Ελλάδα

Κώστας Γαβράς: Οι γυναίκες πρέπει να αντιδράσουν

Κώστας Γαβράς: Οι γυναίκες πρέπει να αντιδράσουν
Κώστας Γαβράς: Ο γνωστός σκηνοθέτης τοποθετήθηκε για το ζήτημα των καταγγελιών στο χώρο του θεάτρου και το ελληνικό #Metoo. Όλα όσα υποστήριξε.

Ο Κώστας Γαβράς τοποθετήθηκε για το ελληνικό Metoo και τα σκάνδαλα κακοποίησης στον χώρο του θεάτρου. Ο βραβευμένος σκηνοθέτης τόνισε πως οι γυναίκες θα πρέπει να αντιδράσουν και πως η άσκηση εξουσίας από ένα σκηνοθέτη προς τους συντελεστές ενός έργου αποτελεί αδυναμία.

Κώστας Γαβράς: Όσα είπε

Ο Κώστας Γαβράς ξεκίνησε λέγοντας: «Οι σκηνοθέτες και οι καλλιτέχνες έχουν ένα ρόλο να παίξουν στην κοινωνία. Έχουν μία θέση πολύ διαφορετική από όλους τους άλλους και είναι σχεδόν υποχρεωμένοι, θα έλεγα, να παίρνουν θέση σε μερικές καταστάσεις. Η τέχνη είναι ένα βλέμμα πάνω στην κοινωνία. Και πρέπει να κάνουμε κάτι για να δείξουμε ότι είμαστε μέρος της κοινωνίας».

Κώστας Γαβράς

Ο Κώστας Γαβράς

«Για μένα οι ηθοποιοί είναι συνεργάτες, δεν είναι “υπό” του σκηνοθέτη. Δεν είναι εκεί για να τους δώσει διαταγές, είναι για να συνεργαστεί μαζί τους, για να υπάρξει ένας τρόπος, μία συνεννόηση. Βέβαια ο σκηνοθέτης είναι απαραίτητο μερικές φορές να έχει μία θέση πολύ καθαρή. Ο σκηνοθέτης έχει τον τελευταίο λόγο γιατί τελικά αυτός είναι ο υπεύθυνος» είπε ο Κώστας Γαβράς.

Αναφορικά με τα περιστατικά αυστηρότητας και βίας στην τέχνη είπε:«Νομίζω η άσκηση της εξουσίας σε καλλιτεχνικά έργα είναι μία αδυναμία. Σε ένα καλλιτεχνικό έργο είμαστε όλοι μαζί, για να αντιμετωπίσουμε το κοινό και να δώσουμε κάτι στο κοινό. Δεν είμαστε εκεί ο καθένας για να δείξει τον εαυτό του. Είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε γύρω από το έργο και σας επαναλαμβάνω ο σκηνοθέτης είναι ο υπεύθυνος αλλά είναι απαραίτητη μία συνεργασία βαθιά».

Κώστας Γαβράς: Λίγα λόγια για τον μεγάλο σκηνοθέτη

Γεννημένος τη 12η Φεβρουαρίου του 1933) είναι Έλληνας σκηνοθέτης του γαλλικού κινηματογράφου, που ζει και εργάζεται στην Γαλλία. Είναι γνωστός για ταινίες που έχουν καθαρά πολιτικό θέμα, με πιο γνωστή το θρίλερ Το Ζ (1969), αλλά έχει σκηνοθετήσει και κωμωδίες.

Κώστας Γαβράς

Ο Κώστας Γαβράς

Οι περισσότερες ταινίες του έχουν γυριστεί στην γαλλική γλώσσα ωστόσο, έξι γυρίστηκαν στην αγγλική γλώσσα : Missing (1982), Hanna K. (1983), Betrayed (1988), Music Box (1989), Mad City (1997) και Amen (2002). Ο ίδιος έχει κάνει την παραγωγή στις περισσότερες ταινίες του, μέσω της εταιρείας παραγωγής του K.G. Productions.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments