμβολίων από συγκεκριμένη παρτίδα της AstraZeneca για όσο διαρκεί η έρευνα για έναν θάνατο από θρόμβωση και ένα περιστατικό πνευμονικής εμβολής.

Τέσσερις ακόμη χώρες, η Εσθονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο και η Λετονία, έχουν διακόψει τη χρήση εμβολίων της παρτίδας αυτής για όσο θα συνεχίζονται οι έρευνες. Ειδικοί του τομέα υγείας δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν ικανά στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν πρέπει να χορηγείται και ότι τα περιστατικά εμφάνισης θρόμβων αντιστοιχούν στο ποσοστό εμφάνισης τέτοιων περιστατικών στον γενικό πληθυσμό.

Εμβόλιο AstraZeneca: Δανία και Νορβηγία σταμάτησαν τη χορήγησή του

Εμβόλιο AstraZeneca: Δανία και Νορβηγία σταμάτησαν τη χορήγησή του

«Πρόκειται για υπερβολικά προσεκτική προσέγγιση που βασίζεται σε ορισμένα μεμονωμένα περιστατικά στην Ευρώπη», δήλωσε ο Stephen Evans, καθηγητής Φαρμοακοεπιδημιολογίας στο London School of Hygiene & Tropical Medicine.

«Το πρόβλημα με τα σποραδικά περιστατικά για ύποπτες παρενέργειες σε ένα εμβόλιο είναι η τεράστια δυσκολία διάκρισης ανάμεσα σε μία άμεση συνέπεια και την σύμπτωση», είπε προσθέτοντας ότι η Covid-19 έχει ισχυρή σύνδεση με την δημιουργία θρόμβων.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε χθες ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία που να συνδέουν το εμβόλιο της AstraZeneca με τα δύο περιστατικά στην Αυστρία.

Ο EMA ανακοίνωσε ότι η συχνότητα των θρομβοεμβολικών περιστατικών σε ανθρώπους που έχουν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι υψηλότερη από την συχνότητα που παρατηρείται στον γενικό πληθυσμό, με 22 τέτοια περιστατικά μεταξύ των 3 εκατομμυρίων ατόμων που είχαν λάβει το εμβόλιο μέχρι την 9η Μαρτίου.

Εμβόλιο AstraZeneca: Σουηδία και Ισπανία συνεχίζουν τους εμβολιασμούς

Οι σουηδικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν στη διάθεσή τους αρκετά στοιχεία για να διακόψουν τον εμβολιασμό. Η Σουηδία εντόπισε δύο περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα εμβολιασμένα με το εμβόλιο της AstraZeneca και δέκα περιστατικά σε άτομα εμβολιασμένα με το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech.

«Δεν βρίσκουμε λόγο να αναθεωρήσουμε την έγκριση», δήλωσε η Βερόνικα Αρτουρσον, επικεφαλής της Σουηδικής Υπηρεσίας Φαρμακευτικών Προϊόντων. «Δεν υπάρχει τίποτε που να δείχνει ότι αυτό το εμβόλιο προκαλεί αυτό το είδος των θρόμβων».

Η Ισπανία δεν έχει καταγράψει περιστατικά σχηματισμού θρόμβων που να σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 μέχρι στιγμής και θα συνεχίσει την χορήγηση του εμβολίου, ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας Καρολίνα Νταρίας.

Η υπουργός δήλωσε ότι ενημερώθηκε για περιστατικά σχηματισμού θρόμβων μεταξύ ατόμων που εμβολιάστηκαν πρόσφατα στην Αυστρία, αλλά πρόσθεσε ότι «μέχρι στιγμής, δεν έχει αποδειχθεί συσχέτιση ανάμεσα στο εμβόλιο και τα περιστατικά εμφάνισης θρόμβων» και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA ) αξιολογεί την κατάσταση.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments