Ελλάδα

ΣΕΠΕ: 8.390 έλεγχοι από τον ΣΕΠΕ στο διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2021

ΣΕΠΕ: 8.390 έλεγχοι από τον ΣΕΠΕ στο διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2021
ΣΕΠΕ: Το ΣΕΠΕ πραγματοποίησε 8.390 ελέγχους που κατέληξαν στην επιβολή 911 κυρώσεων, με το ποσό των προστίμων να αγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ, πραγματοποίησε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας

Το ΣΕΠΕ πραγματοποίησε 8.390 ελέγχους που κατέληξαν στην επιβολή 911 κυρώσεων, με το ποσό των προστίμων να αγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ, πραγματοποίησε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2021.

Το ΣΕΠΕ επικέντρωσε την προσοχή του στους κλάδους όπου εμφανίζεται η μεγαλύτερη παραβατικότητα (σύμφωνα και με τα στοιχεία προηγούμενων ετών), αλλά και στις επιχειρήσεις που παρουσιάζουν υψηλό συγχρωτισμό εργαζομένων, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, οι περισσότεροι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε:

  • Καταστήματα τροφίμων και σούπερ μάρκετ
  • Υπηρεσίες εστίασης (διανομείς κλπ)
  • Βιομηχανία τροφίμων
  • Οικοδομοτεχνικά έργα
  • Νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα κλπ

Σχετικά με τις κατηγορίες των παραβάσεων πρέπει να επισημανθούν τα εξής:

Στους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων που σχετίζονται με τον Covid-19 το 40% των παραβάσεων αφορά σε «εικονικές» αναστολές συμβάσεων εργασίας (εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας είχαν τεθεί σε αναστολή βρέθηκαν να εργάζονται). Ένα 10% αφορά τη μη τήρηση αποστάσεων και συνωστισμό (κυρίως σε σούπερ μάρκετ) και ένα 8% την μη χρήση μάσκας.

Στους ελέγχους για τη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας το μεγαλύτερο ποσοστό των παραβάσεων, σχεδόν το 51%, αφορά την μη ανάρτηση πινάκων προσωπικού στους χώρους εργασίας. Το 11% αφορά άρνηση πληροφόρησης προς τους Επιθεωρητές και το 8% αδήλωτη εργασία.

Στους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων ασφάλειας και υγείας στην εργασία, ποσοστό 33% αφορά στη μη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), 5% τη μη τήρηση μέτρων για την προστασία από πτώση και 3% τη μη τήρηση μέτρων πυροπροστασίας.

ΣΕΠΕ: Εξυπηρέτηση κοινού στο πρωτόκολλο και τις λοιπές υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

H εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού σε δημόσιες υπηρεσίες και ανά επίπεδο επιδημιολογικής επιβάρυνσης (αυξημένου κινδύνου, πολύ αυξημένου κινδύνου και επιτήρησης).

Βάσει του άρθρου 1 της Αριθμ. Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 12639/26-2-2021(Β΄793/27-2-2021) «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021 και ώρα 6:00» και της αρ. πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ.69/146/οικ.3713/1-3-2021 εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών (ΑΔΑ: ΨΛΩΞ46ΜΤΛ6-ΨΚΔ).

1Α. α) Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου εντάσσονται:

αα) η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου της Περιφέρει-ας Κρήτης, αβ) η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αγ) η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αδ) η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας εξαιρουμένων των Δήμων Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Αρχαίας Ολυμπίας,

αε) η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, αστ) η Περιφερειακή Ενότητα Θάσου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αζ) η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης, αη) η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αθ) η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας της Περιφέρειας Ηπείρου,

αι) η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, αια) η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων εξαιρουμένου του Δήμου Μεγανησίου, αιβ) οι Δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αιγ) ο Δήμος Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αιδ) ο Δήμος Πύδνας – Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας,

αιε) οι Δήμοι Άργους-Μυκηνών και Ναυπλιέων της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αιστ) ο Δήμος Ζίτσας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων της Περιφέρειας Ηπείρου, αιζ) ο Δήμος Αρταίων της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας της Περιφέρειας Ηπείρου, αιη) ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης της Περιφερειακής Ενότητας Σύρου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αιθ) ο Δήμος Λοκρών της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ακ) ο Δήμος Αμφιλοχίας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, και ακα) ο Δήμος Διδυμοτείχου της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

β) Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου εντάσσονται: βα) η Περιφέρεια Αττικής, ββ) η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, βγ) η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, εξαιρουμένου του Δήμου Σκύρου, βδ) η Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, βε) ο Δήμος Καλυμνίων της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, βστ) ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. γ) Στο επίπεδο επιτήρησης εντάσσονται οι λοιπές περιοχές της Επικράτειας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments