Διεθνή

AstraZeneca εμβόλιο: Με θρόμβωση 3 υγειονομικοί στη Νορβηγία

AstraZeneca εμβόλιο: Με θρόμβωση 3 υγειονομικοί στη Νορβηγία
AstraZeneca εμβόλιο: «Δεν ξέρουμε αν οι περιπτώσεις αυτές συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca», δήλωσε ο Δρ. Σίγκουρντ Χορτέμο.

Το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο καθυστερεί να παραδοθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έκαναν πρόσφατα τρεις υγειονομικοί στη Νορβηγία και νοσηλεύονται με θρόμβωση, σύμφωνα με ό,τι ανακοίνωσε το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.

«Δεν ξέρουμε αν οι περιπτώσεις αυτές συνδέονται με το εμβόλιο», δήλωσε ο Δρ. Σίγκουρντ Χορτέμο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Και προσέθεσε ότι το θέμα θα ερευνηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Και οι τρεις ασθενείς είναι ηλικίας κάτω των 50 ετών. AstraZeneca εμβόλιο

AstraZeneca εμβόλιο: Πολλές χώρες ανέστειλαν τη χορήγησή του

Την Πέμπτη ωστόσο, ο ΕΜΑ διαβεβαίωσε ότι τα οφέλη από το εμβόλιο υπερτερούν του κινδύνου και πρέπει να συνεχίσει η χορήγησή του. «Τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των θρομβοεμβολικών επεισοδίων μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων δεν είναι υψηλότερος αυτού που έχει παρατηρηθεί στον γενικό πληθυσμό», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής.

Πάντως, η Νορβηγία ανήκει στις χώρες που ανέστειλαν την Πέμπτη τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, ακολουθώντας το παράδειγμα της Δανίας. Πιο συγκεκριμένα, οι υγειονομικές αρχές της Δανίας και της Νορβηγίας ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, έπειτα από αναφορές για εμφάνιση θρόμβων σε ορισμένα από τα άτομα που εμβολιάσθηκαν.

Παράλληλα η ιταλική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη χορήγηση εμβολίων από την παρτίδα που ήταν σε χρήση στην Αυστρία. Η Αυστρία διέκοψε επίσης, τη χρήση εμβολίων από συγκεκριμένη παρτίδα της AstraZeneca για όσο διαρκεί η έρευνα για έναν θάνατο από θρόμβωση και ένα περιστατικό πνευμονικής εμβολής.

AstraZeneca εμβόλιο: Πρέπει ή δεν πρέπει να χορηγείται;

Επιπλέον, τέσσερις χώρες, η Εσθονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο και η Λετονία, έχουν διακόψει τη χρήση εμβολίων της παρτίδας αυτής για όσο θα συνεχίζονται οι έρευνες. Η συχνότητα των περιστατικών στα εμβολιασμένα άτομα είναι αντίστοιχη με τη συχνότητα στον γενικό πληθυσμό.

Εξάλλου, οι ειδικοί του τομέα υγείας δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν ικανά στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν πρέπει να χορηγείται και ότι τα περιστατικά εμφάνισης θρόμβων αντιστοιχούν στο ποσοστό εμφάνισης τέτοιων περιστατικών στον γενικό πληθυσμό. «Πρόκειται για υπερβολικά προσεκτική προσέγγιση που βασίζεται σε ορισμένα μεμονωμένα περιστατικά στην Ευρώπη», δήλωσε ο Stephen Evans, καθηγητής Φαρμοακοεπιδημιολογίας στο London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments