ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου
Ευρωβουλευτής Νέα Δημοκρατία

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου στο pagenews.gr: Ποια είναι τα πολιτικά παιχνίδια πίσω από τα εμβόλια

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου στο pagenews.gr: Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας μετέφερε τι συζητείται στις Βρυξέλλες για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη για το «καυτό» θέμα των ημερών: τις εξελίξεις με το εμβόλιο της AstraZeneca. Θυμίζουμε ότι αύριο Πέμπτη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) θα πάρει την τελική του απόφαση για το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε ακόμα στο ρωσικό εμβόλιο και τι «παιχνίδια» υπάρχουν με αυτό, πώς ειναι η κατάσταση στην Ευρώπη με τα lockdown, καθώς στο πότε θα εκταμιευτεί η βοήθεια από τα ταμεία της ΕΕ προς τα κράτη μέλη. Διαβάστε τι είπε από τις Βρυξέλλες η  Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου στον Δημήτρη Τάκη:

Για το αν αυτή η εμπλοκή με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι καθαρά επιστημονική ή και πολιτική:

Η κ. Ασημακοπούλου σημείωσε ότι και στις Βρυξέλλες κυκλοφορούν οι φήμες γύρω από τους λόγους που υπάρχει εμπλοκή με το εμβόλιο της AstraZeneca. «Η ιστορία της AstraZeneca δεν είναι μια ιστορία χαράς και ικανοποίησης στη σχέση της με την ΕΕ. Όπως ξέρετε πολύ καλά, υπάρχουν καθυστερήσεις στην παράδοση των προμηθειών εμβολίου στον βαθμό που είχε προβλεφθεί από τη σύμβαση αγοράς», είπε η ευρωβουλευτής.

Στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Η AstraZeneca δεν είναι η αγαπημένη προμηθεύτρια εταιρεία αυτή την στιγμή για αυτόν τον λόγο. Τώρα το να κάνει κανείς το νοητικό άλμα από εκεί στο να λέει ότι γίνονται παιχνίδια ακούγεται και εδώ αυτό. Ότι μπορεί να υπάρχουν πολιτικά κίνητρα για την ανάδειξη αυτού του θέματος. Από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί κανείς παρά να εστιάσει καθαρά υγειονομικά για να πάρει τις αποφάσεις.

Τις τελευταίες ώρες υπάρχει ένα ντόμινο με αποφάσεις. Να έχετε υπόψη σας ότι η μία χώρα μιμείται την άλλη. Υπό την έννοια, ότι σου λέει μη μου πουν εμένα ότι δεν έκανα, αυτό που έπρεπε να κάνω. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι η πιο αξιόπιστη πηγή, και σε αυτό δεν υπάρχει καμία συζήτηση εδώ, είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Από την στιγμή που θα αποφασίσει ότι αυτό είναι, αυτό είναι. Δεν υπάρχει καμία έλλειψη εμπιστοσύνης».

Για το γιατί καθυστέρησε δύο μέρες να συνεδριάσει ο ΕΜΑ:

Σε σχέση με αυτό το ερώτημα η κ. Ασημακοπούλου είπε: «Η ενημέρωση που έχω για αυτό από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι ότι έχουν ζητήσει ορισμένες λεπτομέρειες και από την εταιρεία και από τις κλινικές δοκιμές. Έχουν ζητήσει και πληροφόρηση από τα κράτη μέλη για να μπορέσουν να βγάλουν άκρη. Μπορεί να φημίζεται σίγουρα η Ευρώπη για τη γραφειοκρατία της, αλλά εδώ προσπαθεί να υπάρξει ταχύτητα».

Για το τι γίνεται με το ρωσικό εμβόλιο:

Η κ. Ασημακοπούλου ενημέρωσε ότι: «η πλειοψηφία των χωρών της Ευρώπης καταλαβαίνει το αυτονότητο. Ότι έχει ωφεληθεί από την κοινή διαπραγμάτευση που έχει γίνει με τις εταιρείες και από το πρόγραμμα κοινού εμβολιασμού. Από εκεί και πέρα επειδή υπάρχει μεγάλη πίεση, όπως καταλαβαίνετε, και εσωτερικά σε κάθε χώρα, όλες βιάζονται. Κάποιες, λοιπόν, έχουν αρχίσει να λοξοκοιτάζουν για να προμηθευτούν συμπληρωματικά το ρωσικό εμβόλιο. Το ρωσικό εμβόλιο δεν έχει εγκριθεί ακόμα από τον ΕΜΑ. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν είναι μια καθαρά υγειονομική διαδικασία. Έχει και πολιτικές διαστάσεις».

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου στο pagenews.gr: Ποια είναι τα πολιτικά παιχνίδια πίσω από τα εμβόλια

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου στο pagenews.gr: Ποια είναι τα πολιτικά παιχνίδια πίσω από τα εμβόλια

Για το εάν έχει καταθέσει τα στοιχεία για το εμβόλιο της η Ρωσία στον ΕΜΑ:

«Δεν συζητάμε σε κενό», είπε η ευρωβουλευτής. Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Έχει ξεκινήσει η ρωσική πλευρά εκφράζοντας το ενδιαφέρον της. Από την άλλη επειδή υπάρχει και αυτό το πολιτικό παιχνίδι, δεν έχει ολοκληρωθεί η κατάθεση. Η Ρωσία δεν θέλει να κατατεθεί η πρόταση και μετά να απορριφθεί. Είναι σε κατάσταση limbo, το όλο θέμα, αλλά σίγουρα έχει και πολιτικές πτυχές όλο αυτό, δεν είναι σαν την AstraZeneca».

Για το τι γίνεται με τα lockdown στην Ευρώπη:

Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου είπε ότι «το κοινό σημείο που υπάρχει παντού, σε όλες τις χώρες και στο Βέλγιο, είναι η υπερβολική κόπωση. Δεν ακούς τίποτα άλλο όλη μέρα. Από οπουδήποτε. Όλοι είναι στο απόλυτο όριό τους. Ψυχοσωματικά και οικονομικά. Στο Βέλγιο ακόμα είμαστε σε καθεστώς σκληρού lockdown. Είναι κλειστή η εστίαση, προφανώς, έχει απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες. Δεν έχει αλλάξει κάτι δηλαδή από τον περασμένο Νοέμβριο. Υπάρχουν δύο γενικές κατηγορίες χωρών.

Υπάρχουν κάποιες που έχουν αποφασίσει ότι θα αρχίσουν να ανοίγουν σιγά-σιγά παρά το γεγονός ότι τα υγειονομικά δεδομένα είναι στο απόγειο του τρίτου κύματος. Υπάρχουν και χώρες που το ξορκίζουν αυτό. Η Γερμανία, ας πούμε, παρότι υπάρχει τεράστια γκρίνια, είναι στη δεύτερη κατηγορία. Η Μέρκελ δεν αφήνει παράθυρο για να πει ότι θα χαλαρώσει η κατάσταση. Η υγειονομική αντιμετώπιση, πάντως, επιτάσσει ακόμα σκληρό lockdown».

Για την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη και τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης:

Αναφορικά με αυτό το θέμα, η κ. Ασημακοπούλου δήλωσε ότι: «Είμαστε στο σημείο που υπάρχει μια λήξη προθεσμίας. Κάθε χώρα πρέπει μέχρι τέλη Απριλίου να υποβάλει τα δικά της σχέδια. Το σκεπτικό είναι ότι όλη η διαδικασία έγκρισης να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι για να γίνει η εκταμίευση. Υπάρχει και μία νίκη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επέβαλε να υπάρξει άμεσα εκταμίευση. Ήθελε η Κομισιόν 10%, καταφέραμε να είναι 13%. Η χώρα μας θα πάρει 4 δις ευρώ το καλοκαίρι. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, αυτό θα γίνει τον Ιούλιο».