Διεθνή

Βραζιλιάνικη μετάλλαξη: Μεγάλη ανησυχία από τον ΠΟΥ

Βραζιλιάνικη μετάλλαξη: Μεγάλη ανησυχία από τον ΠΟΥ
Βραζιλιάνικη μετάλλαξη: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκφράζει την ανησυχία του για το συγκεκριμένο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού.

Η βραζιλιάνικη μετάλλαξη προσθέτει έναν ακόμα «πονοκέφαλο» στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Άλλωστε, οι μεταλλάξεις και στην Ελλάδα αυξάνουν τα κρούσματα και τους διασωληνωμένους, με τα εμβόλια να αποτελούν την ασπίδα απέναντί τους.

Αναφορικά με τη βραζιλιάνικη μετάλλαξη ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε «πολύ ανήσυχος» από την επιδημιολογική κατάσταση που συνδέεται με την Covid-19 στη Βραζιλία. Κάλεσε, μάλιστα, την κυβέρνηση να πάρει «σοβαρά μέτρα». Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους προειδοποιεί για την κατάσταση στη χώρα.

Βραζιλιάνικη μετάλλαξη: Μεγάλη ανησυχία από τον ΠΟΥ

Βραζιλιάνικη μετάλλαξη: Μεγάλη ανησυχία από τον ΠΟΥ

Βραζιλιάνικη μετάλλαξη: Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι, γιατί όχι μόνο ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά ο αριθμός των νεκρών αυξάνονται», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Αν δεν ληφθεί κανένα σοβαρό μέτρο, η σημερινή τάση θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους», προειδοποίησε καλώντας την κυβέρνηση να «πάρει την κατάσταση στα σοβαρά».

Σχεδόν 273.000 άνθρωποι πέθαναν από την Covid-19 στη Βραζιλία, όπου ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο συνεχίζει να υποβαθμίζει την πανδημία και όπου ο εμβολιασμός αρχισε καθυστερημένα και με αργούς ρυθμούς, λόγω της έλλειψης διαθεσιμων δόσεων. Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος δέχεται πολλές επικρίσεις εκ μέρους των ειδικών της δημόσιας υγείας γιατί εξήρε την αξία φαρμάκων των οποίων η αποτελεσματικότητα κατά του ιού δεν έχει αποδειχθεί, όπως η υδροξυχλωροκίνη.

Νέο αρνητικό ρεκόρ

Η Βραζιλία κατέρριψε αυτήν την εβδομάδα νέο ρεκόρ με 2.286 θανάτους σε 24 ώρες. «Οι αρχές θα πρέπει να στείλουν σαφή μηνύματα για την κατάσταση και να ληφθούν μέτρα», δήλωσε ο Τέντρος. Η κατάσταση αυτή, αν συνεχιστεί, απειλεί να εξαπλωθεί σε γειτονικές χώρες, οι οποίες στο σύνολό τους τα καταφέρνουν καλύτερα από τη Βραζιλία, προειδοποίησε. Ο ΠΟΥ είναι πολύ ανήσυχος, κυρίως λόγω της κυκλοφορίας στη Βραζιλία ενός από τα πιο μεταδοτικά στελέχη του κορονοϊού, του P.1, που εμφανίστηκε στο Μανάους, στον βορρά.

Αρκετές έρευνες είναι σε εξέλιξη σε σχέση με αυτό το παραλλαγμένο στέλεχος P.1 έτσι ώστε να προσδιοριστεί ποσοτικά η μεταδοτικότητα και η σοβαρότητά του. Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η σοβαρότητά του αυξάνεται επίσης, σημείωσε η Μαρία Βαν Κέρκοβ, η τεχνική υπεύθυνη στον ΠΟΥ για την καταπολέμηση της νόσου Covid-19.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments